mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.12.2020 14:55:00

Souhrnná aktualizace opatření proti koronaviru v Turecku

Souhrnná aktualizace opatření v Turecku

01.12.2020 / 10:47 | Aktualizováno: 01.12.2020 / 14:55

Ministerstvo zahraničních věcí i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě. Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

ZAVEDENÁ OPATŘENÍ:

Na základě oběžníku Ministerstva vnitra Turecké republiky, byla s účinností od 01.12.2020 přijata následující opatření:

  • od pátku od 21:00 hod. do pondělí do 5:00 hod. jsou zavedeny víkendové zákazy vycházení do odvolání či změny (pozn.: výjimka pro některá odvětví jako je výroba, nákup a logistika, zdravotnictví, zemědělství a lesnictví z důvodu minimalizace narušení zásobování/výroby/služeb)
  • do dalšího oznámení bude platit zákaz vycházení po celý pracovní týden (pondělí, úterý, středa, čtvrtek) od 21:00 do 5:00, zákaz vycházení platí od úterý 1. prosince ve 21:00 hod.
  • během zákazu vycházení, obchody s potravinami mohou být v provozu od 10:00 do 17:00, nezbytné nákupy je možno provádět (kromě osob ve věku 65 let a výše a pod 20 let) v docházkové vzdálenosti bez použití vozidla (kromě osob s nevýhodou),
  • restaurace mohou být v provozu od 10:00 do 20:00 pouze pro donášku
  • během opatření zákazu vycházení meziměstské cestování bude umožněno pouze za předpokladu nutnosti cesty (mj. návrat lékaře z ošetřující nemocnice, pohřeb na první úrovni příbuzného, občané cestující do dalšího města v rámci posledních pěti dnů bez možnosti přístřešku a ti kdož chtějí se vrátit do místa bydliště, při návratu z povinné vojenské služby, propuštění z výkonu trestu) – povolení musí být obdrženo cestou úřadu guvernéra (Kaymakamligi)
  • meziměstské cestování veřejnými prostředky dopravy (letadla, vlaky) bude umožněno, pokud bude poskytnut lístek, rezervační kód nebo jiný relevantní dokument
  • osoby ve věku 20 let a mladší a osoby ve věku 65 let a starší nemohou užívat veřejnou hromadou dopravu v rozsahu předchozí vyhlášky z 18.11.2020 s číslem 19161 (mezi 10.00-13.00 a 13.00-16.00)
  • narušení opatření může spadnout do trestního řízení dle ust. čl. 27 a čl. 72 Obecného zákona o ochraně zdraví a Trestního zákoníku
  • výpis míst a osob s výjimkou zákazu vycházení je nutno dále konzultovat s příslušným zákonným ustanovením, ale obecně se převážně týká udržování infrastruktury, zdravotnictví, poskytování podpory, osob s nutnou lékařskou péčí, ubytování/hotely, nemocnice, čerpací stanice, strategické objekty, energetika, veřejná doprava etc.
  • venčení domácích mazlíčků je omezeno na nezbytnou míru v blízkosti bydliště
  • zavádí se povinnost využívat v nákupních cenbterch HES kód pro vstup od zaměstnanců a zákazníků, počet osob v těchto prostorech je na rozhodnutí provinční/okresní obecné hygienické stanice
  • rozhodnutí provinční/okresní obecné hygienické stanice ovlivní počet osob na místech se zvýšeným počtem osob (náměstí a ulice)
  • pozastavení provozu dětských školek a jeslí
  • pracoviště s 50 a více lidmi podléhají pravidelnému monitoringu

UPOZORŇUJEME, ŽE PRÁVNĚ ZÁVAZNÝ VÝKLAD MOHOU POSKYTNOUT JEN PŘÍSLUŠNÉ TURECKÉ ÚŘADY. POSKYTOVANÉ INFORMACE NEJSOU V PLNÉM ROZSAHU A JSOU BEZ PRÁVNÍHO ÚČINKU!

POZOR! PAMATUJTE, ŽE ÚŘADY NA MÍSTNÍ ÚROVNI ČI PROVINČNÍ MOHOU UPLATNIT DALŚÍ OMEZENÍ A NARUŠENÍ OPATŘENÍ JE SANKCIONOVÁNO!

VÝŠE UVEDENÉ INFORMACE NEMUSÍ BÝT KOMPLETNÍ ČI PŘESNÉ.

 

Zastupitelský úřad neuvádí všechny informace ve vyčerpávajícím rozsahu - ty lze obdržet pouze od příslušných místních úřadů, dopravců a poskytovatelů služeb. Informace uváděné slouží pouze jako základní orientační přehled. Tímto je rovněž vyhrazena možnost neaktuálnosti či nepřesnosti i přes veškerou snahu podávat informace v řádné kvalitě.

Na základě oběžníku Ministerstva vnitra Turecké republiky, bylo s účinností od 01.10.2020 nařízeno:

  • Povinnost použití HES kódu při cestování v rámci veškeré vnitrostátní veřejné dopravy v Turecku (letecká, vlaková, autobusová, atd.). Toto nařízení se týká i městské dopravy. Při objednávání jízdenek a při vstupu do dopravního prostředku bude HES kód ověřován. Pasažérům bez HES kódu a s příznaky onemocnění covid-19 nebude umožněno cestovat veřejnou dopravou.
  • Cestování veřejnou dopravou osobami, kterým byla nařízena karanténa, bude považováno za trestný čin.
  • Povinnost použití HES kódu při použití jakéhokoliv ubytovacího zařazení (hotely, motely, domácí penziony, hostely, kempoviště, atd.). Kód bude zkontrolován při přihlášení k ubytování, stejně tak bude probíhat kontrola na příznaky onemocnění covid-19.
  • Klienti, kterým bude diagnostikováno onemocnění covid-19, nebo kteří byly ve styku s nakaženou osobou, budou umístěny do izolace v rámci standardů "Safe Tourism Certificate". Pokud je nebude možno umístit do takových ubytovacích zařízení, bude izolace v karanténě zajištěna jiným způsobem místním či oblastním ředitelstvím hygienických stanic.

OBECNÁ DOPORUČENÍ:

  • Mějte při sobě osobní doklad/y.
  • Dodržujte povinnosti ve věci nošení roušek a fyzického odstupu.
  • V případě mezinárodních cest se ujistěte, že let či lety jsou platné a tranzit přes další státy je možný a za jakých podmínek.
  • Ministerstvo vnitra Turecké republiky vydalo vyhlášku s mandatorní povinností nošení roušek na veřejnosti. NOSTE ROUŠKU NA VEŘEJNOSTI!
  • Dochází k přísnější kontrolám všech zařízení poskytující služby ve věci dodržování pravidel boji proti COVID-19.
  • Osoby ve věku 65 let a starší jsou omezeni na místo svého pobytu s povolenými vycházkami mezi 10: 00-13: 00. Osoby ve věku 20 let a méně mají povoleny vycházky v době od 13:00 do 16:00. PAMATUJTE NA OBECNÉ ZÁKAZY VYCHÁZENÍ!

VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

  • Doporučujeme si před přeshraniční pozemní dopravou zjistit podmínky nejenom k situaci v Turecku, ale také v sousedním státě.
  • Pamatujte na případnou vízovou povinnost při jiném účelu pobytu než turismus.
  • Kontroly na COVID-19 pro leteckou, pozemní a námořní dopravu jsou nadále platné. Cestující, kteří přijíždějí do Turecka, budou muset vyplnit informační formulář a budou zkontrolováni příznaky. Při podezření na COVID-19, bude cizinec převezen do nemocnice na vyšetření. Pokud se zjistí, že cestující s COVID-19 se nacházel v letadle, lodi, vozidle etc., tak budou informační formuláře vyplněné při příjezdu použity k identifikaci osob, s nimiž byl nakažený v kontaktu s tím, že tito budou poté podrobeni 14denní izolaci / karanténě.
  • Cizinci cestující za zdravotní turistikou dle dostupných informací podléhají vízové povinnosti a zvláštní zdravotní dokumentaci, aby mohli vstoupit do Turecka za tímto účelem. Doporučujeme konzultovat následující webové stránky a provést konzultaci s příslušnými tureckými úřady: http://www.mfa.gov.tr/general-information-about-turkish-visas.en.mfa

Před vycestováním do Turecké republiky doporučujeme si informace o podmínkách vstupu a pobytu na území Turecké republiky ověřit u tureckých úřadů – v rámci České republiky lze využít Velvyslanectví Turecké republiky v Praze.

DOPRAVA:

  • Informace o HES kódu, jsou k dispozici na tomto webu: https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/hes.html - INFORMUJTE SE PŘEDEM U DOPRAVCE, ZDALI JE OD VÁS VYŽADOVÁN!
  • Zákaz stání cestujících ve veřejné dopravě s výjimkou dle jednotlivých provincií pro městskou drážní dopravu.
  • Počet přepravovaných osob v autobusech a minibusech musí umožnit pravidlo osobního odstupu.
  • Došlo k obnově přímých letů v ose Istanbul-Praha
  • POZOR! Odbavení letů podléhá různým opatřením/regulacím jako je mj. kontrola teploty, vstup s platným lístkem či fyzický odstup.
  • Cestující jsou povinni nosit obličejovou masku při pobytu na letišti a zároveň během letu a během užití jakéhokoliv prostředku veřejné dopravy. O specifických podmínkách se informujte přímo u dopravce.
  • Cestující jsou povinni vyplnit formulář pro vyhledání cestujícího před příletem do Turecka - podrobnosti poskytne příslušná letecká společnost.
  • Cestující přicházející do Turecka budou kontrolováni na symptomy koronaviru, včetně teplotních kontrol. Všichni cestující, kteří projeví příznaky, budou muset podstoupit test PCR. Opatření v této věci pro pozemní hranice je nutno konzultovat přímo s příslušnými tureckými úřady.
  • POZOR! Zjistěte si u své letecké společnosti zavčas před odletem, zdali letecká společnost nevyžaduje PCR test!

Odkazy na vybrané letecké dopravce v Turecku:

POZOR! Výše uvedené neformální informace je nutno konzultovat či ověřit u příslušných tureckých úřadů, které jsou příslušné k závaznému výkladu a vynutitelnosti.


ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

 

Nejčastější otázky a odpovědi:

Mohu do Turecka přicestovat bez udání důvodu?

Uvedené je nutno konzultovat s příslušnými tureckými úřady - v rámci České republiky je možnost uvedený dotaz konzultovat s Velvyslanectvím Turecké republiky. Připomínáme, že při jiném než turistickém účelu je nutno se předem informovat u příslušných tureckých úřadů na vízovou povinnost.

Potřebuji pro vstup do země negativní test na Covid-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky?

Státní příslušníci Turecké republiky a státní příslušníci třetích zemí (cizinci) se při vstupu na území Turecké republiky podrobí lékařské kontrole. Testy PCR budou provedeny u těch osob, u kterých bude při lékařské kontrole zjištěna nutnost takového testu. Zásady a postupy vztahující se k tomuto procesu stanoví Ministerstvo zdravotnictví Turecké republiky. Před vycestováním do Turecké republiky doporučujeme si informace o podmínkách vstupu a pobytu na území Turecké republiky ověřit u tureckých úřadů – v rámci České republiky lze využít Velvyslanectví Turecké republiky v Praze. Zastupitelskému úřadu České republiky v Ankaře není známo, za jakých podmínek bude PCR probíhat či jaká budou další opatření v případě pozitivního nálezu. Dále lze konzultovat stránky IATA.

Jaké jsou podmínky průjezdu zemí? Jak dlouho mohu v zemi pobývat? Mohu do země přijet za prací?

Podmínky průjezdu jsou dány místní legislativou Turecké republiky, existujícím navazujícími lety a podmínkami vstupu země destinace. Podmínky vstupu a pobytu občanů ČR jsou dány místní legislativou.

Na co si mám dát pozor?

?Jaké jsou podmínky pro návrat osoby s českým občanstvím, která má bydliště v Turecku, do ČR?

V daném ohledu je nutno konzultovat svoji situaci s Ministerstvem vnitra České republiky, příslušnou hygienickou stanicí a Ministerstvem zdravotnictví České republiky.

POZOR! Zastupitelský úřad neuvádí všechny informace ve vyčerpávajícím rozsahu - ty lze obdržet pouze od příslušných místních úřadů, dopravců a poskytovatelů služeb. Informace uváděné slouží pouze jako základní orientační přehled. Tímto je rovněž vyhrazena možnost neaktuálnosti či nepřesnosti i přes veškerou snahu podávat informace v řádné kvalitě.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688