Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  01.12.2020 00:39:00

30. listopadu: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street

Americké akcie v pondělí oslabily, investoři vybírali zisky z posledních týdnů. Index Dow za sebou má největší měsíční nárůst od roku 1987 a index S&P 500 vykázal historicky nejlepší listopadový výkon.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,91 % na 29 638,64 bodu (za listopad +11,738 %). Širší index S&P 500 klesl o 0,46 % na 3 621,63 bodu (+10,754 %) a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 0,06 % na 12 198,74 bodu (+11,796 %). Index volatility VIX se navzdory poklesu cen akcií také snížil, a to o 1,30 % na 20,57 bodu. Výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal prakticky beze změny na 0,842 %.

Ceny ropy klesly zhruba o tři čtvrtě procenta a okolo půl procenta odevzdaly zlato a stříbro. Bitcoin přidal zhruba 7 % a během obchodování překonal dolarové maximum z konce roku 2017.

BITCOIN JE PRAKTIČTĚJŠÍ NEŽ ZLATÉ CIHLY, ZNÍ Z BLACKROCK: https://www.investicniweb.cz/video-rieder-blackrock-bitcoin-muze-do-znacne-miry-nahradit-zlato-kryptomeny-jsou-o-poznani-uzitecnejsi-nez-kdyz-si-nekde-predavate-cihlicky-zlata/

"Délka a síla současné rally otevírá logicky prostor pro pullbacky," uvedl John Stoltzfus, hlavní stratég Oppenheimer Asset Management. "Růst, který začal letos v březnu, je velice podobný tomu, který odstartoval v březnu 2009. Také před ním stojí vysoká zeď obav investorů, ale je poháněn uvolněnou měnovou politikou a dlouhodobými trendy v čele s technologickým vývojem a globalizací."

O EUFORII NA AKCIOVÉM TRHU: https://www.investicniweb.cz/akciova-euforie-a-komu-v-ni-nenaslouchat/

Růst během listopadu táhly zejména sektory a konkrétní tituly, které byly dosud pandemií koronaviru nejvýrazněji zasaženy. Boeing na prvním místě mezi akciemi z indexu Dow navíc získal na oblibě investorů poté, co byly v USA opět povoleny lety jeho letounu 737 MAX.

Výrazný růst předvedly v pondělí akcie společnosti IHS Markit (+7,43 %), jejíž převzetí za 44 miliard dolarů ohlásil americký poskytovatel finančních informací S&P Global (+2,99 %). Americká biotechnologická společnost Moderna (+20,24 %) oznámila, že požádá regulační úřady ve Spojených státech a Evropské unii o schválení mimořádného nasazení své vakcíny proti covidu-19. Ta má mít podle testů účinnost přes 94 %. Výrazně naopak oslabily akcie amerického výrobce elektromobilů Nikola (-26,92 %). Největší americká automobilka General Motors (-2,71 %) s ním přepracovala dohodu o strategickém partnerství. GM podle nových podmínek nepřevezeme podíl ve firmě Nikola, v plánu již není ani výroba vozů Badger.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/news-americke-akcie-30-listopadu-2020/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688