mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.12.2020 07:18:00

Ruský software má přednost

Ruský software má přednost

07.12.2020 / 07:00 | Aktualizováno: 07.12.2020 / 07:18

Rusko přinutí výrobce telefonů, počítačů televizí aj. instalovat na jejich zařízení v Rusku vytvořený software. Podle zvláštních kritérií bude vláda vytvářet rating domácího software a programy na prvních místech budou muset být povinně předinstalovány na prodávanou techniku. Vládě musí být poskytnut zdrojový kód.

Rusko pokračuje v podpoře domácího IT sektoru legislativní cestou. Nejnověji prezident Putin podepsal vládní nařízení č. 1867, na jehož základě mají výrobci počítačů, tabletů, smartphonů, smart TV a dalších zařízení povinnost na tato zařízení před jejich prodejem koncovým uživatelům předinstalovat software který vyvinuly ruské firmy nebo občané a mají k nim vlastnická práva. Nařízení je platné od 1. ledna 2021.

Za výběr programů, které se budou na zařízení povinně instalovat ještě před prodejem v maloobchodní síti, zodpovídá Ministerstvo digitálního rozvoje, spojů a masové komunikace. To ihned po prezidentově podpisu začalo přijímat žádosti ruských programátorů o zařazení jejich softwaru do speciálně k tomu účelu zřízeného registru. Tuto ‚výhodu domácího hřiště‘ si mohou nárokovat ruští vývojáři internetových prohlížečů a vyhledávačů, kartografických a navigačních služeb, programů pro přístup k souborům uloženým v cloudu, zpracování elektronické pošty, programů pro instant messaging, hlasových pomocníků, agregátorů zpráv, programů pro přístup k online vysílání a obsahu, který na internet vystaví jednotliví uživatelé, sociálních sítí, programů které zajišťují audiovizuální služby, programů na kterých funguje ruský platební systém ‚Mir‘, programů pro státní a municipální služby včetně biometrického rozpoznávání obličejů, kancelářských balíků, antivirové ochrany a sociálních služeb, které využívají občané při vyřizování svých záležitostí se státem.

Po spuštění se jako první uživateli nabídnou ruské programy

Po spuštění se jako první uživateli nabídnou ruské programy

Aby si majitel ruského programu mohl nárokovat zařazení do registru, musí splnit řadu podmínek. Majetková práva i práva duševního vlastnictví musí být pod kontrolou ruské právnické nebo fyzické osoby, program musí být už teď dostupný na území celé Ruské federace, nesmí být z jakéhokoliv důvodu blokován cizím státem a majitelé práv na něj musí mít za poslední tři roky čistý trestní rejstřík. Program musí být za poslední kalendářní rok v Rusku stažen a nainstalován minimálně 500 000krát a žadatel musí podat důkaz, že se tak skutečně stalo. Ovládání programu musí probíhat v ruštině a technickou podporu musí zajišťovat ruský právnický subjekt. Vládě musí být dán k dispozici zdrojový kód k programu a musí být informována o všech změnách, které proběhnou během doby, kdy bude program figurovat ve státním registru a čerpat výhody z jeho šíření díky povinné instalaci na počítačích, telefonech a televizích. Ministerstvo bude registr schvalovat jednou ročně, resp. jeho návrh schválí vládní komise pro digitální rozvoj. U většiny druhů hardwaru bude povinná předinstalace jednoho domácího programu, toho s nejvyšším ratingem v ministerském registru. U sociálních sítí to budou dva programy s nejvyšším ratingem a u audiovizuálních programů půjde o maximálně deset programů, které výrobci budou muset na svá zařízení ještě před prodejem nainstalovat.

Dodavatelé mobilních telefonů a jiných přístrojů jsou s tímto příkazem de facto smířeni, firmy jako Huawei, Sony nebo Samsung se na fungování zákona pilně připravují. Zatím se nikdo nevyjádřil, jestli tato nová povinnost povede k růstu cen, protože s telefony aj. aparáty které budou směřovat do Ruska, budou muset zacházet jinak než s produkty, které budou prodávat kamkoliv jinam. Jedině u firmy Apple se spekulovalo, jestli se tento gigant skloní před požadavky ruské vlády a umožní do svého uzavřeného systému ruským vývojářům vkládat Applem nekontrolované programy (zatím to nikdy neudělal). V poslední beta-verzi operačního systému iOS se ale nově taková možnost objevila, je tam nově funkce, která při prvním spuštění iPhone nabízí možnost instalace programů mimo kontrolu Apple. Apple k tomu žádný komentář nevydal.

Výrobci nebo jimi pověření importéři mají na výběr jednu ze tří možností, jak vládní podmínku splnit: uložit program na pevný disk zařízení, umístit ikonu programu na monitor nebo displej nebo spuštěním dialogového okna pro každou skupinu z povinně instalovaných programů při prvním zapnutí přístroje.

Komerční dopady se v tomto případě neočekávají příliš velké. Když se lidem budou protěžované ruské programy líbit, nechají si je; pokud ne, nic by jim nemělo bránit je odinstalovat nebo použít paralelně instalované programy, které jim vyhovují, ať již ruské nebo zahraniční. Domácí nejpopulárnější programy (navigace Yandex aj.) jsou už dnes široce rozšířené a ty dobré a úspěšné jsou na zdejších mobilech a počítačích nainstalované beztak, bez jakéhokoliv umělého zvýhodňování. Ruský IT průmysl si ale libuje, že na něj vláda myslí a podporuje jej.

?icho ze strany největších zahraničních firem naznačuje, že o nic velkého nejspíš nepůjde, alespoň z čistě komerčního hlediska. Nicméně jde o další krok v oblasti IT, kde vláda dělá všechno pro to, aby se Rusko stalo nezávislé na softwaru ze zahraničí, a to i za cenu nižší konkurence a pravděpodobně vyšších cen. Zatímco nedávno představený tzv. daňový manévr, tedy snížení daní ze zisku a odvodů na sociální pojištění pro vybrané domácí IT firmy se dá ještě uznat jako klasický vládní nástroj podpory jednoho z vybraných oborů, nahrazení software v bankách a objektech kritické infrastruktury, na čemž se také pracuje, jde jasnou cestou diskriminace zahraničních firem. Do této skupiny jednoznačně patří i povinná instalace ruského softwaru na vybranou spotřební elektroniku. Možnou odvrácenou stranou těchto kroků může být bojkot ze strany velkých zahraničních firem nebo žaloby u WTO na neférovou vládní podporu.

Tomáš Hart, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Moskvě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688