Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  30.11.2020 14:06:45

Týden přinese množství makroekonomických zpráv - inflace v Německu, HDP u nás, trh práce v EU a USA


Kromě hojného počtu ekonomických dat přinese nastávající týden také uvolňování restriktivních opatření v několika evropských státech včetně Česka. Na včerejším mimořádném jednání vláda rozhodla, že ve čtvrtek 3. prosince dojde k přechodu do třetího stupně PES. To znamená, že v omezené podobě bude možné otevřít restaurace, obchody i ostatní služby. Nicméně nařízení, jako například dodržování rozestupů nebo omezený počet zákazníků budou platit i nadále. Uvolnění opatření by v nejbližších dnech měly oznámit také vlády Velké Británie, Irska a Francie.

Ekonomický kalendář dnes odstartuje předběžný odhad německých spotřebitelských cen. Jejich dynamiku v listopadu opět srážely přetrvávající levné energie a meziročně nízké ceny pohonných hmot. Po říjnovém nepatrném růstu o 0,1 % tak ceny v listopadu pravděpodobně sklouzly zpět do negativního teritoria na -0,7 %, což by v meziročním srovnání odpovídalo poklesu o 0,2 %. V deflaci pravděpodobně setrvaly také spotřebitelské ceny v eurozóně, které jsou na řadě o den později. RBI odhaduje, že celková míra inflace v listopadu činila meziročně -0,2 % oproti předchozím -0,3 %. Jádrová složka inflace pravděpodobně zůstala na rekordně nízkých 0,2 %.

V úterý dorazí várka dat z tuzemska. Český statistický úřad zveřejní zpřesněný odhad HDP za třetí kvartál, jež by měl potvrdit předběžný odhad růstu ekonomiky o 6,2 % mezičtvrtletně a pokles o 5,8 % meziročně. Detailní náhled odhalí příspěvky jednotlivých složek HDP. Dosavadní měsíční data naznačují, že tahounem ekonomického oživení ve třetím čtvrtletí byl především zahraniční obchod a spotřebitelská poptávka. Nicméně listopadové výrobní PMI již bude předzvěstí ekonomických ztrát ve čtvrtém čtvrtletí. I navzdory zhoršení sentimentu ale očekáváme, že hodnota indexu setrvá v zóně expanze a vykáže 51,1 bodů oproti říjnovým 51,9 bodů. Úterní český kalendář uzavřou údaje o státním rozpočtu ke konci listopadu, který pravděpodobně odhalí další prohloubení deficitu.

Ve středu a ve čtvrtek budou naopak dominovat data z eurozóny. Eurostat zveřejní listopadovou míru nezaměstnanosti, index cen průmyslových výrobců a o den později maloobchodní tržby. RBI počítá s nárůstem míry nezaměstnanosti na 8,5 % z říjnových 8,3 %, přičemž trend pozvolného nárustu by měl přetrvávat i v dalších měsících. Ceny průmyslových výrobců dle tržních odhadů zůstaly v říjnu v meziročním srovnání v deflaci (-2,3 %). A v neposlední řadě se maloobchodní tržby pravděpodobně po citelném zářijovém zhoršení (-2,0 % m/m) dočkaly v říjnu zlepšení (+0,6 % m/m). To by znamenalo zvýšení meziročního růstu tržeb na 2,6 % z předešlých 2,3 %. Ovšem pro listopad již dostupná vysokofrekvenční data monitorující mobilitu spotřebitelů poukazují na zpomalení.

Čtvrteční odpoledne přinese týdenní sadu dat z amerického trhu práce. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti podle tržního odhadu klesl koncem listopadu z 778 na 765 tisíc. Nicméně nové žádosti bývají v předvánočním období více rozkolísané. Navíc vzrůstající protiepidemická opatření narušují sezónní vlivy. Výsledek by tak mohl negativně překvapit. Podrobnější údaje o stavu tamního trhu práce budou dostupné v pátek, kdy dorazí pravidelná měsíční zpráva o nezaměstnanosti.

Na závěr týdne se vrátíme k dění v tuzemsku. ČSÚ poskytne údaje o průměrné mzdě ve třetím kvartále. Po propadu o 2,5 % reálně v druhém čtvrtletí nyní počítáme s růstem o 0,9 %, podporovaným především sektory veřejné správy a informačních a komunikačních technologií. Pozitivní vliv na růst mezd mělo již zmíněné ekonomické oživení a nadále relativně nízká míra nezaměstnanosti.  

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688