Tiskové zprávy  |  02.12.2020 14:46:31

Liberalizace (digitalizace) doručování v zákoníku práce

I když červencová novela zákoníku práce přinesla určitá zjednodušení v oblasti doručování, stále daná právní úprava z našeho pohledu nereflektuje aktuální potřeby zaměstnavatelů.

Oblast doručování písemností má vliv, jak do správného uzavření pracovního poměru, tak i jeho ukončení. Zaměstnavatelé mají problémy už při aplikaci správného výpovědního důvodu. Avšak i jinak perfektní výpověď z pracovního poměru může být často v soudním sporu napadena pro neplatnost, právě z důvodu případného nedodržení zbytečně složitých formalit při doručování. Což samozřejmě může představovat určitou bariéru ve flexibilitě pracovněprávních vztahů, které bude v nadcházejícím období zapotřebí.

Mgr. Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroupVelmi proto oceňujeme snahu týmu advokátní kanceláře Havel & Partners, jež se po letošní „koronavirových zkušenostech“ věnoval práci na návrhu legislativní změny doručování elektronických písemností v rámci zákoníku práce. Navrhovaná novela se nám zdá celkově vyvážená. Zjednodušuje postup doručování písemného právního jednání, a to jak ze strany zaměstnavatele, tak i zaměstnance.

Novela má za cíl postavit na roveň dosavadní klasické doručování písemností v listinné podobě s doručováním v elektronické verzi. Odstraněním určitých zvýšených dosavadních požadavků zákoníku práce by se ulehčilo a zpřístupnilo využívání elektronického způsobu doručování širšímu okruhu zaměstnavatelů i zaměstnanců.

Konkrétně by se tímto návrhem např. odstranil požadavek opatřovat písemnosti zasílané elektronickým způsobem tzv. uznávaným elektronickým podpisem, což v současnosti zákoník práce vyžaduje. Tento typ podpisu totiž má k dispozici jen velmi malý okruh zaměstnavatelů v ČR, a tím spíše minimální počet zaměstnanců. Na základě této novely zákoníku práce by mohl stačit jen „prostý“ elektronický podpis, za který se považuje např. naskenovaný vlastnoruční podpis či e-mailová patička.

Dále se ruší poučovací povinnost. Nově by tedy provozovatel poštovních služeb nebyl povinen poučovat zaměstnance o následcích odmítnutí převzetí písemnosti nebo neposkytnutí součinnosti nezbytné k doručení písemnosti. Toto poučení by šlo totiž zajistit např. interním školením zaměstnanců nebo úpravou pracovního řádu apod.

Také by se nevyžadoval explicitní souhlas s elektronickým doručováním, a to jak ze strany zaměstnance, tak i zaměstnavatele. Nově by mohlo stačit, že by zaměstnanec poskytl zaměstnavateli elektronickou adresu a zaměstnavatel by stanovil způsob elektronického doručování např. v jeho interním předpise.

Novela navrhuje také např. doplnit zavedení domněnky doručení písemnosti u doručování prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací a zrušení požadavku na potvrzení doručení elektronického jednání.

Domníváme se tedy, že by navrhovaná právní úprava více zefektivnila a zjednodušila oblast pracovněprávních vztahů v České republice, a to v souladu s celospolečenskými trendy.


V České republice se ManpowerGroup každý měsíc stará o personální a mzdovou agendu pro téměř 12 000 zaměstnanců, které vyhledal a kteří pracují u jeho klientů. V roce 2019, díky své síti 35 poboček, ManpowerGroup našel pro 1200 klientů 24 000 nových zaměstnanců.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688