plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  05.12.2020 14:36:09

V mázhauzu radnice už stojí plzeňský betlém

V mázhauzu radnice už stojí plzeňský betlém

Plzeňský betlém (fotografie: H. Josefová)

Plzeňský betlém (fotografie: H. Josefová)

Atmosféra vonící po jehličí a plná očekávání už vládne v mázhauzu plzeňské radnice. Od pátku 4. prosince je v něm k vidění tradiční vánoční výstava, na níž nechybí plzeňský betlém s několika stovkami figurek. K výstavě se v sobotu 12. prosince přidá i oblíbená vánoční pošta s ‚ježíškovskými‘ razítky.

„Mázhauz radnice je vlastně výstavním prostorem, v němž je každý měsíc zahájena nová výstava. Lidé se tu během roku mohou setkat s díly regionálních umělců i dětí, dozvědí se něco z historie města, seznámí se s činností nejrůznějších plzeňských spolků a organizací i s tím, co se v Plzni chystá. Některé výstavy připravují pracovníci Magistrátu města Plzně, jiné zase zástupci spolků a organizací, jež v Plzni působí. A mám radost, že teď už je mázhauz vánočně vyzdoben, jsou v něm umístěny stovky figurek, jež dohromady tvoří plzeňský betlém, a brzo si v něm zřídí svou přepážku vánoční pošťák a bude rozdávat ‚ježíškovská‘ razítka,“ pozval na tradiční vánoční výstavu do mázhauzu radnice primátor města Plzně Martin Baxa.

Plzeňský betlém (fotografie: H. Josefová)

Výstavu, která potrvá do 8. ledna, připravil magistrátní odbor prezentace a marketingu spolu s organizací Plzeň – TURISMUS a Muzeem strašidel. Na vánoční výstavě jsou také k vidění floristické práce s vánoční tematikou, které vytvořily květinářky z firmy Rosalie květiny, jež se zapojila do projektů #spoluproplzen a Musíme si pomáhat v Plzni.

„Instalace plzeňského betlému nám trvala čtyři hodiny. Vždyť za dvě desítky let se v něm nashromáždilo na osm stovek figurek,“ uvedl Zdeněk Zajíček z Muzea strašidel, které se o plzeňský betlém stará. Dodal, že letos muzeum také vydalo papírový skládací 3D Plzeňský betlém s příběhem, který je k dostání například v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky, v Muzeu strašidel a jeho stánku na adventních trzích.

„Vánoční pošta zahájí v mázhauzu plzeňské radnice svou činnost v sobotu 12. prosince. Otevřená bude každý den včetně víkendů od 10 do 16 hodin až do 22. prosince,“ uvedl Dalibor Linda, vedoucí Turistického informačního centra. Dodal, že vánoční pošťák bude rozdávat ‚ježíškovská‘ razítka na dětská přání a prodávat vánoční pohledy. „A také věříme, že i letos se betlém rozroste o další figurky. Každý rok jsme vyhlašovali výtvarnou soutěž pro plzeňské mateřské školy a pro první stupně škol základních. Děti tvořily výrobky na zadané téma a o vítězích rozhodovala hlasováním veřejnost. Letos se však soutěž kvůli koronavirové krizi koná ve změněném režimu. K výrobě figurek jsme vyzvali jen plzeňské mateřské školy, které nám výtvory svých dětí mohou do Turistického informačního centra na náměstí Republiky dodat do 12. prosince. Díla vystavíme, ale o vítězi rozhodne porota,“ vysvětlil Dalibor Linda.

V sobotu 5. prosince začnou na plzeňském náměstí Republiky adventní trhy. Otevřeny budou každý den od 10 do 20 hodin až do středy 23. prosince.

Text: Hana Josefová


Zveřejněno: 5. 12. 2020, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688