plzen.eu (Plzeň)
Investice  |  09.12.2020 00:00:00

5G síť v Plzni pomůže v rámci metropolitního dispečinku i v oblasti dronů

5G síť v Plzni pomůže v rámci metropolitního dispečinku i v oblasti dronů

Implementace konceptu Smart Cities prostřednictvím aplikací a technologií založených na využití mobilních sítí nové generace se daří úspěšně rozvíjet v pětici českých měst. Pilotní projekty pro lepší život obyvatel a zavádění 5G sítí postupně realizuje Bílina, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň i Ústí nad Labem. V Plzni a Bílině myslí zejména na bezpečnost obyvatel. Zapojení dronů do plzeňského integrovaného záchranného systému umožní díky 5G sítím přenášet obraz z dronů v reálném čase do krizových štábů hasičů, policistů nebo záchranářů. Bílinský kamerový a senzorický systém bude schopen díky chytrým aplikacím samostatně vyhodnotit nebezpečnou situaci a upozornit na ni, dále rozpoznat a mapovat pohyb osob, předmětů či vozidel to vše v reálném čase. S vedením měst na tom společně pracují ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo pro místní rozvoj a technologický partner společnost O2 Czech Republic.

Ilustrační foto

Ilustrační foto (zdroj: Správa informačních technologií města Plzně)

5G síť nám pomůže při přenosu velkého objemu telemetrických dat, v rámci připravovaného vybudování metropolitního dispečinku. Využití telemetrických dat metropolitním dispečinkem umožní lepší a účinnější práci i dalším městským firmám a organizacím např. městské policii, Vodárně Plzeň, Plzeňské teplárenské apod. Díky metropolitnímu dispečinku bude možné modelovat krizové, bezpečnostní a dopravní situace, což pomůže nejen městu a občanům, ale také podnikatelům,“ řekl radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání města Plzně Vlastimil Gola.

Významným přínosem využití nové technologie 5G sítí v Plzni v oblasti bezpečnosti občanů bude také nasazení bezpilotních letounů – dronů, jako součást integrovaného záchranného sytému. Například velitel zásahu by v případě požáru mohl využít 3D model budovy, což by v konečném důsledku vedlo k lepší orientaci, efektivnějšímu rozhodování, ochraně lidských životů a snížení škod na majetku.

Technologie 5G sítě nám pomůže k lepšímu řešení dopravních služeb na území města. Věřím, že budoucí řešení přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy, snížení počtu a rozsahu kongescí, tj. dopravního zatížení, jehož důsledkem může být zpomalení dopravy, příp. vznik kolon s negativním dopadem na životní prostředí (hluk, zvýšení emisí oxidů uhlíku a dusíku). Předpokládám, že díky 5G zrychlíme komunikaci také v krizových situacích,“ řekl Roman Zarzycký, první náměstek primátora města Plzně a předseda představenstva PMDP.

Ilustrační foto (zdroj: Správa informačních technologií města Plzně)

„Těší nás, že jsme silným technologickým partnerem právě měst Plzeň a Bílina. Prostřednictvím pokrytí 5G sítě městům zajistíme smysluplné využití této nejmodernější technologie, jež povede k dlouhodobému rozvoji, zvýšení bezpečnosti a efektivní správě obou měst. 5G síť je zároveň veřejná, takže bude dostupná i pro místní obyvatele a podnikatele,“ dodal Tomáš Linhart, ředitel pro veřejnou správu společnosti O2 Czech Republic.

V Plzni je první lokalitou Petrohrad, v Bílině centrální a jižní část města a sídliště Za Chlumem. Nová vysílací technologie je připravena pro spuštění do standardního provozu, což je základním předpokladem budoucího využití pro přípravu, testování a provoz nejrůznějších zákaznických řešení a aplikací s využitím 5G mobilních technologií. O2 spouští v obou městech plnohodnotnou mobilní síť 5G ve frekvenčním pásmu 3,7 GHz (tzv. C-band) na bloku o šířce 40 MHz vlastního přídělu kmitočtů. Síť v Plzni a Bílině bude sloužit nejen pro další aktivity v rámci projektu, ale bude současně i veřejně dostupná pro obyvatele a návštěvníky města.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 9. 12. 2020, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688