Export (export.cz)
Ze světa  |  30.11.2020 13:46:51

Čeští těžaři předvedli svůj potenciál alžířanům

Představit alžírské straně rozsáhlý potenciál českých firem, definovat osu česko-alžírské spolupráce ve vzdělávání expertů z oblasti geologie a vyslechnout si plány alžírské strany na rozšiřování těžby a další aktivity ve zpracování nerostných surovin. To byl cíl v pořadí již druhého webináře, který pořádalo Velvyslanectví ČR v Alžíru.

Alžírsko těží nejen zlato, ale i řadu dalších nerostů a surovin. Ilustrační foto: Shutterstock

Dvanáct českých firem a kolegové z Odboru surovinové politiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR se online sešli na jedné platformě společně se zástupci alžírských úřadů, mimo jiné ministerstva dolů, Národní agentury pro důlní práce (ANAM), Výzkumného geologického střediska (ORGM), Alžírské geologické služby (ASGA), státního podniku Manal, Alžírského důlního institutu (IAM) a dalších státních podniků a vzdělávacích institucí.

Alžírská strana prezentovala https://wetransfer.com/downloads/8bdada7e0a5807cec871cb1d1f5f075720201123124355/c600ad své záměry v oblasti těžby fosfátů v oblasti Djebilet Onk-Jih a jejich zpracování na hnojiva, snahu o akceleraci těžby železné rudy v Gar Djebilet pro využití v metalurgickém závodě El-Hadjar, záměr těžit a extrahovat baryum v oblasti Draissa, a probíhající stavební práce v závodě, kde se bude zpracovávat bentonit. Alžírské ministerstvo dolů nyní shání partnera pro těžbu manganu v oblasti Guettara v Bécharu, pro navýšení těžby zlata v oblastech Ammesmessa a Tirek a těžbu wolframu v oblastech Bachir a Nahda, stejně jako pro projekt dolů se zásobami mramoru a onyxu.

Česká strana https://wetransfer.com/downloads/218d940be9b4977910a0960212d95c9d20201123094548/556d0b předvedla svůj potenciál v oblasti těžební techniky (DSP Přerov http://www.dspprerov.cz/ , Technoexport http://technoexport.cz/cs/uvod/ , T Machinery https://www.tmachinery.cz/en ), kolejové dopravy (Ferrit http://ferrit.cz/ ), zpracovatelských linek (PSP Engineering http://www.pspeng.com/en/ , RPS Ostrava https://www.rpsostrava.cz/en ), prospekčních prací s řadou mezinárodních zkušeností (GET http://www.get.cz/en/aktuality/ ), elektrotechniky pro důlní prostředí (Zam servis http://www.zam-servis.cz/www/index.php ). Na webináři se představil také výrobce sil a ocelových nádrží firmu Kohimex http://kohimex.cz/ , světový výrobce dílů pro dopravníky (Transroll-cz https://www.transroll.cz/fr ), dceřiná firma skupiny Třinecké železárny ŽDB Drátovna https://www.zdb.cz/ , výrobce kabelů a lan a v neposlední řadě i firma Liaz http://www.modelarna-liaz.cz/ , která vyvinula a nyní obchoduje bezpilotní helikoptéru s nosností 70 kg vhodnou pro geologický průzkum.

Z navazující diskuse pak vyplynul zájem alžírské strany o digitalizaci stávajících a nových geologických map, o asistenci při vyhledávání nových nerostných ložisek, o výměnu dobré praxe v metodikách a postupech mezi Alžírskou geologickou službou (ASGA) a Českou geologickou službu a vícedenní školení ze strany českých expertů na úrovni Alžírského dělnického institutu (IAM) či na půdě Školy řemesel El Abed.

Alžírsko chystá novou geologickou mapu

Vzhledem k významným zásobám ropy a zemního plynu v regionu jsou státy severní Afriky a Blízkého východu důležitým zdrojem globální hospodářské stability. Alžírsko stále držící 18. největší zásoby ropy a 10. největší zásoby zemního plynu. Pod tlakem hospodářské a zdravotní krize zaměřuje nově svůj zájem na ostatní významné surovinové zdroje. Nově vzniklé Ministerstvo dolů (odděleno z původního Ministerstva průmyslu a dolů) pod vedením Mohameda Arkaba nyní připravuje komplexní geologickou mapu zobrazující surovinový potenciál Alžírska, novou strategii těžby, a s tím související úpravu hornického zákona. Zadlužené státní podniky a prozatím nedostatečná síť obchodních společností nemají dostatečnou kapacitu pro rozvoj těžby, proto se těžba i přes omezující investiční pravidlo 49/51 (49 % pro zahraničního partnera) otevře zahraničním investorům. Oblast těžby a zpracování nerostných surovin v Alžírsku tak představuje novou oborovou příležitost, kde lze uplatnit potenciál českých vývozních firem.

V případě zájmu o bližší informace a navazující materiály, prosím, kontaktujte obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Alžíru commerce_algiers@mzv.cz

Alena Štojdlová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Alžíru


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688