mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.12.2020 17:50:00

Cestování mezi Českou republikou a Rakouskem - Od úterý 17. 11. do neděle 6. 12. 2020 zavedlo Rakousko lockdown.

Cestování mezi Českou republikou a Rakouskem

27.11.2020 / 14:45 | Aktualizováno: 01.12.2020 / 17:50

Níže naleznete platné informace týkající se cestování a přechodu hranic mezi Českou republikou a Rakouskem.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Od 31.10.2020 zařadilo Rakousko Českou republiku mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru. Znamená to, že osoby přijíždějící z ČR jsou povinny od 31.10.2020 při vstupu do Rakouska předložit lékařsky potvrzený test o neinfikovanosti koronavirem (negativní PCR test na SARS-CoV-2) , který nesmí být starší 72 hodin.

Informace naleznete na webových stránkách MZV.

Aktuální pravidla pro vycestování z ČR do zahraničí a otevřené hraniční přechody ČR naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.


2. VSTUP NA ÚZEMÍ RAKOUSKA A TRANZIT:

Od 31.10.2020 zařadilo Rakousko Českou republiku mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru. Znamená to, že osoby přijíždějící z ČR jsou povinny od 31.10.2020 při vstupu do Rakouska předložit lékařsky potvrzený test o neinfikovanosti koronavirem (negativní PCR test na SARS-CoV-2) , který nesmí být starší 72 hodin.

Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování (na vlastní náklady) a do 48 hodin požádat o provedení testu na koronavirus. V případě negativního výsledku testu bude karanténa ukončena.

Bližší informace pro cestovatele z ČR naleznete v článku "Od 31.10.2020 zařadilo Rakousko ČR mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru" na webu Velvyslanectví ČR ve Vídni.

Přílety do Rakouska

Osoby, které přilétají na vídeňské letiště Schwechat z kterékoliv země kromě zemí a destinací uvedených níže v odstavci 2, jsou povinny bezodkladně odcestovat do ČR a vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit (německy: https://bit.ly/3aLE0Tr> nebo anglicky: https://bit.ly/3aK4moW. V takovém případě nemají povinnost předkládat v Rakousku PCR test na koronavirus, ani jít v Rakousku do karantény. Za bezodkladné odcestování se považuje odjezd nejbližším vlakem či autobusem nebo autem.

Povinnost bezodkladně odcestovat z Rakouska se nevztahuje na osoby, které přiletěly do Vídně z Austrálie, Belgie (s výjimkou regionů Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Valonsko), Bulharska (s výjimkou regionů Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Rasgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Varna), Dánska, Estonska, Finska, Francie (s výjimkou regionů Île-de-France a Provence-Alpes-Cote d’Azur), Chorvatska (pouze regiony Brod-Posavina, Istrien, Koprivnica-Križevci, Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Varaždin, Zadar), Irska, Islandu, Itálie, Japonska, Kanady, Kanárských ostrovů, Korejské republiky, Kypru, Lichtenštejnska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Monaka, Německa, Nizozemska, Norska, Nového Zélandu, Polska, Portugalska (s výjimkou Lisabonu a regionu Norte), Řecka, San Marina, Slovenska, Slovinska, Švédska, Švýcarska, Uruguaye, Vatikánu a Velké Británie (s výjimkou regionů East Midlands, North East, Yorkshire a The Humber) a které mají v těchto zemích bydliště nebo obvyklý pobyt, na rakouské občany a na osoby s bydlištěm či obvyklým pobytem v Rakousku. Tyto osoby mohou po příletu do Rakouska např. přespat ve Vídni nebo cestovat k dalšímu pobytu na libovolné místo v Rakousku. Musí však hodnověrně doložit (forma není předepsána), že v uplynulých 10 dnech nepobývaly jinde než v Rakousku či v jedné z výše uvedených zemí/destinací, jinak platí povinnost test/karanténa. Za "hodnověrné doložení" je v praxi považováno ústní prohlášení cestovatele v případě náhodné kontroly.


Osoby, které přijíždějí z ČR na vídeňské letiště za účelem odletu nebo za účelem odvozu osoby blízké přilétající na letiště, nepotřebují test na Covid-19 za předpokladu, že cestu na letiště, popř. zpět z letiště na hranice s ČR absolvují na rakouském území bez zastávky
(výjimečné přerušení na dobu nezbytně nutnou, např. za účelem návštěvy WC je přípustné).

V ostatních případech (s dalšími výjimkami) je potřeba předložit atest o neinfikovanosti koronavirem, který nesmí být starší 72 hodin. Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování, které nesmí opustit po dobu 10 dní. To neplatí, pokud je zajištěno jejich bezodkladné vycestování z Rakouska. Za tímto účelem jsou přiletěvší povinni vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit (německy: https://bit.ly/3aLE0Tr> nebo anglicky: https://bit.ly/3aK4moW .

Možnost PCR testů nabízí i vídeňské letiště Schwechat, a to všem zájemcům, nejen pasažérům tohoto letiště. Bližší informace ZDE a rovněž na stránkách letiště Schwechat.

 

Vstup na území Rakouska pozemní cestou

Rakousko zrušilo hraniční kontroly na hranicích s Českou republikou, Německem, Lichtenštejnskem, Švýcarskem, Slovenskem a Itálií, v příhraničí však může docházet k namátkovým kontrolám. Při příjezdu z Austrálie, Belgie (s výjimkou regionů Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Valonsko), Bulharska (s výjimkou regionů Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Rasgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Varna), Dánska, Estonska, Finska, Francie (s výjimkou regionů Île-de-France a Provence-Alpes-Cote d’Azur), Chorvatska (pouze regiony Brod-Posavina, Istrien, Koprivnica-Križevci, Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Varaždin, Zadar), Irska, Islandu, Itálie, Japonska, Kanady, Kanárských ostrovů, Korejské republiky, Kypru, Lichtenštejnska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Monaka, Německa, Nizozemska, Norska, Nového Zélandu, Polska, Portugalska (s výjimkou Lisabonu a regionu Norte), Řecka, San Marina, Slovenska, Slovinska, Švédska, Švýcarska, Uruguaye, Vatikánu a Velké Británie (s výjimkou regionů East Midlands, North East, Yorkshire a The Humber) se neuplatní povinnost testu/karanténních opatření rakouského ministerstva zdravotnictví na osoby přijíždějící z těchto zemí/destinací, které mají v těchto zemích bydliště nebo obvyklý pobyt, a na rakouské občany a osoby s bydlištěm či obvyklým pobytem v Rakousku. Uvedené osoby musí (podobně jako u příletů) hodnověrně doložit, že v uplynulých 10 dnech nepobývaly jinde než v Rakousku či v jedné z výše uvedených zemí/destinací, jinak platí dosavadní pravidla (test/karanténa). Za "hodnověrné doložení" je v praxi považováno ústní prohlášení cestovatele v případě náhodné kontroly.

 

Tranzit přes Rakousko pro osoby, které cestují z jiných než shora uvedených zemí/destinací 

Osoby, které Rakouskem z jiných než shora uvedených zemí/destinací pouze projíždějí, nemusí předkládat negativní test PCR na Covid-19 test, ani jít do karantény, pokud průjezd proběhne BEZ ZASTÁVKY (výjimečné přerušení na dobu nezbytně nutnou, např. za účelem návštěvy WC je přípustné) a je zajištěn také výjezd ze země (že chcete zemí pouze tranzitovat, dokládáte např. dostatkem paliva v nádrži). Cestující jsou povinni vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit (německy: https://bit.ly/3aLE0Tr> nebo anglicky: https://bit.ly/3aK4moW.

Občané, kteří přilétají na vídeňské letiště Schwechat, jsou povinni bezodkladně odcestovat do ČR. V takovém případě nemají povinnost předkládat v Rakousku PCR test na koronavirus, ani jít v Rakousku do karantény.


3. VSTUP Z RAKOUSKA NA ÚZEMÍ ČR

Podmínky vstupu do ČR naleznete na stránkách MV ČR a na stránkách MZV ČR.

Do ČR je možné přicestovat jen v nezbytně nutných případech. Nelze cestovat do ČR za účelem turistiky či návštěvy přátel. V ČR platí omezení volného pohybu lidí, jsou uzavřeny hotely a ubytovací zařízení pro turistické účely.

Všem osobám, včetně občanů ČR, vstupujícím na území ČR, které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech v Rakousku či na území dalších států, které nejsou v ČR na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19, ukládá před vstupem na území České republiky povinnost:

- oznámit tuto skutečnost, a to vyplněním elektronického Příjezdového formuláře, uvedeného na webové adrese www.prijezdovyformular.cz , vzdáleným přístupem, krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu,

- předložit na vyžádání doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře (oznámení) při hraniční nebo pobytové kontrole a

- do 5 dnů od vstupu na území České republiky se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, a to pokud orgán ochrany veřejného zdraví v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních. Občané Evropské unie, včetně občanů ČR, a občané třetí země s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v některém členském státě Evropské unie mohou povinnost podrobit se na vlastní náklady RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, uvedenou v předchozí větě, splnit předložením negativního výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV2, který byl proveden v členském státě Evropské unie a není starší než 72 hodin; výsledek testu se předkládá bezprostředně po vstupu na území České republiky místně příslušné krajské hygienické stanici v návaznosti na odeslání shora zmíněného elektronického příjezdového formuláře.

Shora uvedené neplatí:

a) pro pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem,

b) pro občany Evropské unie, včetně občanů České republiky, a cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v Evropské unii, kteří tranzitují do 12 hodin přes Českou republiku, nebo cestují do nebo z České republiky na dobu nepřesahující 24 hodin z naléhavých zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů,

c) pro akreditované členy diplomatických misí v České republice včetně soukromých služebních osob, držitele diplomatických pasů cestujících do České republiky za služebním účelem a úředníky mezinárodních organizací registrované u Ministerstva zahraničních věcí, pokud jejich pobyt na území nepřekročí 14 dní,

d) pro osoby mladší 5 let,

e) pro občany České republiky, občany Evropské unie a jejich rodinné příslušníky s bydlištěm v České republice a pro cizince s oprávněním k pobytu nad 90 dnů vydaným Českou republikou, kteří se v rámci zájezdu s cestovní kanceláří nebo přes cestovní agenturu zdržovali pouze v regionech uvedených v seznamu podle bodu III.1.,

f) pro přeshraniční pracovníky, žáky a studenty, kteří za účelem výkonu práce nebo vzdělávání pravidelně alespoň jednou týdně oprávněně překračují státní hranici s Českou republikou do nebo ze sousedního státu.


Podrobnější informace a aktuální seznam zemí s nízkým rizikem nákazy virem Covid-19 naleznete na webu Ministerstva zdravotnictví ČR .

Formuláře potrzení pro vstup na území ČR naleznete na https://www.mvcr.cz/clanek/vzory-potvrzeni-pro-vstup-na-uzemi-cr.aspx


4. DOPRAVA:

VLAKOVÁ a AUTOBUSOVÁ: pro zjištění četnosti spojů sledjte stránky Rakouských drah a dalších dopravců (např. Regiojet).

LETECKÁ: O aktuálním stavu letecké dopravy se informujte u svých aerolinií. Sledujte také webové stránky letiště Schwechat.


5. OPATŘENÍ:

Karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území Rakouska.

Od 31.10.2020 zařadilo Rakousko Českou republiku mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru. Znamená to, že osoby přijíždějící z ČR jsou povinny při vstupu do Rakouska předložit lékařsky potvrzený test o neinfikovanosti koronavirem (negativní PCR test na SARS-CoV-2), který nesmí být starší 72 hodin.

Od 17.10.2020 platí nové vzory formulářů pro atest o absolvování testu s negativním výsledkem, formulář, ve kterém se cestující v případě, že nemá test, zaváže ke karanténě, či pro cesty ze zdravotních důvodů.

Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování (na vlastní náklady) a do 48 hodin požádat o provedení testu na koronavirus. V případě negativního výsledku testu bude karanténa ukončena.

Bližší informace pro cestovatele z ČR naleznete v článku "Od 31.10.2020 zařadilo Rakousko ČR mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru" na webu Velvyslanectví ČR ve Vídni.

Osoby, které v Rakousku onemocní virem Covid-19 nebo přijdou s nakaženou osobou do styku, musí tuto skutečnost neprodleně nahlásit lékaři v daném místě nebo místně příslušnému hejtmanství, popř. obecnímu úřadu, a to způsobem, který zabrání dalšímu šíření infekce, to znamená zejména telefonicky. V případě pobytu v ubytovacím zařízení oznámí podezření na onemocnění též ubytovateli.

O dalším postupu rozhodne příslušný lékař. V případě nekomplikovaného průběhu onemocnění není hospitalizace nutná. Podle konkrétních podmínek lékař stanoví formu karantény, která může probíhat jak v ubytovacím zařízení, tak v jiném zařízení. Náklady na pobyt ve speciálním zařízení během úředně nařízené karantény hradí rakouský stát.

Se souhlasem lékaře a za jím stanovených podmínek může být turista převezen do své vlasti. Doporučuje se za tímto účelem uzavřít pojištění.

Příslušné kontakty za účelem konzultace postupu při podezření na onemocnění virem Covid 19 naleznete ZDE.

 

K 1. prosinci 2020 je v Rakousku evidováno přes 113 000 aktivních případů nakažených koronavirem. Aktuální čísla nakažených koronavirem v Rakousku naleznete ZDE.

Platí povinnost nosit roušky či jiné zakrytí nosu a úst ve všech obchodech, na trzích v uzavřeném i otevřeném prostoru, při poskytování služeb, na úřadech, v bankách, na poštách a u benzínových pump, ve školách (mimo třídy) a všude, kde dochází ke styku se zákazníky, dále v hromadných dopravních prostředcích (metro, tramvaje, autobusy), v taxi a při spolujízdách, pokud osoby nesdílejí společnou domácnost, a při akcích v uzavřeném prostoru. Roušky jsou povinni nosit též návštěvníci zdravotnických a lázeňských zařízení a pečovatelských domů. Povinnost nosit roušku nemají děti do 10 let za předpokladu, že jsou doprovázeny dospělou osobou (pokud jsou děti samy povinnost roušky platí), a osoby, u kterých to ze zdravotních důvodů nelze vyžadovat. Místo roušky je možné použít i šál, nebo šátek zakrývající nos a ústa. Je nutné dodržovat odstup mezi osobami minimálně 1 m.

Od úterý 17. 11. do neděle 6. 12. 2020 zavadí Rakousko lockdown. Od 17. 11. 0:00: 1) budou zavřeny všechny obchody s výjimkou těch, které jsou nezbytné pro zajištění základních potřeb (potraviny, drogerie, pošty, banky, lékárny), 2) nebude povoleno poskytovat služby, které vyžadují fyzický kontakt se zákazníkem (kadeřnictví apod.), 3) všechny školy přejdou na distanční výuku, 4) zaměstanci mají pracovat z domova, pokud to je možné, 5) platí omezení vycházení 24 hod. denně. Opustit bydliště je možné :- při nezbytných cestách do práce, na vzdělávací aktivity či na úřední jednání - při obstarávání nezbytných základních potřeb denního života - k pomoci druhým- k fyzickému/psychickému zotavení (procházka, aktivní pohyb).

 


 

6. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Webová stránka Ministerstva sociálních věcí, zdravotnictví a ochrany spotřebitele ZDE

Webová stránka Rakouské agentury pro zdraví a výživu (AGES) ZDE

Informace k problematice koronaviru lze rovněž získat na zvláštní infolince Rakouské agentury pro zdraví a výživu (AGES): 0800 555 621, s předvolbou z ČR +43 800 555 621.

Pokud jste v Rakousku a obáváte se, že vykazujete příznaky nákazy koronavirem, volejte, prosím, rakouskou zdravotní linku 1450.

Kromě celostátních opatření mohou zemští hejtmani rozhodnout o zpřísnění opatření v jednotlivých spolkových zemích: zkrátit otevírací dobu, na veřených místech zakázat konzumaci alkoholu a zavést povinnost zakrytí dýchacích cest, zavést omezení ve školách či vyhlásit regionální karanténu.

 

NEJČASTĚJI KLADENÉ OTÁZKY:

1. Mohu do země přicestovat bez udání důvodu?

Český občan může do Rakouska přicestovat při splnění níže uvedených podmínek.

2. Potřebuji pro vstup do země negativní test na Covid-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky?

Od 31.10.2020 zařadilo Rakousko Českou republiku mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru (od 28.9.2020 tomuto režimu, resp. níže uvedeným opatřením již podléhá hl. město Praha). Znamená to, že osoby přijíždějící z ČR jsou povinny při vstupu do Rakouska předložit test o neinfikovanosti koronavirem (negativní PCR test na SARS-CoV-2), který nesmí být starší 72 hodin.

Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování (na vlastní náklady) a do 48 hodin požádat o provedení testu na koronavirus. V případě negativního výsledku testu bude karanténa ukončena.

Bližší informace pro cestovatele z ČR naleznete v článku "Od 31.10. 2020 zařadilo Rakousko ČR mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru" na webu Velvyslanectví ČR ve Vídni..

Při příjezdu/příletu z Austrálie, Belgie (s výjimkou regionů Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Valonsko), Bulharska (s výjimkou regionů Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Rasgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Varna), Dánska, Estonska, Finska, Francie (s výjimkou regionů Île-de-France a Provence-Alpes-Cote d’Azur), Chorvatska (pouze regiony Brod-Posavina, Istrien, Koprivnica-Križevci, Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Varaždin, Zadar), Irska, Islandu, Itálie, Japonska, Kanady, Kanárských ostrovů, Korejské republiky, Kypru, Lichtenštejnska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Monaka, Německa, Nizozemska, Norska, Nového Zélandu, Polska, Portugalska (s výjimkou Lisabonu a regionu Norte), Řecka, San Marina, Slovenska, Slovinska, Švédska, Švýcarska, Uruguaye, Vatikánu a Velké Británie (s výjimkou regionů East Midlands, North East, Yorkshire a The Humber) se neuplatní povinnost testu/karanténních opatření rakouského ministerstva zdravotnictví na osoby přijíždějící/přilétající z těchto zemí/destinací, které mají v těchto zemích bydliště nebo obvyklý pobyt, a na rakouské občany a osoby s bydlištěm či obvyklým pobytem v Rakousku. Uvedené osoby musí (podobně jako u příletů) hodnověrně doložit, že v uplynulých 10 dnech nepobývaly jinde než v Rakousku či v jedné z výše uvedených zemí/destinací. Za "hodnověrné doložení" je v praxi považováno ústní prohlášení cestovatele v případě namátkové kontroly.

V ostatních případech (s dalšími výjimkami) je potřeba předložit atest o neinfikovanosti koronavirem, který nesmí být starší 72 hodin, čas provedení testu se také nově uvádí v potvrzení o jeho absolvování. Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování (na vlastní náklady), které nesmí opustit po dobu 10 dní. To neplatí, pokud je zajištěno jejich bezodkladné vycestování z Rakouska.

3. Jaké jsou podmínky průjezdu zemí? Jak dlouho mohu v zemi pobývat?

Osoby, které Rakouskem pouze projíždějí, nemusí předkládat atest o neinfikovanosti ani jít do karantény, pokud průjezd proběhne BEZ ZASTÁVKY (výjimečné přerušení na dobu nezbytně nutnou, např. za účelem návštěvy WC je přípustné) a je zajištěn také výjezd ze země (že chcete zemí pouze tranzitovat, dokládáte např. dostatkem paliva v nádrži). Cestující jsou povinni vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit (německy: https://bit.ly/3aLE0Tr>, anglicky: https://bit.ly/3aK4moW.

Toto neplatí pro osoby cestující přes Rakousko z Austrálie, Belgie (s výjimkou regionů Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Valonsko), Bulharska (s výjimkou regionů Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Rasgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Varna), Dánska, Estonska, Finska, Francie (s výjimkou regionů Île-de-France a Provence-Alpes-Cote d’Azur), Chorvatska (pouze regiony Brod-Posavina, Istrien, Koprivnica-Križevci, Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Varaždin, Zadar), Irska, Islandu, Itálie, Japonska, Kanady, Kanárských ostrovů, Korejské republiky, Kypru, Lichtenštejnska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Monaka, Německa, Nizozemska, Norska, Nového Zélandu, Polska, Portugalska (s výjimkou Lisabonu a regionu Norte), Řecka, San Marina, Slovenska, Slovinska, Švédska, Švýcarska, Uruguaye, Vatikánu a Velké Británie (s výjimkou regionů East Midlands, North East, Yorkshire a The Humber) , které mají v těchto zemích bydliště nebo obvyklý pobyt, a rakouské občany a osoby s bydlištěm či obvyklým pobytem v Rakousku. Tyto osoby NEMAJÍ povinnost předkládat atest o neinfikovanosti, ani NEMUSÍ tranzitovat bez zastávky. Tyto osoby však musí (podobně jako u příletů) hodnověrně doložit (forma není předepsána), že v uplynulých 10 dnech nepobývaly jinde než v Rakousku či v jedné z výše uvedených zemí/destinací, jinak platí dosavadní pravidla (test/karanténa). Za "hodnověrné doložení" je v praxi považováno ústní prohlášení cestovatele v případě náhodné kontroly.

Osoby, které přilétají na vídeňské letiště Schwechat, jsou povinny  bezodkladně odcestovat do ČR a za tímto účelem vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit (německy: https://bit.ly/3aLE0Tr> nebo anglicky: https://bit.ly/3aK4moW . V takovém případě nemají povinnost předkládat v Rakousku PCR test na koronavirus, ani jít v Rakousku do karantény.

Povinnost bezodkladně odcestovat z Rakouska se nevztahuje na osoby, které přiletěly z Austrálie, Belgie (s výjimkou regionů Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Valonsko), Bulharska (s výjimkou regionů Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Rasgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Varna), Dánska, Estonska, Finska, Francie (s výjimkou regionů Île-de-France a Provence-Alpes-Cote d’Azur), Chorvatska (pouze regiony Brod-Posavina, Istrien, Koprivnica-Križevci, Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Varaždin, Zadar), Irska, Islandu, Itálie, Japonska, Kanady, Kanárských ostrovů, Korejské republiky, Kypru, Lichtenštejnska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Monaka, Německa, Nizozemska, Norska, Nového Zélandu, Polska, Portugalska (s výjimkou Lisabonu a regionu Norte), Řecka, San Marina, Slovenska, Slovinska, Švédska, Švýcarska, Uruguaye, Vatikánu a Velké Británie (s výjimkou regionů East Midlands, North East, Yorkshire a The Humber) a které mají v těchto zemích bydliště nebo obvyklý pobyt, na rakouské občany a na osoby s bydlištěm či obvyklým pobytem v Rakousku. Tyto osoby však musí hodnověrně doložit (forma není předepsána), že v uplynulých 10 dnech nepobývaly jinde než v Rakousku či v jedné z výše uvedených zemí/destinací, jinak platí dosavadní pravidla (test/karanténa). Za "hodnověrné doložení" je v praxi považováno ústní prohlášení cestovatele v případě náhodné kontroly.

4. Mohu do země přijet za prací? Jaké jsou podmínky?

Nutno respektovat aktuální opatření, týkající se cestování v době pandemie Covid-19.

5. Na co si mám dát pozor? (uvést případná specifika dané země, např. povinnost nošení roušek, atd.).

Platí povinnost nosit roušky či jiné zakrytí nosu a úst ve všech obchodech, na trzích v uzavřeném i otevřeném prostoru, při poskytování služeb, na úřadech, v bankách, na poštách a u benzínových pump, ve školách (mimo třídy) a všude, kde dochází ke styku se zákazníky, dále v hromadných dopravních prostředcích (metro, tramvaje, autobusy), v taxi a při spolujízdách, pokud osoby nesdílejí společnou domácnost, a při akcích v uzavřeném prostoru. Roušky jsou povinni nosit též návštěvníci zdravotnických a lázeňských zařízení a pečovatelských domů. Povinnost nosit roušku nemají děti do 10 let za předpokladu, že jsou doprovázeny dospělou osobou (pokud jsou děti samy povinnost roušky platí), a osoby, u kterých to ze zdravotních důvodů nelze vyžadovat. Místo roušky je možné použít i šál, nebo šátek zakrývající nos a ústa. Je nutné dodržovat odstup mezi osobami minimálně 1 m.

Od úterý 17. 11. do neděle 6. 12. 2020 zavadí Rakousko lockdown. Od 17. 11. 0:00: 1) budou zavřeny všechny obchody s výjimkou těch, které jsou nezbytné pro zajištění základních potřeb (potraviny, drogerie, pošty, banky, lékárny), 2) nebude povoleno poskytovat služby, které vyžadují fyzický kontakt se zákazníkem (kadeřnictví apod.), 3) všechny školy přejdou na distanční výuku, 4) zaměstanci mají pracovat z domova, pokud to je možné, 5) platí omezení vycházení 24 hod. denně. Opustit bydliště je možné :- při nezbytných cestách do práce, na vzdělávací aktivity či na úřední jednání - při obstarávání nezbytných základních potřeb denního života - k pomoci druhým- k fyzickému/psychickému zotavení (procházka, aktivní pohyb).

6. Jaké jsou podmínky pro návrat osoby s českým občanstvím do ČR, která má ale bydliště v Rakousku?

Od 9. listopadu 2020 od 00:00 hod. se všem osobám, včetně občanů ČR, vstupujícím na území ČR, které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech v Rakousku či na území dalších států, které nejsou v ČR na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19, ukládá před vstupem na území České republiky povinnost:

- oznámit tuto skutečnost, a to vyplněním elektronického Příjezdového formuláře, uvedeného na webové adrese www.prijezdovyformular.cz , vzdáleným přístupem, krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu,

- předložit na vyžádání doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře (oznámení) při hraniční nebo pobytové kontrole a

- do 5 dnů od vstupu na území České republiky se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, a to pokud orgán ochrany veřejného zdraví v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních.

Shora uvedené neplatí:
a) pro pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem,
b) pro občany Evropské unie a cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v Evropské unii, kteří tranzitují do 12 hodin přes Českou republiku, nebo cestují do České republiky na dobu nepřesahující 12 hodin z naléhavých zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů,
c) pro akreditované členy diplomatických misí v České republice včetně soukromých služebních osob, držitele diplomatických pasů cestujících do České republiky za služebním účelem a úředníky mezinárodních organizací registrované u Ministerstva zahraničních věcí, pokud jejich pobyt na území nepřekročí 14 dní,
d) pro osoby mladší 5 let,
e) pro občany České republiky, občany Evropské unie a jejich rodinné příslušníky s bydlištěm v České republice a pro cizince s oprávněním k pobytu nad 90 dnů vydaným Českou republikou, kteří se v rámci zájezdu s cestovní kanceláří nebo přes cestovní agenturu zdržovali pouze v regionech uvedených v seznamu zemí nebo jejich částí s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19,
f) pro přeshraniční pracovníky, žáky a studenty, kteří za účelem výkonu práce nebo vzdělávání pravidelně alespoň jednou týdně oprávněně překračují státní hranici s Českou republikou do nebo ze sousedního státu.

Podrobnější informace a aktuální seznam zemí s nízkým rizikem nákazy virem Covid-19 naleznete na webu Ministerstva zdravotnictví ČR .

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688