mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.12.2020 07:54:00

Koronavirus COVID-19 - situace v Rusku a informace pro české občany (možnosti cestování, opatření)

Koronavirus - situace v Rusku a informace pro české občany (možnosti cestování, opatření)

09.09.2020 / 16:00 | Aktualizováno: 02.12.2020 / 07:54

V souvislosti s rostoucím počtem nových případů nákazy jsou v ruských regionech včetně Moskvy od začátku října zaváděna nová omezení. Povinnost nošení roušek platí ve veřejné dopravě, obchodech a na dalších veřejných místech. Ruské hranice jsou až na výjimky pro cizince nadále uzavřené na dobu neurčitou. Konzulární oddělení české ambasády v Moskvě obnovilo v omezené míře svou činnost.

Obecné informace

  • Od 30.3. je vstup do RF umožněn pouze vybraným kategoriím osob (podrobnosti viz níže).
  • Od 3.8. konzulární oddělení české ambasády v Moskvě v omezené míře obnovilo svou činnost. Informace o přijímaných typech žádostí zde, o notářských úkonech zde, o schengenských vízech zde, o dlouhodobých vízech zde.
  • Pro cizince, kteří se nacházejí na území RF a skončila nebo končí jim platnost víza (povolení k pobytu) v období mezi 15.3.15.12.2020, platí aktuálně výnos prezidenta RF ze dne 23.9.2020 (výnos zde), upravující jeho předchozí výnosy z 15.6.2020 a 18.4.2020, na základě kterého se uvedené období (15.3. – 15.12.) tzv. zmrazuje a nezapočítává do vypršení platnosti víza. Z uvedeného plyne, že pokud např. cizinci končila platnost víza 1.5., prolonguje se mu vízum po 15.12. o dalších 48 dní (za období 15.3. – 1.5.).

Cestování z Ruska do ČR

  • Čeští občané mohou vycestovat z Ruska bez omezení.
  • Každý cestující, který pobýval v posledních 14 dnech déle než 12 hodin v zemi v „červené zóně“, je povinen před vstupem do ČR vyplnit elektronický Příjezdový formulář dostupný na www.prijezdovyformular.cz, který slouží jako hlášení příjezdu z rizikové země krajské hygienické stanici. Dále předložit doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře (oznámení) při hraniční nebo pobytové kontrole. Poté do pěti dnů od vstupu do ČR podstoupit na vlastní náklady RT-PCR test na přítomnost SARS-COV-2 a výsledek testu bezodkladně předložit místně příslušné krajské hygienické stanici. Pokud osoba nepředloží výsledek testu hygienické stanici do 7 dnů od vstupu na území ČR, bude osobě nařízeno nezbytné karanténní opatření. Do doby předložení výsledku RT-PCR testu nebo po dobu trvání karanténního opatření nebo po dobu 10 dní platí zákaz volného pohybu po území ČR. Celé znění aktuálního ochranného opatření zde.
  • Pro obousměrnou přepravu mezi ČR a RF je možné využít letecké spojení mezi Prahou a Moskvou s linkami ČSA nebo Aeroflot (podrobnosti viz níže).
  • Cesta automobilem: Vzhledem k opakovaným problémům českých občanů při překračování pozemní hranice mezi Lotyšskem a Ruskem (v obou směrech) doporučuje ZÚ Moskva pro vjezd do RF nebo odjezd z RF využít jinou cestu než pozemní hraniční přechod na lotyšsko-ruské hranici.

Cestování z ČR do Ruska

  • Na území RF mohou vstoupit pouze osoby spadající do některé z uvedených kategorií: zde.
  • Kromě výše uvedených výjimek zatím není pro české občany vstup na území Ruska povolen.
  • Podle nařízení Vlády Ruské federace č.1671-r ze dne 25.6.2020 jsou jednou z kategorií osob, kterým je umožněn vstup do RF, vysoce kvalifikovaní specialisté a odborníci podílející se na úpravách a údržbě zařízení vyrobených v zahraničí. V obou případech je nutné zažádat o povolení ke vstupu do RF. Informace k postupu podání žádosti, době vyřízení a potřebným dokumentům k doložení shrnuje článek zde. Žádost podává zaměstnavatel nebo zvoucí strana na profilové federální ministerstvo, pod které spadá činnost žádající společnosti.
  • Cesta automobilem: Vzhledem k opakovaným problémům českých občanů při překračování pozemní hranice mezi Lotyšskem a Ruskem (v obou směrech) doporučuje ZÚ Moskva pro vjezd do RF nebo odjezd z RF využít jinou cestu než pozemní hraniční přechod na lotyšsko-ruské hranici.
  • Cesta z ČR do Ruska letecky:
    • Od 4.10. létá ČSA na trase Praha-Moskva Šeremetěvo-Praha, 2x týdně, ve středu a v neděli.
    • Oboustranné spojení mezi Prahou a Moskvou zajišťuje také Aeroflot (čtvrtky a soboty).
    • K návratu do RF je také možné použít lety přes Turecko nebo Švýcarsko nebo přímé lety z Vídně či Frankfurtu. Na letišti v Moskvě je třeba po příletu předložit negativní covid test a povolení ke vstupu do Ruska (u VKS je to povolení od ministerstva se jménem cestujícího).
    • Přes Švýcarsko: od září jsou Aeroflotem vypsané lety na trase Ženeva-Moskva na každý čtvrtek a sobotu.
    • Přes Turecko: spojení z Prahy do Istanbulu je možné s Turkish Airlines. Na trase Istanbul-Moskva je pak možné využít návazný let Turkish Airlines (na letiště Vnukovo) nebo lety Aeroflotu (na letiště Šeremetěvo).
    • Z Vídně a Frankfurtu: Aeroflot létá pravidelně 2x týdně z/do Vídně (čtvrtky a soboty) a 2x týdně z/do Frankfurtu (čtvrtka a soboty).
    • Před návratem do Ruska je třeba podstoupit COVID-19 PCR test, kterým se cestující prokáže již při nástupu do letadla (viz zde). Tj. není možné test absolvovat až po příletu do RF. Výsledek testu by měl být v anglickém nebo ruském jazyce. Po příletu do RF je cestujícímu ruskými orgány doporučováno strávit následující tři dny v samoizolaci, a to pro případ, že by byl kontaktován ruskými úřady, pokud by došlo k odhalení pozitivního případu mezi cestujícími daného letu.
    • Při příletu do Ruska je nutné vyplnit dotazník ke vstupu do země. Dotazník ke stažení zde.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688