Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  03.12.2020 18:35:25

Ekonomické nerovnosti komplikují špičkovou ropnou diplomacii

Bohatí producenti jako Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty nadále požadují ceny ropy kolem 80 dolarů za barel, aby vyrovnali své rozpočty a vlastnili velké devizové rezervy anebo státní investiční fondy na tlumení ekonomických šoků. „Slabší“ členové, včetně Iráku, Nigérie, mají méně ekonomických rezerv a jsou zranitelnější vůči nízkým cenám. Rusko může lépe absorbovat ropné šoky než jeho arabští spojenci v Perském zálivu díky flexibilnímu výměnnému kurzu k americkému dolaru.

Členové OPEC+ se dostali takzvaně do slepé uličky v diskusích o tom, či prodloužit omezení výroby do příštího roku anebo povolit zmírnění omezeních od ledna na 5,8 milionů barelů za den. Jádrem jejich sporu je spor o disciplínu vůči existujícím kvótám, protože některé země se snaží obnovit svou ekonomickou bilanci těžením většího množství ropy s cílem kompenzovat nižší ceny způsobené globální pandemií.

„Obnova poptávky zaostala a všichni už nějaký čas usilovali o vrácení se na úroveň výroby před pandemií a generovat další příjmy,“ uvedl Andy Borgan, globální vedoucí poradenství v oblasti ropy a zemního plynu Ernst & Young. „V časech jako jsou tyto nikdo nechce přinést nepřiměřenou oběť. Bohužel, po tolika bolesti se jakákoliv oběť začne jevit jako nepřiměřená. Tlak na zvýšení výroby bude neúprosný,“ dodal. 

Rusko má ale výhodu volně „plovoucí“ měny, která je pro zemi klíčovým stabilizačním faktorem v období volatility cen ropy. Hodnota rublu má tendenci klesat oproti americkému dolaru, když ceny „černého zlata“ klesají. Ruští producenti tak mohou minimalizovat vliv nízkých cen na své operace, protože jejich náklady jsou především v rublech a výnosy z vývozu jsou především v amerických dolarech. Naopak země s měnami vázanými na americký dolar, jako například Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty, si myslí, že náklady zůstávají podobné, když ceny ropy a příjmy z vývozu klesnou.

Odhady společnosti S&P Global Platts Analytics pro rok 2020 odhadují tzv. „fiskální breakeven“ ceny Brentu pro Rusko podstatně nižší, a to na úrovni 57 USD za barel, jako pro ostatní producenty OPEC+, včetně Saudské Arábie, která se odhaduje na 89 USD za barel.

Mezitím druhý největší producent OPEC v Iráku navrhuje tvrdá úsporná opatření ke snížení veřejných výdajů a potenciální devalvaci měny na odvrácení hospodářské krize způsobené prodloužením období slabých cen. Írán a Venezuela – izolované od světového obchodu sankcemi – trpí hyperinflací a chronickým ekonomickým poklesem. Podle Platts Analytics by obě tyto země potřebovaly ceny vyšší než 180 USD za barel.


Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."


CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688