Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.12.2020 17:58:22

Pražská burza posiluje 5. týden v řadě (Komentář)

Tento týden se nesl na globálních akciových v pozitivní, duchu. Indexy se v týdenním hodnocení posílily a dosáhly nových rekordů.

Zdá se, že zprávy o vakcíně nebyly tentokráte těmi zásadními kurzotvornými informacemi, nyní to byla spíše makrodata.

 

USA jsou tradičně nejsledovanější datatrhu práce. Během týdne jich bylo zveřejněno hned několik. Výsledný obrázek je ale spíše smíšený – trh práceUSA se zlepšuje, tempo ale zpomaluje.

Evropě potěšili indexy nákupních manažerů a maloobchodní tržby, když dopadly lépe, než se čekalo. I německá data o inflaci a maloobchodních tržbách a průmyslových zakázkách byla lepší, než s čím počítal tržní konsensus.  

I v Česku jsme se dočkali lepšího PMI z průmyslu, vzestupně revidovaného druhého odhadu HDP a v závěru týdne lepších statistik průměrné mzdy.

 

pátek otevírají indexy v USAsilnější o několik desetinek. Index S&P500 během týdne mírně vylepšil své historické maximum a v pátek dojde s největší pravděpodobností k dalšímu vylepšení. Za celý týden si připíše zisky kolem +1,4 %. Lépe na tom byl technologický indexu NASDAQ, který rovněž přepisoval historické rekordy uzavřel na maximu a celkem za týden posílil o slušných cca +5 %.

 

Evropa měřená indexem Stoxx Europe 600 končí tento týden prakticky beze změny. To znamená, že po čtyřech týdenních růstech v řadě tentokráte trh stagnoval. Evropské indexy dnes posilují o +0,5 %. Za celý týden si tak Evropa připíše zhruba desetinku zisku.

 

Pražská burza 

Hlavní index pražské burzy v prvních třech dnech tohoto týdne oslaboval. Nicméně zisky v jeho závěru tento pokles více než vykompemzovaly. Za celý týden tak pražská burza opět rostla. Za celý týden si připsala zisk +0,4 % a to znamená již pátý růstový týden v řadě. Slušně naše burza posilovala i v samotný pátek (+0,7 %).

 

Z důležitých korporátních zpráv zveřejnil své kvartální výsledky výrobce lihovin Stock Spirits (tento titul nepokrýváme). Reportované výsledky jsou nad tržním konsensem, navíc společnost vyplatí mimořádnou dividendu. Investoři si je vyložili jako velmi pozitivní a tomu také odpovídal vývoj ceny akcií. Celý týden Stock velmi silně posiloval. V samotný den zveřejnění vyskočil dokonce o téměř +9 %. Za celý týden je to pak fantastických +19 %.

 

Co se týká jednotlivých titulů (mimo Stock Spirits), tak v čele stály opět finanční domy (za celý týden si Komerční banka připsala +4,8 % t/t a VIG +3,8 % t/t), kterým zdatně sekundovala Kofola (+4,3 % t/t), v těsném závěsu se držela také Česká zbrojovka (+2,1 % t/t), která konečně benefituje z jejího růstového potenciálu. Je to pravděpodobně stále reakce na lepší než očekávaný čtvrtletní repot, který byl zveřejněn minulý týden. V samotném závěru pátečního obchodování došlo k realizaci zisků na ČEZu (-2,3 % t/t) a Avastu (-4,1 % t/t).

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.05.2023Akciové trhy: Pražská burza klesla i ve středu, pátý den v řadě - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688