Export (export.cz)
Ze světa  |  03.12.2020 11:22:58

Guatemala chystá modernizaci dopravní infrastruktury

Plán ekonomické reaktivace Guatemaly by podle tamního prezidenta Alejandra Giammatteiho mohl vést nejen k hospodářskému oživení, ale také k celkové transformaci země. Významnou roli by tomto ohledu měly sehrát střednědobé a dlouhodobé investiční projekty ve strategických oblastech.

Guatemalský plán předpokládá také rozšiřování přístavu Quetzal. Foto: Shutterstock

Plán počítá i s účastí soukromého sektoru, který by měl vygenerovat nová pracovní místa v mnoha odvětvích. Pro rok 2021 Guatemala usiluje o ekonomický růst o 4 %, a v následujících letech až o 6 %.

Plán prezidenta Giammatteiho počítá s více než 50 investičními příležitostmi, a je rozdělen do tří strategických pilířů zaměřujících se na různá odvětví ekonomiky:

1) obnova a vytváření pracovních míst,

2) přilákání strategických investic,

3) podpora spotřeby národního zboží na národní, regionální a světové úrovni.

Právě druhý pilíř je skvělou příležitostí pro české firmy. Program počítá s udržitelným ekonomickým oživením ve střednědobém horizontu a zejména má za cíl podporovat rozvoj infrastrukturních projektů v oblasti dopravní infrastruktury, energetiky, bytové výstavby či veřejných služeb.

LETIŠTĚ, PŘÍSTAVY, DÁLNICE I ŽELEZNICE

V jižním regionu země se investiční plán zaměří na posilování konkurenceschopnosti prostřednictvím stavby nákladního letiště v přístavu San José, expanze přístavu Quetzal, stavby dálnice podél východního pobřeží a také z města Escuintla do přístavu Quetzal. Mezi další ekonomické příležitosti patří projekty na reaktivaci nákladní železniční dopravy v zemi, která má za cíl propojit Mexiko a Salvador prostřednictvím železnice vedoucí po jižním pobřeží země. Dále je v plánu výstavba rozvodny San José II v přístavu San José pro zajištění dodávky elektřiny pro velké podniky.

I centrální oblast země bude nabízet investiční příležitosti zejména v oblasti infrastruktury. Konkrétně se jedná o rozšíření letiště La Aurora v hlavním městě Guatemala City, dostavbu regionálního dálničního okruhu C-50, výstavbu metra Riel také v hlavním městě, či opravu mostů Las Vacas a El Frutal. Kromě toho vláda podpoří další drobnější projekty zaměřené na bytovou výstavbu a rozšiřování městské dopravy v Guatemala City.

V jihozápadní části země se rýsují příležitosti v rámci výstavby intermodálního přístavu Tecún Umám II na jižní hraniciMexikem. Cílem je zrychlení a zkvalitnění lodního spojení či rozšíření přístavu a zóny volného obchodu v Champerico v regionu Retalhuleu. Také se nabízí mnoho příležitostí v oblasti energetiky, konkrétně prostřednictvím výstavby elektrické rozvodny Melendrez.

V oblasti atlantického pobřeží je naplánováno rozšíření přístavní hráze v přístavu Santo Tomás de Castilla a rozšíření současné kapacity dálnice CA-09 North. Součástí plánu je také vybudování řady dálnic, které by měly být přínosem i z hlediska rozvoje cestovního ruchu.

Podrobný investiční plán je k dispozici na webu Velvyslanectví ČR v Mexiku.

Kateřina Janíková, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Mexiku


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688