Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  08.12.2020 11:48:39

IPO Airbnb již 10.12. Vše, co potřebuje před investicí vědět

Dlouho očekáváné a odkládané Airbnb IPO se přeci jen uskuteční ještě tento rok. Dle aktuálních informací k němu pravděpodobně dojde 10. prosince 2020. Společnost vstoupí na burzu NASDAQ a akcie se budou obchodovat pod symbolem „ABNB“.

Dle dostupných informací se cena bude pohybovat mezi $ 44 až $ 50 za akcii, přičemž k dispozici má být až 51,9 milionů akcií. Hodnota společnosti je odhadována až na $ 34,8 miliard.

Airbnb je americká společnost se sídlem v San Franciscu, která přes svojí online platformu zprostředkovává zejména krátkodobé ubytování. V tomto článku si řekneme, proč se společnost rozhodla pro IPO a přiblížíme si nejzajímavější aktuální informace za 3. čtvrtletí 2020, které by měly zajímat každého investora.

IPO Airbnb 2020: vstupem na burzu firma získá až $ 2,6 miliardy

Vstupem na burzu NASDAQ pod symbolem „ABNB“ by mělo být k dispozici až 51,9 milionů akcií. Při odhadované ceně $ 50 za akcii získá Airbnb přibližně $ 2,6 miliardy.  Takový kapitál je vzhledem k aktuálním problémům způsobených pandemií koronaviru jistě vítaný.

Díky IPO se Airbnb stane finančně nezávislejší a prostřednictvím vydávání nových akcií bude i jednodušší získávat nový kapitál. Ten by měl být použit i na inovace a rozvoj. Ačkoliv se Airbnb soustředí primárně na sdílené ubytování, čím dál tím více navazuje spolupráce s restauracemi, galeriemi, muzei a poskytovateli nejrůznějších zážitkových služeb.

Společnost také hodlá vyčlenit až 9,2 milionu akcií bez hlasovacího práva pro své věrné hostitele, kteří ubytování poskytují.

Přímý výpis akcií Airbnb se neuskuteční

Původním plánem Airbnb byl vstup na burzu prostřednictvím přímého výpisu akcií.

Přímý výpis znamená, že společnost nevyužívá služeb finančních institucí a vstup na burzu si řídí víceméně sama. Výhodou je, že náklady na vstup na burzu tak bývají často nižší a vlastníci akcií je pak mohou okamžitě nabídnout široké veřejnosti bez nutných prodlev.

Nevýhodou je, že při přímém vstupu nedochází k vydání nových akcií a získání nových finančních prostředků. Problémy, které se vynořily v důsledku koronavirové krize a půjčka ve výši $ 2 miliard jsou zřejmě hlavní důvody, proč od takového postupu nakonec společnost Airbnb ustoupila a zvolila cestu klasického IPO.

IPO Airbnb zbrzdila pandemie koronaviru

Přestože v prosinci již budeme moci akcie Airbnb pod symbolem „ABNB“ vesele obchodovat, cesta k tomuto významnému IPO roku 2020 nebyla snadná. Žádost měla být původně podána již v březnu 2020, ale společnost musela vstup na burzu v důsledku koronavirové pandemie odložit.

Pandemie omezila možnosti cestování a v důsledku toho firma zaznamenala prudký pokles obratu. Bylo dokonce propuštěno přibližně 1900 z 7500 pracovníků. Tím Airbnb drží smutný rekord v masivním propouštění v Silicon Valley za poslední dobu.

Aby byla schopna plnit své závazky, musela také využít již zmiňované půjčky ve výši $ 2 miliard s 10% úrokem. V dubnu 2020 klesla odhadovaná hodnota na $ 18 miliard. Jen pro srovnání, v roce 2017 odhad činil $ 31 miliard a v roce 2018 analytici z Morningstar dokonce odhadovali tržní hodnotu společnosti až na $ 65 miliard.

Airbnb hodnocení za 3. čtvrtletí 2020

Tržby v letošním roce budou výrazně nižší než v roce 2019. Za 3. čtvrtletí roku 2020 společnost vykázala tržby v hodnotě $ 1,34 miliardy a zisk $ 219,33 milionů. To je o 19 % méně než v loňském roce za stejné období. Za prvních 9 měsíců letošního roku společnost Airbnb vykázala tržby $ 2,52 miliardy a čistou ztrátu $ 696,87 milionů.

Před koronavirovou krizí byly v roce 2017 zaznamenány tržby $ 2,6 miliard a ztráta $ 70 milionů. V roce 2018 byly již tržby o 42 % vyšší a ztráta se snížila na $ 16,86 milionů. V roce 2019 se tržby zvýšily o 32 % na $ 4,8 miliardy, ale zvýšené náklady zapříčinily ztrátu $ 674 milionů.

Budoucí vývoj nyní závisí na vývoji pandemie samotné. Pro dobré výsledky společnosti je nutné, aby koronavirová krize ustoupila a lidé mohli opět volně a bezpečně cestovat. Pokud bude pandemie postupně ustupovat, opět se snad bude blýskat na lepší časy.

Vyplatí se zainvestovat do akcií Airbnb?

S blížícím se IPO se stále více investorů zaobírá otázkou, zda se vyplatí do akcií se symbolem „ABNB“ zainvestovat. Na tuto otázku ale není jednoduché odpovědět.

Airbnb je společnost, která se zatím spíše soustředí na další rozvoj a růst než na ziskovost. Odhadovaná hodnota společnosti $ 34,8 miliard je rozhodně lepší, než hodnota $ 18 miliard z dubnu roku 2020.

Je ale třeba si uvědomit, že pandemie koronaviru silně zasahuje do cestovního ruchu, na kterém je společnost Airbnb závislá. V současné době jsou i nadále v mnoha evropských státech zavedena nejrůznější omezení a zdá se, že situace se výrazně nezmění až do ledna 2021.

Cestovní ruch a s ním spojené služby a odvětví zažívají krizi. S těmito riziky a nejistým budoucím vývojem je nutné při tvorbě investičních rozhodnutí počítat.

Hledáte aktuální analýzy světových akcií jako je Airbnb?

Tituly, které se nyní vyplatí sledovat, akcie zralé na proražení nebo odraz. Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzu 4 světových akcií a jednoho ETF. To vše včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů pro Váš obchod. Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte ihned analýzu akcií a ETF na tento týden.

 

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.

---------

Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad.  

 

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688