Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  02.12.2020 06:20:02

O rozevírání nůžek mezi průmyslem a službami

V listopadu se dále rozevřely pomyslné nůžky mezi vývojem v sektoru služeb a v průmyslu. Druhá vlna pandemie Covid19 si na podzim vyžádala nové kolo vládních omezení, a to jak v ČR, tak i ve většině zemí EU. Na jaře byla vládní omezení v podstatě plošná a až na výjimky se týkala celé ekonomiky. Dopad podzimních omezení však pociťuje primárně sektor služeb, zatímco průmysl je negativních omezení téměř ušetřen. Ze sektoru služeb jsou primárně zasaženy především tzv. kontaktní odvětví, kde je typickým představitelem restaurace. Opět se nejedná o české specifikum, ale divergentní vývoj mezi službami a průmyslem pozorujeme napříč Evropu jak v říjnu, tak ještě více i v listopadu. Jednoznačně to potvrzují předstihové ukazatele v podobě indexů PMI či v případě Česka tzv. konjunkturálního průzkumu.

Pokud se zaměřím výlučně na Česko, tak se důvěra podniků ve službách i v průmyslu na jaře pohybovala de facto identicky dolů volným pádem. Podniky ve službách byly nuceny výrazně omezit provoz nebo rovnou dočasně zavřít. Stejně však i část průmyslových podniků musela dočasně omezit či rovnou úplně přerušit výrobu. To se samozřejmě podepsalo i do výkonu produkce ve 2. čtvrtletí letošního roku. Průmysl poklesl meziročně téměř o pětinu. Odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství poklesly v souhrnu meziročně lehce přes 20 %.

Když v září začala v Česku zrychlovat druhá vlna pandemie a vláda začala opětovně omezovat činnost, tak se to týkalo a vlastně stále týká téměř výlučně služeb. V říjnu a následně i v listopadu došlo k prudkému poklesu důvěry mezi podniky ve službách těsně nad dubnové minimum. Podnikatelé zde nepřekvapivě hůře hodnotí aktuální ekonomickou situaci, celkovou poptávku a jsou pesimističtější i směrem k budoucímu vývoji. Oproti tomu důvěra v průmyslu v listopadu sice rovněž poklesla, avšak o žádném volném pádu jako v případě služeb hovořit nelze. Průmyslové podniky jsou ve srovnání se službami daleko optimističtější, pokud jde o zakázky či hodnocení současné či budoucí ekonomické situace. O tom, že je aktuální situace v průmyslu o poznání pozitivnější než na jaře, svědčí i listopadový index PMI ve výrobním sektoru, který vzrostl na 53,9 bodu (nejsilnější hodnota PMI za poslední více jak dva roky). Když k tomu přičteme fakt, že nové zakázky ve zpracovatelském průmyslu rostou nejrychleji od července 2018, tak je rozdíl oproti službám skutečně markantní.

Divergentní vývoj v průmyslu a ve službách se odrazí i do vývoje HDP ve 4. čtvrtletí. Průmysl by se mohl udržet na hodnotách z léta a do HDP ve 4. čtvrtletí přispět neutrálně. V optimistickém případě nelze vyloučit ani lehce kladný příspěvek průmyslu do HDP. Naopak část sektoru služeb si zopakuje jaro a negativně přispěje do výkonu domácí ekonomiky v závěru roku. V souhrnu za letošní rok lze očekávat pokles HDP v rozmezí 7 až 8 %. Naopak výhled na příští rok vypadá díky vakcínám a silně expanzivním hospodářským politikám v Česku i v Evropě poměrně optimisticky. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688