Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  07.12.2020 13:15:26

Topení plynem v Česku je zatím levnější, ale na jak dlouho?

Letošní podzim se vyvíjel v trendu klesajících cen, a to nejen co se týče plynu, ale i uhlí. Zatímco ještě koncem října jsme mohli vidět, že cena plynu se podle údajů Business Insider pohybovala kolem úrovně 3,35 USD za MMBtu, v druhé půlce listopadu dosahovala hodnoty 2,77 USD za MMBtu. V průběhu necelého měsíce se tak hodnota této komodity na trhu propadla o 17 procent.

Podle aktuálních dat Eurostatu se průměrná cena kilowatthodiny energie získané ze zemního plynu v letošním roce doposud pohybovala kolem 0,0573 eur (tedy asi 1,50 koruny) pro české domácnosti. Mohla by i nadále klesat až k 1,245 koruny v průměru trhu. Konkurenční boj však letos posílá cenu i níže. Někteří zákazníci v segmentu domácností odebírají zemní plyn totiž i za cenu kolem 1 koruny za kWh. Například Innogy aktuálně oslovuje potenciální klienty s nabídkou nižší ceny, než má údajně konkurence.

Pokles nákladů na topení je ale nejspíše jen dočasným jevem. Poukazují na to i v těchto dnech rostoucí ceny ropy, kterou obvykle následuje zemní plyn. V příštím roce se dá proto očekávat růst cen zemního plynu na světovém trhu, k němuž by mělo docházet kvůli oživování globální ekonomiky, která se bude vzpamatovávat z letošní koronavirové krize. Jak bude toto oživení masivní, záleží na mnoha faktorech, jež ovlivňují epidemickou situaci. Naděje na brzké zahájení vakcinace proti koronaviru přidává naději na robustnější a dřívější obnovení hospodářského růstu. 

K odhadu, že cena pro domácnosti také brzy poroste, se přidává fakt, že plyn je cyklická komodita, což znamená, že jeho cena v létě obvykle klesá v důsledku nižší spotřeby a v zimě naopak stoupá, jelikož je spotřeba během této sezóny výrazně vyšší. Z tohoto úhlu pohledu se momentálně ceny nachází výše, než jako to bylo během léta, kdy na přelomu června a července hodnota komodity na burze dosahovala 1,5 USD za MMBtu. 

Faktorem, který aktuálně tlačí ceny oproti minulosti dolů je růst zásob komodity. Koncem října vzrostl objem zásob plynu z 49 miliard kubických stop z předchozích 46 miliard kubických stop. 

Obecně se do současné poměrně vysoké nabídky na trhu oproti minulosti promítá i prudký nárůst exportních kapacit LNG v posledních letech. LNG projekty na atlantickém břehu USA mohou být potenciálně velmi zajímavé i pro evropský spotřebitelský trh, přičemž o svůj podíl nadále bojují i tradiční dodavatelé, jako jsou například Rusko či Norsko. Jelikož nabídka komodity na globálním trhu roste, tlačí tak ceny v Evropě směrem dolů.

S ohledem na zimní sezónu však lze očekávat v následujících týdnech růst cen komodity s konsolidací na vyšších úrovních.

Je však nutné vzít v úvahu, že ceny pro konečné spotřebitele se nebudou shodovat s aktuální tržní cenou, protože dodavatelé plynu ji fixují přes futures kontrakt a změny cen pro dodavatele energie do domácností. Změny finálních cen se proto mohou v domácnostech ukazovat až s určitým časovým odstupem. Nemluvě o tom, že samotná cena plynu představuje přibližně jen polovinu nákladů dodavatele plynu pro domácnosti. V praxi to znamená, že sice má na výslednou cenu poměrně významný vliv, ale nepromítá se do spotřebitelských cen v plné míře.


Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."


CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688