Soucitně (Soucitně)
Zdraví  |  11.12.2020 12:40:00

Milan "Banán" Trachta: Na chmury je nejlepší lék cítit se milován

Banána není třeba příznivcům straight edge a české HC scény představovat. Pokud však nemáte tuchy, o koho se jedná, v rozhovoru se tento “multiumělec” představí sám.


Co pro tebe znamená "soucit"?

Naučit se chápat, kdo všechno může cítit, například bolest nebo strach, a podle toho se chovat.

V jaké podobě ho praktikuješ ve svém životě?

Přemýšlím každý den nad tím, co jím, co kupuji a co obecně podporuji. Snažím se minimalizovat svou stopu ubližování. Úplně se tomu však v současném nastavení systému a společnosti vyhnout nedá. Také u mě někdy vyhraje určitá forma slabosti. Mohl bych být i důslednější, ale beru to jako nikdy nekončící proces, při kterém se toho neustále hodně učím. Nejvíce sám o sobě. 

 

Zastavíme se u tvé zmiňované slabosti. V čem bys chtěl být důslednější?

Například v tom, abych se více a hlouběji zajímal o původ některých potravin nebo oblečení. 

Pokud bych následně zjistil, že jsou spojené s krutostí, tak bych je dokázal vždy odmítnout. I spousta rostlinných produktů má ke slovu "soucitně" velmi daleko.

Máš za sebou celou řadu kulturních aktivit. Co je tvoje nejoblíbenější odvětví?

To je těžký říct. Zpívám v kapelách, ale nikdy jsem se necítil jako umělec. Mám pořad v rádiu, ale nikdy jsem se necítil jako moderátor. Prodával jsem roky v obchodě s deskama a knížkama, ale nikdy se necítil jako obchodník. Dělal jsem spousty koncertů, ale nikdy se necítil jako promotér. Všechny ty věci dělám primárně proto, že mě baví, dodávají mi energii, rozšiřují mi obzory. Opět se toho díky nim hodně učím. Někdy dávám více času a prostoru jednomu, jindy druhému, záleží na okolnostech. Ale nemyslím si, že by mě jedno definovalo více než druhé. Už jen proto, že ty věci jsou propojené a na sebe navázané. Kdybych třeba před lety nezačal s tou jednou, nestaly by se ani ty ostatní.

Slyšela jsem správně, že děláš crossfit?

Teď už ne, ale dělal jsem ho aktivně asi pět let. Dost mi to v určitou chvíli pomohlo a pořád z něj čerpám. Zejména když jdu veslovat nebo cvičím s vlastní váhou. Pořídil jsem si domů kettlebell, takže poměrně často pracuji s tím, co jsem se tam naučil. Tehdy mě dost zpomalilo zranění ruky - mám sešroubované zápěstí, poslední dobou zase trochu bojuju s kolenem. Je mi čtyřicet jedna a začínám cítit, že se tělo občas ozývá. Koleno mi bohužel teď brání i ve fotbale, který jsem vždycky hrál strašně rád, a doufám, že zase brzy začnu. Ale jinak pravidelně běhám. Než zavřeli fitka, chodil jsem často veslovat na trenažér, občas do toho nějaká činka a nově jedu i různá protahování. 

Na říjnovém narozeninovém koncertě v Eternii jsi věnoval jednu skladbu lidem, co bojují s psychickými problémy. Říkals, že osobní zkušenost nemáš. Je v tvém blízkém okolí někdo takový?

Osobní zkušenost nemám, ačkoliv jak stárnu, všímám si, že některé věci vnímám citlivěji a jsem úzkostnější, než dříve. Znám však lidi, co si v tomto ohledu prochází velmi těžkými stavy, které je mnohdy úplně vyřadí z fungování. 

 

Skladba, kterou jsme hráli v Eternii je především o tom, jak je těžké pro spoustu lidí mít nějakou naději v dlouhodobější perspektivě, jak vyčerpávající a únavné je bojovat pořád dokola, zvláště, když nemáte nikoho, kdo by se vám snažil porozumět. Tak se pomalu dostáváte do izolace a je to horší a horší. Často se to děje těm, o kterých si okolí myslí, že je nic netrápí. Oni přitom každé ráno bojují s tím, jestli vůbec vstanou z postele.

Připadá ti dnešní doba náročnější na psychiku?

Rozhodně ano. Je neustále těžší se nějak zorientovat a naopak mnohem jednodušší s někým manipulovat. 

 

Čím zaháníš chmury?

Na chmury je nejlepší lék cítit se milován. A toho se mi teď dostává, protože mám naprosto skvělou přítelkyni. Být s ní a ještě někde venku - to je teď nejvíc.

Na Instagram přidáváš skvělé fotky. Je focení tvůj koníček?

To bych úplně neřekl. Nemám ani foťák, jen občas něco cvaknu mobilem za tři tisíce. Vždycky mě bavilo pozorovat svět kolem sebe. Teď je jednoduché některé momenty zachytit a zveřejnit. Občas se přistihnu, že mám ten telefon v ruce až moc často a "chci" něco vyfotit, ale v podstatě nikdy nikam nejdu za účelem pořízení fotek. 

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější kluby a kapely? Proč?

Z klubů mám hodně rád Kabinet Múz v Brně, SF Mini v Olomouci, Vrátnici v Rožnově a samozřejmě pražskou Sedmičku - to je už navždy moje nejoblíbenější klubové místo. Kapely by byly celkově na dlouho, tak uvedu ty, co jsem poslouchal v posledních pár dnech - Townes Van Zandt, Povodí Ohře, Dezerter, Emma Ruth Rundle. A důvody? Zkuste se v těch klubech zastavit, až to bude možné, a ty kapely poslechnout... 

Máš nějaké nejoblíbenější místo (truckoutek)? 

Asi nemám jedno úplně nejoblíbenější, ale pár míst která mi určitým způsobem pomáhají rozhodně mám. Například hrad Krasíkov pár kilometrů od Konstantinových Lázní na východní straně Českého lesa. Nejstarší část hradního areálu stojí na skalnaté ostrožně, z níž je úchvatný výhled do údolí říčky Hadovky a na západy slunce nad ním. Jezdím tam s tátou už od malička. Nesčetněkrát jsem tam spal pod širákem při čundrech s kámošema a vždy se tam rád vracím. Je to magický místo, které má sílu vracet duši klid.

 

Plánuješ nebo necháváš budoucnost osudu?

Dřív jsem nechával věci hodně plynout a plánoval fakt máloco. Teď se to učím. I proto, že můj život už není jenom o mně. Učím se být menší sobec a k tomu je dobrý umět přijmout alespoň základní zodpovědnost.

 


Autorka: Olga Jandová, Korektura: Marie Mrázová, Fotografie: Milan "Banán" Trachta

Soucitně

Soucitně je portál soucitného přístupu ke zvířatům, etického spotřebitelství, veganství a aktivismu, který byl založen v roce 2010 a od roku 2015 je součástí neziskové organizace Otevři oči. Chceme lidem ulehčit přístup k informacím v této oblasti i nákup produktů, které se snaží vyhnout ubližování a zabíjení zvířat.

Na našem webu naleznete veganské recepty, mapy veg friendly restaurací a obchodů, praktické návody, jak být veganem, jak cestovat, kalendář akcí, novinky ze světa ochrany zvířat, citáty, informace ohledně zdravotních aspektů a další zajímavé věci.

Více informaci na: www.soucitne.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688