mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  04.12.2020 15:24:00

Cestování na Slovensko: Do 29.12.2020 platí nouzový stav. Příjezd z ČR je možný s negativním PCR testem. Nově se povinnost testů vztahuje i na pendlery ap.

Cestování na Slovensko: Do 29.12.2020 platí nouzový stav. Příjezd z ČR je možný s negativním PCR testem. Nově se povinnost testů vztahuje i na pendlery ap.

04.12.2020 / 15:15 | Aktualizováno: 04.12.2020 / 15:24

Osoby přijíždějící na Slovensko z České republiky se musejí prokázat negativním testem RT-PCR na onemocnění COVID-19 ne starším 72 hodin, nebo se registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice (http://korona.gov.sk/ehranica), nastoupit domácí karanténu a nejdříve 5. den se nechat otestovat.

Přeshraniční pracovníci, studenti, umělci aj. musí mít negativní test ne starší 14 dnů, a to buďto antigenový test pořízený na území Slovenska, nebo PCR test (platí od 7.12.2020).


Úplná výjimka z povinnosti negativního testu platí i nadále pro tranzit či řidiče mezinárodní dopravy.

Detaily zmíněného opatření vč. možných výjimek jsou specifikovány Vyhláškou Úřadu veřejného zdravotnictví Slovenské republiky ze dne 3.12.2020, kterou je možno najít zde: https://korona.gov.sk/wp-content/uploads/2020/12/ciastka_19_2020.pdf



Další opatření:


Na Slovensku platí nouzový stav s účinností od 1. 10. 2020 do 29.12.2020.

Školy od 5. třídy výše přešly od 26. října do 27. listopadu 2020 na distanční výuku.


Otevírací doba pro seniory - od 15. 10. 2020 mají senioři v pracovních dnech vyhrazeny hodiny pro nákup v obchodech s potravinami a v drogeriích od 9:00 do 11:00 hod.

Roušky - od 15. 10. 2020 se povinně nosí v intravilánu obcí a měst. V extravilánu obce či města nejsou povinné, např. v přírodě, pokud se jedná o členy společné domácnosti nebo pokud je vzdálenost od cizí osoby alespoň 5 metrů.








Doporučujeme se před cestou na Slovensko seznámit s informacemi o aktuálně platných opatřeních na území Slovenské republiky, která jsou přehledně zveřejněna na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky a rovněž na stránkách Karanténne opatrenia a cestovanie.

Při příjezdu na Slovensko z České republiky platí povinnost zaregistrovat se na stránkách https://korona.gov.sk/ehranica/, zůstat v domácí izolaci a nejdříve 5. den se nechat otestovat. Izolace končí obdržením negativního výsledku PCR testu, nebo 10. dnem při bezpříznakovém průběhu.

Alternativou je přijet z ČR s negativním PCR testem ne starším než 72 hodin.

Přesné znění všech výjimek lze nalézt v příslušné vyhlášce zde: https://korona.gov.sk/wp-content/uploads/2020/12/ciastka_19_2020.pdf). Zde uvádíme nejdůležitější:

Zcela bez testu při cestě z České republiky na Slovensko:

  • tranzit občanů členských států EU a jejich rodinných příslušníků přes území Slovenska do jiného členského státu EU; tranzit znamená průjezd ne delší než 8 hodin bez zastavení s výjimkou čerpání pohonných hmot; tato výjimka platí i při změně dopravního prostředku (např. pro příjezd po zemi na mezinárodní letiště a následný odlet z něj)
  • osoby přijíždějící za účelem výkonu soudního rozhodnutí ve věci střídavé péče rodičů o nezletilé děti

  • občané EU s trvalým nebo přechodným pobytem na Slovensku, kteří v posledních třech měsících překonali onemocnění COVID-19 (tyto osoby musí mít potvrzení dle přílohy č. 3 níže uvedené vyhlášky

 

S negativním testem ne starším 14 dnů, a to buď antigenovým pořízeným na území Slovenska, nebo PCR testem (nově s tímto testem od 7.12.2020; do 7.12.2020 mohou ještě jet bez testu):

  • přeshraniční pracovníci do vzdálenosti 30 km od otevřeného hraničního přechodu

  • osoby s povolením k trvalému nebo přechodnému pobytu v České republice, kteří na území Slovenska studují nebo jedou vykonat přijímací zkoušky ke studiu

  • osoby s povolením k trvalému nebo přechodnému pobytu v České republice, které přijíždějí na Slovensko z důvodu neodkladné péče o blízké rodinné příslušníky

  • osoby s povolením k trvalému nebo přechodnému pobytu v České republice, které na území Slovenska obhospodařují pozemky ve vzdálenosti max. 10 km od státní hranice

  • osoby přijíždějící z České republiky za účelem výroby audiovizuálního díla, podání uměleckého výkonu či realizace uměleckého díla

  • vrcholové sportovce a jejich týmy přijíždějící z České republiky za účelem účasti v soutěžích TIPOS, ICE HOCKEY LEAGUE, MOL Liga

  •  

Všechny tyto výjimky je nutno při namátkové kontrole doložit odpovídajícími doklady. Před využitím výjimky doporučujeme důkladně prostudovat výše uvedenou Vyhlášku ÚVZ SR!

 

 

 


Věnujte pozornost aktuálním informacím zveřejňovaným na webových stránkách:

Koronavirus a Slovensko

Ministerstva vnitra Slovenské republiky

Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky

>VSTUP CICZINCŮ NA ÚZEMÍ SLOVENSKÉ REPUBLIKY

> Informace o možnostech testování na území Slovenské republiky (odběrová místa)

> důležité kontakty

-Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky

- Ministerstva dopravy a výstavby Slovenské republiky

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688