Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.12.2020 07:59:35

Listopadová PMI potvrdí dopad druhé vlny pandemie na sentiment v průmyslu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finální odhad tuzemského HDP podle nás potvrdí mezičtvrtletní oživení, ale i meziroční propad ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí. Obdobný obrázek nabídnou i další evropské ekonomiky. Pro trhy však budou zajímavější předstihové ukazatele PMI napříč jednotlivými státy, které naznačí, jak dopadla druhá vlna pandemie zejména na zpracovatelský sektor. V pozdějších hodinách Eurostat zveřejní statistiku spotřebitelské inflace za listopad pro celou eurozónu. Nicméně již německá čísla naznačila, že na deflačních tendencích se nic nemění. V odpoledních hodinách Ministerstvo financí vydá listopadovou zprávu o státním rozpočtu, který nepřestává překvapovat svou odolností vůči druhé vlně pandemie. Den pak zakončí sada předstihových ukazatelů z USA, které by, stejně jako v Evropě, měly ukázat zhoršení důvěry napříč ekonomikou.

Eurozóna zůstává v deflaci          

Český HDP ve třetím čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu ČSÚ mezičtvrtletně o 6,2 %. Meziroční pokles ekonomiky se tak zmírnil z předchozích -10,9 % na -5,8 %. Zpřesněný odhad, který bude zveřejněn dnes, podle nás žádnou zásadnější revizi nepřinese. Nadále tak bude platit, že po uvolnění restriktivních opatření z jara ekonomika během třetího čtvrtletí silně ožila. Pomohla jí k tomu zejména obnovená chuť domácností spotřebovávat a také vyšší poptávka ze zahraničí. S nárůstem důvěry zřejmě došlo i k mírnému zvýšení investiční aktivity. Největší nárůst přidané hodnoty zaznamenal pravděpodobně průmysl a odvětví obchodu. Absence zahraničních turistů a pokračující důraz na omezení společenských kontaktů naopak vedly k jen nepatrnému oživení v oblasti služeb. Vlivem druhé vlny koronaviru bude poslední čtvrtletí letošního roku ve znamení ekonomických ztrát. Meziroční pokles ekonomiky se tak podle naší prognózy opět prohloubí zpět k -10 %.

Zhoršující se tendence ekonomického vývoje v závěru roku již postupně potvrzují jednotlivé předstihové indikátory. Mírný pokles zřejmě vykáže i listopadový PMI z českého zpracovatelského průmyslu. Jak však minulý týden ukázaly předběžné údaje za Německo a celou eurozónu, důvěra ve zpracovatelském průmyslu zatím zůstává na vysoké úrovni a také tuzemský PMI by tak měl setrvat nad hranicí 50 bodů.

PMI budou zveřejněny i v dalších zemích Evropy a USA. V Německu a Francii podle nás budou více méně potvrzena čísla z minulého týdne, zatímco v Itálii a Španělsku uvidíme listopadové hodnoty až dnes. Ty by měly přinést pokles sentimentu, a to v některých případech i pod hranici 50 b. Obdobný trend trh očekává i v našem regionu.

V pozdějších hodinách Eurostat zveřejní první odhad listopadové inflace v eurozóně, která podle nás i nadále zůstává v deflačním pásmu. Lehce pozitivní zprávou může být alespoň nepatrné zrychlení jádrové inflace, která se stále drží mírně nad nulou. Do statistik však opět vstoupí umělé zásahy kvůli znovuuzavření většiny ekonomiky eurozóny a nedostupnosti některých cen, které pravděpodobně zkreslují celkovou inflaci. Například ve Francii tyto úpravy statistiků tvořily v letošním dubnu až 47 %. Deflace by měla přetrvat i v následujících měsících. Pro celý příští rok očekáváme průměrnou inflaci v eurozóně 1,1 % a pro rok 2022 pak jen mírné zrychlení na 1,2 %.

Koruna v úvodu týdne mírně ztrácí

Spotřebitelská inflace v Německu podle očekávání zůstala v pásmu deflace. Jediným mírným pozitivem je, že meziroční tempo skončilo o desetinu výš, než trh očekával. Hlavním důvodem deflačního vývoje je červencové snížení daní, ale samozřejmě i hospodářský vývoj. Listopadová statistika však vykázala doposud nejprudší pokles cen za posledních více než deset let. Pro ECB však bude zásadní dnešní zveřejnění inflace za celou eurozónu. To by však podle našich odhadů mělo skončit s obdobným výsledkem.

Obchodování na finančních trzích bylo v úvodu týdne poklidné s jen lehce negativním nádechem. Ten však není překvapivý po předchozí vlně pozitivní nálady na globálních trzích. Evropské i americké akciové trhy skončily mírně v záporu. Obdobně se vyvíjel i devizový trh. Euro si pohoršilo o 0,25 % vůči americkému dolaru a během dne se vrátilo pod úroveň 1,20 USD/EUR. Podle nás si euro svůj současný potenciál vyčerpalo a na další posílení si bude muset chvíli počkat. I tak ale zůstává silné, což pomáhá celému regionu. Koruna si však své zisky již vybrala v předchozích týdnech a podle našich očekávání mírně ztrácí. Aktuálně se tak její hodnota pohybuje v souladu s úrovní korunových úrokových sazeb na trhu. Pro následující dny očekáváme spíše stabilitu koruny a vyčkávání na nové informace z ekonomiky.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688