mzv.cz (MZv ČR)
Důchody a penzijní  |  02.12.2020 11:25:00

Výplata důchodů do zahraničí – aktuální informace k zasílání tiskopisu Potvrzení o žití (2.12.2020)

Výplata důchodů do zahraničí – aktuální informace k zasílání tiskopisu Potvrzení o žití

02.12.2020 / 11:21 | Aktualizováno: 02.12.2020 / 11:25

Informujeme, že Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude po dobu, kdy v zahraničí platí opatření vládních/zemských orgánů k omezení sociálních kontaktů, akceptovat potvrzení o žití i bez úředního ověření vlastnoručního podpisu důchodce.

Obdobně jako v období první vlny pandemie na jaře letošního roku umožní ČSSZ příjemcům českých důchodů zasílat tiskopis Potvrzení o žití poštou, a to i bez úředního ověření vlastnoručního podpisu důchodce, anebo elektronicky (e-mailem) bez uznávaného elektronického podpisu.

Předpokladem pro zaslání Potvrzení o žití výše uvedenými způsoby je skutečnost, že:

  1. důchodce bydlící v zahraničí nemá možnost nechat si úředně ověřit svůj vlastnoruční podpis na Potvrzení o žití anebo nemůže odeslat Potvrzení o žití prostřednictvím pošty a
  2. na Potvrzení o žití výslovně uvede konkrétní důvody související s mimořádnou situací, které mu znemožnily zaslat Potvrzení o žití s ověřeným vlastnoručním podpisem v předepsané formě.

Těmito důvody mohou být např. uzavření nebo omezení služeb příslušných institucí, úřadů či poštovních služeb, ale též i doporučení vládních orgánů k omezení sociálních kontaktů, které nejsou nezbytné, izolace rizikových skupin zejména seniorů apod.

Vlastnoručně podepsané Potvrzení o žití lze zasílat poštou na adresu: Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5, Česká republika. Pokud není vlastnoruční podpis důchodce úředně ověřen, je třeba na Potvrzení o žití uvést vždy též důvod, proč nebylo možné podpis úředně ověřit.

Pokud důchodce zasílá Potvrzení o žití e-mailem, je nutné, aby Potvrzení o žití vyplnil, vlastnoručně podepsal, následně naskenoval anebo ofotografoval a odeslal je v příloze e-mailu na adresu e-podatelny ČSSZ: posta@cssz.cz. I zde je potřeba vždy uvést důvod, proč nebylo možné podpis úředně ověřit.

Podotýkáme, že na e-mail zaslaný na adresu elektronické podatelny ČSSZ posta@cssz.cz, který není opatřen uznávaným elektronickým podpisem, je jako odpověď vždy automaticky generovaná zpráva s poučením: „…pokud není datová zpráva podepsána platným uznávaným elektronickým podpisem, musí být takové podání dle platných zákonných přepisů doplněno do 5 dnů písemně nebo ústně do protokolu nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem s platným kvalifikovaným certifikátem, jinak se jím ČSSZ nebude dále zabývat…“. Na tuto automaticky generovanou zprávu není ve výše uvedených mimořádných případech nutné brát zřetel, ČSSZ takové podání (e-mail) zpracuje běžným způsobem a výplatu důchodu na základě Potvrzení o žití za zpětné období od naposledy vyplaceného důchodu standardně zařídí a poukáže.

Vícejazyčné formuláře Potvrzení o žití naleznete na webových stránkách ČSSZ na adrese: https://eportal.cssz.cz/web/portal/tiskopisy-seznam-eu.

Zdroj:

https://www.cssz.cz/web/cz/-/vyplata-duchodu-do-zahranici-aktualni-informace-k-zasilani-tiskopisu-potvrzeni-o-ziti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688