Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  09.12.2020 08:37:35

Tvrdý brexit a Evropa bez rozpočtu? „Švýcar“ možným vítězem

Na obou stranách Atlantiku se vyjednává. Ve Spojených státech je téma číslo jedna fiskální pomoc spojená s neshodami mezi republikány a demokraty. V Evropě se řeší brexit a evropský rozpočet. Zaměříme-li se na starý kontinent, jisté je, že dosavadní dění přineslo více nervozity než klidu, přičemž k ideálnímu scénáři má jak brexit, tak i rozpočet opravdu hodně velmi daleko. Otázkou je, které měny by vyhrocenou situaci ustály lépe a které hůře?

Nejžhavější téma první poloviny týdne je obchodní brexit. Pro aktuální librové trhy byla silnou ranou slova britského premiéra Johnsona hovořícího o možném stažení z vyjednávání. K tomu se přidaly komentáře zmiňující možnost nedosažení dohody, kde největší váhu měl bezesporu evropský vyjednavač Barnier. Jednání podle shody světových médií zamrzla především v otázce rybolovu, kde nebylo dosaženo progresu, naopak se objevily nové sporné body. Ono zamrznutí by měl vyřešit Johnson spolu s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenou, aby tak vyjednavači obou stran mohli pokračovat ve své práci.

Z hlediska načasování se dnešní den jeví jako stěžejní vzhledem k zítřejšímu summitu EU. Zazněly sice i komentáře z Evropské komise zmiňující pokračování vyjednávání až za konec tranzitního období, byly však obratem dementovány britskou stranu. Britové jsou tak minimálně „na oko“ odhodláni nepokračovat dále za konec roku. To podtrhl například mluvčího britského premiéra, který uvedl, že prodloužení nebude, přičemž Británie bude prosperovat ať už s dohodou nebo bez ní.

Pokud bychom se odrazili od tří sporných bodů vyjednávání, nejvíce se hovoří o rybolovu. Otázkou je, zda zbylé dva, a to přístup britských firem na společný trh a samotná vymahatelnost dohody, byly zcela vyřešeny. Upřímně se nám chce vsadit si, že nebyly. Už jen z podstaty jejich vážnosti.

V této věci je potřeba upozornit na další událost. Britská Dolní sněmovna během úterního večera hlasovala pro obnovu kontroverzních částí zákona o vnitřním trhu, které Sněmovna lordů předtím odmítla. EU již dříve uvedla, že tyto části by mohly znamenat zásadní problém v jednání o brexitu z důvodu porušování mezinárodních norem. Britská vláda ale naznačila, že je ochotná tyto části a jejich efekty anulovat, případně najít kompromis. Rozhodnutí Dolní sněmovny bylo podle nás jedním z největších strašáků možného krachu dohody. Včera však bylo oznámeno, že sporné normy budou z návrhu vnitřního zákona vyloučeny. Vytvořen tak byl rámec shody ve všech bodech o brexitu, které ale stojí mimo obchodní vyjednávání.

Dalším otazníkem je čas. Nepochybně je za minutu dvanáct, byť z historie víme, že ne všechno v případě jednání EU s Británií prošlo s precizním dodržením termínů. Klíčové je mít dostatek času na přečtení případné dohody. Pokud by vznikla, Evropský parlament by o ní mohl hlasovat ještě v posledním týdnu letošního roku. Mnohem složitější by bylo pokusit se prodloužit jednání za konec tranzitního období či pokusit se protlačit provizorní uplatňování dohody ještě před samotným hlasováním parlamentu, což by muselo přijít z akce Evropské komise.

Pokud bychom měli celou situaci sesumírovat, vytvoření rámcové shody na všech brexitových bodech je nepochybně dobrá zpráva. Obchodní vyjednávání však stojí mimo to, přičemž během včerejška nebyl dosažen žádný posun. Předpokládáme, že dnes nemusí být obchodní dohody bezpodmínečně dosaženo. Vzhledem k trvající nervozitě trhů by krach vedl k novým ztrátám libry proti euru i dolaru. K těm by mohly vést i oficiální zmínky o zahájení příprav na variantu tvrdého brexitu bez ohledu na stav jednání a šance na zrychlené přijetí dohody.

A tím se dostáváme k tomu, které měny by v takovém scénáři mohly zafungovat jako potenciální zajištění. Logicky se nabízí dolar, který má za sebou vizitku globálního bezpečného přístavu, na začátku týdne krátce profitujícího ze zhoršující se koronavirové situace v USA. Na starém kontinentu bychom však vsadili na švýcarský frank, který podle nás dokáže mnohem efektivněji reflektovat nejen dění kolem brexitu, ale i zítřejší hlasování o evropském rozpočtu, u něhož existuje riziko veta ze strany Polska a Maďarska. Obě země navíc blokují i vznik evropského fondu záchrany, což společné evropské měně rovněž nenahrává další plusové body.

Tvrdý brexit je tak primárně hrozbou pro libru. Dá se ale spekulovat i o mírném a jen dočasném oslabení eura proti dolaru z titulu úprku malé části obchodníků směrem ke globálnímu bezpečí. V případě černého scénáře evropského rozpočtu by už ztráty společné měny byly patrně větší (vedle toho se dá počítat i se ztrátami měn regionu střední a východní Evropy). Styčným bodem obou negativních výhledů by podle nás byl posilující švýcarský frank (mimochodem srovnání EURCHF a EURUSD potvrzuje předpoklad aktuálně silného eura především z titulu slabého dolaru). Z technického pohledu by zisky švýcarské měny mohly dosáhnout minimálně hranice 1,0689 EURCHF, která je supportem téměř překrývajícím se s 200denním klouzavým průměrem.

Tato reakce by však byla spíše krátkodobějšího charakteru. Z pohledu na delší vývoj franku během roku 2021 spatřujeme převahu rizika oslabení. Stavíme přitom na globálním odklonu od bezpečných přístavů směrem k rizikovým aktivům (zejména sázíme na měny rozvojových trhů), v našem případě navíc za situace neměnné měnové politiky švýcarské centrální banky. Očekáváme, že by svou roli mělo sehrát i euro posilující dále nad 1,2000 EURUSD. Nikoli pouze z titulu globálně slabých zelených bankovek, ale i díky ekonomickému uživení starého kontinentu (k tomu bude potřeba i rozpočet EU, nejlépe ne v provizorní formě) s možným přílivem kapitálu do evropských aktiv. Právě kapitálové toky by mohly stát za zopakováním scénáře z roku 2017, kdy společná evropská měna zpevňovala právě díky přílivu kapitálu.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,2132 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 90,80 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,2165 do 1,2166 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 26,32 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 26,25 až 26,44 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,59 až 21,88 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688