Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.12.2020 08:03:36

ADP report ukáže na další zlepšování na trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Kalendář je dnes poloprázdný. Ve Spojených státech bude zveřejněn ADP report mapující situaci na trhu práce. Ta se sice postupně zlepšuje, ve srovnání s únorem zde však stále ještě více než deset miliónů pozic chybí. Polská centrální banka ponechá na svém dnešním zasedání sazby beze změny. Jejich první zvýšení očekáváme až v první polovině roku 2022.

Polská centrální banka ponechá sazby beze změny

ADP report za listopad by měl ukázat na další zlepšování situace na americkém trhu práce. Hlavní statistika (Nonfarm Payrolls) však bude zveřejněna až v pátek. Ve srovnání s vývojem v minulosti jsou současné přírůstky počtu volných pracovních míst vysoké. Dohnat ztrátu 22 milionů pracovních míst, ke které od února došlo v souvislosti s pandemickou krizí, však není lehké. Na trhu stále více než 10 miliónů pracovních míst chybí a některá z nich budou ztracena nenávratně.

Polská centrální banka dnes ponechá svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny na stávající úrovni 0,1 %. Na této úrovni podle nás zůstane až do první poloviny roku 2022. Polský centrální bankéř Jerzy Kropiwnicki sice prohlásil, že by je centrální banka mohla zvýšit už ve druhé polovině příštího roku, podle našeho názoru však převáží holubičí tábor včele s guvernérem a sazby se v příštím roce měnit nebudou. Polský zlotý by měl podle naší prognózy v příštím roce posilovat, a to zhruba o 4 %. Pomůže mu k tomu dobrá kondice polské ekonomiky i vysoký přebytek běžného účtu.

Koruna si svůj prostor pro posilování již vybrala

Regionální měny včera posilovaly. Výjimkou byla česká koruna, která zůstala ve srovnání s předchozím dnem beze změny (na úrovni 26,26 CZK/EUR). Zisky si již vybrala v minulých dnech, a tak jí k dalšímu posilování nepomohla ani dobrá data z domácí ekonomiky, ani posilující euro vůči dolaru. Prostor pro připisování si dalších zisků má tak domácí měna evidentně vyčerpaný a na řadě bude konsolidace kolem stávajících úrovní.

Růst českého HDP za třetí kvartál byl revidován směrem nahoru z původně zveřejněných 6,2 % mezikvartálně na 6,9 %. K výsledku nejvíce přispěl čistý export, dále pak spotřeba domácností, přičemž příspěvek ostatních složek byl negativní. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3oayE9W. Pozitivně překvapil i indikátor PMI. Podmínky ve zpracovatelském průmyslu podle něho byly v listopadu nejlepší za poslední více než dva roky. Kromě růstu nových zakázek však ukazateli na vyšší úrovně pomohly i prodlevy v zásobování ze strany dodavatelských řetězců. Více k tomuto tématu zde: https://bit.ly/3ogK0t9. Pozitivně dopadl i výsledek státního rozpočtu za listopad. Ten skončil s deficitem 341,5 mld. . Oproti předchozímu měsíci se hospodaření zhoršilo o 67,5 mld. , což je největší letošní meziměsíční propad. Celkově ale hospodaření státního rozpočtu letos směřuje k lepšímu výsledku, než se očekávalo. Více k tématu zde: https://bit.ly/39xQuzM.

Společná evropská měna je nejsilnější od roku 2018. Zatímco ještě včera ráno se euro pohybovalo kolem úrovní 1,196 USD/EUR, v průběhu dne se usadilo nad hladinou 1,20 USD/EUR, kde dnes ráno i otevírá (1,207 USD/EUR). Prostor pro další posilování vidíme už ale v současné době jako limitovaný. V dlouhodobějším horizontu jsou ale vyhlídky společné evropské měny příznivé. Na konci příštího roku by se podle naší prognózy měla pohybovat na úrovni 1,27 USD/EUR.

Data, která včera přicházela z ekonomiky eurozóny, byla vcelku pozitivní. Průmyslový PMI pro celou eurozónu byl revidován o dvě desetiny směrem nahoru (na 53,8 bodu), přičemž počet nezaměstnaných Němců poklesl o 39 tisíc (trh počítal s 8 tisíci). Achillovou patou eurozóny tak zůstala inflace, jejíž jádrová složka již třetí měsíc stagnovala na úrovni 0,2 % y/y.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688