OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  09.03.2021 16:37:57

Jak může délka jízdy ovlivnit vznik nehody?

Čtvrtina všech nehod vozidel v Rakousku se stane v prvních třech minutách jízdy. K takovému výsledku došla firma Dolphin při vyhodnocení dat za 2,3 milionu jízd v letech 2018 a 2019. Ukázalo se, že kdyby se motoristé vzdali krátkých cest autem, bylo by asi o 40 % méně havárií. Naopak nejmenší rizika údajně hrozí při jízdě trvající 10 až 20 minut.

Dolphin Technologies GmbH je firma sídlící ve Vídni a nabízející telematická řešení pro pojišťovny. Jejím cílem je prevence nehod v silničním provozu. Společnost Dolphin se snaží motoristy motivovat k nerizikovému chování za volantem. Dolphin analyzoval nyní na 2,3 milionu jízd autem, k nimž došlo během let 2018 a 2019. Bylo do nich zahrnuto na 40.000 osob s rakouskou registrační značkou. Došlo při nich k celkem 1 986 nehodám. „Informace například o tom, jak dlouho jízda trvala, byly shromažďovány jednotkou zabudovanou ve vozidle. Mimo jiné je toto zařízení schopno automaticky rozpoznat nehodu,“ vysvětlili zástupci Dolphinu svoji metodu sběru dat.

Při této studii se analytici speciálně soustředili na to, jak dlouhé jízdy byly a jak koreluje doba jízdy s pravděpodobností vzniku nehody. Zjistili, že většina jízd trvala méně než 30 minut (87 %). Pouhé procento cest bylo delších než hodina. „Relativně nejmenší riziko hrozilo při jízdách trvajících mezi 10 a 20 minutami. Potom už roste nebezpečí nadproporcionálně silně. Sedí-li člověk v autě více než 40 minut, je už riziko dvaapůlkrát vyšší.“

Přitom je zajímavé, že 25 % všech nehod vznikne v prvních třech minutách cesty. „Pokud by se tedy podařilo přesvědčit řidiče, aby při krátkých vzdálenostech upustili od jízdy autem, rázem by nevzniklo na 40 % nehod,“ usuzuje z výsledků Katharina Sallinger, vedoucí studie a Chief Data Scientist ve společnosti Dolphin.

„Příčinou nehod jsou často špatná rozhodnutí a chybějící informace,“ shrnul CEO společnosti Dolphin Harald Trautsch. „Lidé jezdí unavení, po konzumaci alkoholu, používají za jízdy svůj mobilní telefon. Anebo nevědí, že na silnici jsou extrémně nepříznivé podmínky dané povětrnostní situací jako například náledí.“ Proto doporučuje, aby se motoristé vyhnuli, je-li to možné, krátkým trasám autem a nahradili tento dopravní prostředek bicyklem, anebo došli pěšky. Při delších trasách autem je třeba naplánovat pravidelné přestávky a ty pak také dodržet. V neposlední řadě mají během jízdy nechat na pokoji své mobily. Vždyť 26 % nehod se stane právě proto, že řidič se zabýval svým telefonem.

Zdroj: www.versicherungsjournal.at

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688