Patria (Patria Finance)
Zákony a právo  |  02.12.2020 17:38:00

Nakopne Teslu Wrightův zákon?

V ARK Invest jsou asi největší býci na Teslu, jaké nyní na trhu najdeme. Tasha Keeney z této společnosti nedávno hovořila o atraktivitě Tesly, která podle ní a jejích kolegů pramení i z implikací Wrightova zákona. Pokles nákladů na výrobu baterií je tak prý takový, že v roce 2022 bude běžný elektromobil (EV) levnější než auto se spalovacím motorem. Což znamená, že dojde k masivnímu šíření EV.

Ekonomka se domnívá, že pro Teslu skutečně není kvůli očekávanému poklesu výrobních nákladů poptávka nejmenším problémem. A navíc by měly růst její provozní marže. Rozměr toho, o čem hovoří, je patrný z následujícího grafu, založeného na uvedeném „zákonu“. O něm poprvé hovořil Theodore P. Wright v roce 1936 na stránkách časopisu Journal of Aeronautical Sciences. V podstatě stojí na tom, že děláním se učíme, a tudíž snižujeme náklady na vyrobenou jednotku. Následující graf od ARKu konkrétně ukazuje, jak se vyvíjely a podle projekcí by se měly vyvíjet náklady na výrobu Modelu 3:
graf 1

Minulý týden jsem tu poukazoval na to, že podle nejednoho názoru Tesla nebude ani zdaleka pouze automobilkou, ale energetickou společností nového typu. S tím, že hodnota akcií bude samozřejmě tvořena všemi aktivitami, od solárních elektráren, přes sklad energie až po různé služby. Počet optimistických příběhů vtěsnaných do jedné akcie tu tak je snad největší na trhu a Tesla bezesporu představuje jeden z největších korporátních příběhů naší doby. A ten je pestrý. Na uživatelské rovině tak můžeme na jedné straně zaznamenat zprávy o létajících střechách, na straně druhé o autopilotovi, který vůz zachránil před kolizí díky tomu, že situaci zhodnotil lépe než řidič. A pestrost přetrvává i na rovině fundamentu.

Bylo tomu sice již v roce 2018, kdy jej JPMorgan představil světu, ale ten graf má stále svou vypovídající hodnotu. Ukazuje tehdejší projekce toho, jaká bude penetrace EV v roce 2030. Odhady se lišily od 2 % do 20 %, kdy s nejvyšším číslem přišel MMF a bylo založené na historických zkušenostech z toho, jak auta nahrazovala koňské povozy. JPM tento přístup kritizoval, ale pokud se ARK ve svých odhadech trefí a Tesla bude za pár let vyrábět auto cenově a kvalitativně porovnatelné se spalovacím, může k něčemu takovému dojít.
graf 2

Onen stále široce rozevřený vějíř dalších scénářů (dnes jsme se zaměřili spíše na ty býčí) úzce souvisí s tím, že akcie Tesly je dost riziková. Jak jsem poukazoval minulý týden, její beta, a tudíž požadovaná návratnost, je poměrně vysoko. A na ospravedlnění současné kapitalizace by se tak volný tok hotovosti firmy musel podle mých hrubých kalkulací postupně zvedat na desítky miliard dolarů. Pokud by ale rizikovost Tesly výrazně klesla, současnou kapitalizaci by ospravedlňoval tok hotovosti řádově nižší. Jde samozřejmě o přirozenou věc, ale občas je dobré si připomínat, že hodnota může přicházet i z té opomíjenější strany – nejen z překvapivé schopnost generovat hotovost, ale i ze schopnosti jí generovat po stabilnější trajektorii.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688