Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.12.2020 09:33:16

Týdenní výhled 50. týden - domácí makra, ZEW a ECB


Nastávající týden dorazí řada dat z české ekonomiky včetně inflace a průmyslové výroby. Pozadu nezůstane ani ekonomický kalendář pro eurozónu, kterému bude dominovat měnové zasedání ECB. Jednání o brexitu má další novou deadline, která tentokrát připadá na čtvrtek 10. prosince, kdy začíná jednání Evropské rady. Zásadní překážkou v uzavření obchodní dohody je nadále problematika rybolovu.

Týdenní ekonomický kalendář zahájila německá průmyslová výroba, která v říjnu přidala meziměsíčně 3,2 % a překonala tak odhadovaných 1,6 %. Současně byla revidována zářijová hodnota z 1,6 % na 2,3 %. V meziročním srovnání byl tak pokles snížen z předešlých -6,7 % na -3,0 %.

Další na řadě jsou tuzemské maloobchodní tržby za říjen. Zhoršení epidemické situace si na podzim opět vyžádalo zavedení ekonomických restrikcí, které zasáhly především odvětví služeb. Došlo tak k uzavření obchodů, restaurací a dalších služeb vyžadujících sociální kontakt. Negativní dopad omezení zachycují vysokofrekvenční data, jako mobilita a objem karetních transakcí, která během října vykazovala pokles aktivity spotřebitelů. Bez zahrnutí prodeje automobilů v říjnu počítáme s poklesem maloobchodních tržeb meziročně o 3,3 % (oproti nárůstu o 0,4 % v září). Říjnový pokles registrací aut o meziročních 15,6 % ukazuje, že prodeje automobilů stlačí meziroční dynamiku maloobchodních tržeb ještě níže – počítáme s poklesem o 6,5 % oproti zhoršení o 2,8 % v září.

V úterý dorazí údaje o vývoji v českém průmyslu a zahraničním obchodu v říjnu. Dosavadní data ukazují, že oba sektory jsou během druhé pandemické vlny oporou pro českou ekonomiku. Předstihové ukazatele indikují, že zakázek je stále dostatek. Podporu přinesla také zahraniční poptávka, především pak z Německa, kde se díky napojení na čínskou ekonomiku plnily objednávkové knihy. Podle naše odhadu zaznamenala česká průmyslová výroba v říjnu meziroční pokles o 2,9 % oproti poklesu o 1,5 % v září. Výsledek ovšem negativně ovlivňuje počet pracovních dní, kterých bylo v letošním říjnu o jeden méně. Bilanci zahraničního obchodu odhadujeme na 22,5 mld. .

V Německu i eurozóně bude zveřejněn prosincový index sentimentu ZEW. Trend na akciových trzích v posledních týdnech pravděpodobně pozvednul náladu na finančních trzích, což by se mělo pozitivně odrazit ve výsledku ZEW indexu. V případě Německa očekává RBI růst ukazatele z minulých 39,0 bodů na 50,0 a v případě eurozóny z 32,8 na 45,0 bodů.

Čtvrtek zahájíme údajem o tuzemské inflaci spotřebitelských cen. Od vývoje v listopadu neočekáváme výraznější změny. V inflaci budou pravděpodobně ještě patrné dozvuky snížení cen elektrické energie. Jádrovou složku inflace by měla tlačit směrem dolů nižší poptávka, která je tlumena probíhající druhou epidemickou vlnou. Celkový růst spotřebitelských cen se podle nás snížil z 2,9 % na 2,8 %.

V průběhu dne budeme sledovat zasedání ECB. Předpokládáme, že dojde k prodloužení programu nákupu aktiv (PEPP) minimálně do konce příštího roku. Ve druhé polovině roku 2021 pak očekáváme navýšení objemu programu z měsíční částky 80 mld. EUR na 100 mld. EUR. Výhodné úvěrové podmínky v rámci TLTRO budou pravděpodobně prodlouženy do konce roku 2021 (doposud ECB počítala s trváním do poloviny příštího roku). Další snížení úrokových sazeb se jeví jako nepravděpodobné. ECB se celkově bude snažit signalizovat, že podmínky financování zůstanou výhodné po delší dobu.

Jednat se bude také v Bruselu na summitu EU. Předmětem diskuze bude mimo jiné záchranný balík v hodnotě 750 mld. EUR, jehož implementaci ohrožuje nesouhlas ze strany Polska a Maďarska.

Na závěr týdne dorazí předstihový indikátor z dílny University of Michigan měřící sentiment v americké ekonomice. Trh počítá pouze s mírným zhoršením nálady z hodnoty 76,9 na 76,0.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.02.2022Ranní okénko - tento týden domácí makra a americká inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.09.2021Týden domácích dat a zasedání ECB Redakce (Kurzy.cz)
06.04.2021Tento týden především domácí a evropská makra Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688