Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)
Finanční rady  |  09.12.2020 10:01:08

Jak pořídit zelenou elektřinu levněji než u běžných dodavatelů?

Zelená elektřina nabírá mezi českými domácnostmi na popularitě a na poptávku reaguje i řada českých dodavatelů. Pokud ale chcete mít doma elektřinu z obnovitelných zdrojů, u většiny společností si oproti běžnému tarifu připlatíte. Pokud patříte mezi domácnosti s větší spotřebou elektřiny, vyplatí se odebírat energii za cenu, za kterou se obchoduje přímo na velkoobchodní burze.

Takový model poskytujeme v energetickém startupu bezDodavatele, kdy domácnostem nabízíme výhradně zelenou elektřinu z lokálních zdrojů. Zákazníky propojujeme přímo s českými výrobci, cena dodané elektřiny navíc kopíruje tržní ceny na velkoobchodní burze. České domácnosti se už proto nemusí rozhodovat mezi ekologickým a ekonomickým řešením, tento tyto obě výhody spojuje.

Za zprostředkování je účtována cenu 6 korun bez DPH na den. To je podobně jako oblíbené streamovací služby Netlix nebo Spotify. Díky nízkým poplatkům a velkoobchodním cenám jsou naše služby maximálně výhodně pro domácnosti se střední a vyšší spotřebou elektřiny. Cenově tak poráží nejen konkurenční zelené tarify, ale i běžné nabídky velkých dodavatelů.

Například rodina s vyšší spotřebou energie (12 MWh) může po přechodu k bezDodavatele ročně ušetřit téměř 14 tisíc korun ve srovnání s cenou, kterou by platila u konkurence. U těch navíc domácnost platí za elektřinu vyrobenou z fosilních zdrojů, jejíž produkce je zátěží pro naše životní prostředí a má podíl na vysokém výskytu CO2 v ovzduší. Modelové případy ukazují, že v závislosti na spotřebě mohou domácnosti po přechodu k nám ušetřit až 30 % ročních nákladů za elektřinu.

U čistě zelených tarifů jsou rozdíly ještě o poznání větší. I zde nejvíce ušetří domácnosti a zákazníci s vyšší spotřebou elektřiny danou například provozováním tepelného čerpadla. Finanční úspora takových domácností se může vyšplhat až na 15 tisíc ročně, což představuje třetinu ročních nákladů.

Porovnání cen za zelenou elektřinu od bezDodavatele vs. jiných dodavatelů

Náklady na výrobu klesají

V posledních letech na poptávku po zelené elektřině reagují i velcí dodavatelé. U většiny tradičních dodavatelů je ale tato služba spojena s vyšší částkou na faktuře, což odůvodňují například náklady na získány certifikátů původu elektřiny. Ceny na výrobu obnovitelné elektřiny ale v posledních letech naopak strmě klesají. Studie mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje IRENA ukazuje, že průměrné náklady na výrobu solární energie v klesly za 10 let o 82 %. Ceny by navíc měly klesat i v dalších letech. Právě fotovoltaika se téměř ze čtvrtiny podílí na zelené elektřině vyrobené v Česku a je tedy významným hráčem na tomto poli. Výrobní ceny zelené elektřiny postupně klesají i u dalších zdrojů, zelené tarify by se tak do budoucna mohly stát ještě dostupnější než kdy dříve.

Robert Chmelář

Robert Chmelář

zakladatel bezDodavatele

Robert má mnohaleté zkušenosti z marketingu v bankovnictví, pojišťovnictví i energetice. Právě revoluce v bankovnictví ho přivedla na myšlenku založit start-up bezDodavatele a osvobodit lidi od molochů i v energetice.




bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Více na www.bezdodavatele.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Vybíráte jméno a zároveň finanční strategii Petr Holub (MojeNebankovka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688