Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.12.2020 12:06:32

S oživením ekonomiky zrychlil i růst průměrné mzdy (Analýza makroindikátorů)

Průměrná měsíční mzda v České republice vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,1 % a dosáhla výše 35 402 . Po zohlednění zhruba tříprocentní inflace v daném čtvrtletí mzdy v reálném vyjádření vzrostly v průměru o 1,7 % po předchozím poklesu o 2,4 %. Trh počítal s horším výsledkem, když očekával zhruba meziroční stagnaci reálných mezd. Lépe si mzdy vedly také ve srovnání s naší prognózou, která očekávala jejich pokles v reálném vyjádření o 1,2 %.

Nejistota ohledně mzdového vývoje byla i tentokrát vlivem nestandardní situace způsobené koravirovou pandemií nebývale vysoká, což dokazuje i rozptyl odhadů jednotlivých analytiků. Ti na jedné straně odhadovali meziroční pokles reálných mezd až o 2,2 %, na té druhé však také jejich růst o 1,7 %. Česká národní banka ve své prognóze očekávala pro třetí čtvrtletí růst mezd jak v nominálním, tak i v reálném vyjádření (v prvním případě o 4,5 % a v tom druhém pak o 1,2 %).

Spolu s výrazným oživením ekonomické aktivity tak třetí čtvrtletí přineslo i vyšší dynamiku mezd. Ta souvisela zejména s tím, že velká část zaměstnanců se s návratem ekonomiky k normálnímu fungování během letních měsíců vrátila zpět do svých zaměstnání. Pominuly tak důvody pro krácení jejich mezd, ať už to bylo vlivem nuceného uzavření provozoven obchodů a služeb, nedostatečné poptávky nebo starání se o nezletilé děti, které působily v průběhu druhého čtvrtletí. Mzdový vývoj v jednotlivých odvětvích se však i nadále významně lišil. Nejrychleji rostla průměrná nominální mzda v odvětví zdravotní a sociální péče (meziročně o 11,8 %), kde pravděpodobně měly vliv mimořádné odměny zdravotníkům v souvislosti s covidovou pandemií. Nad 7 % rostly mzdy také ve veřejné správě a ve vzdělávání. Naopak zpracovatelský průmysl vykázal růst mezd pouze o 2,2 % a v reálném vyjádření tak zde byly mzdy meziročně nižší. I nadále platí, že vyšší růst mezd vykazuje zejména veřejný sektor.

K vyšší dynamice mezd pomohlo také to, že nezaměstnanost zůstává v ČR stále na relativně nízké úrovni a někteří zaměstnavatelé se i v současné situaci potýkají s nedostatkem pracovní síly. Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí činil podíl nezaměstnaných osob ve třetím čtvrtletí v průměru 3,8 % a této hodnoty podle dnes zveřejněných dat dosáhl také v listopadu. Významně tomu pomáhají podpůrné vládní programy, ale i rychlé oživení průmyslového sektoru. Ten při pokračujícím růstu produkce a nových zakázek zřejmě dokáže alespoň částečně kompenzovat ztrátu pracovních míst v sektoru služeb. V české ekonomice navíc stále chybí pracovníci ze zahraničí.

Výhled pro čtvrté čtvrtletí není pro trh práce, stejně jako pro celou ekonomiku, příliš optimistický. Už teď je zřejmé, že druhá vlna pandemie způsobí opětovný pokles ekonomické aktivity, který nejspíše povede i k opětovnému snížení dynamiky mezd. Významný vliv může mít také skutečnost, že na konci roku nemalá část firem běžně vyplácí celoroční odměny a je otázkou, v jaké výši, či zda vůbec budou letos vyplaceny. Stejně jako během první vlny bude také v závěru roku působit již zmíněné krácení výdělků, když někteří zaměstnanci znovu nemohli vykonávat svou profesi.

Obecně platí, že vývoj na trhu práce za vývojem ekonomické aktivity zaostává a je tak pravděpodobné, že to nejhorší trh práce teprve čeká. Vrcholu míra nezaměstnanosti zřejmě dosáhne až v první polovině příštího roku. V metodice MPSV očekáváme její vrchol mírně nad čtyřmi procenty. Ve srovnání s předchozími krizemi půjde i přesto o relativně malý nárůst. Připomeňme, že koronavirová pandemie zasáhla české hospodářství ve velmi dobré kondici, která již přetrvávala delší dobu a odrazila se ve výrazně přehřátém trhu práce.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688