Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  30.11.2020 13:41:57

Komentář ČBA k bankovní statistice za říjen 2020 - banky myjí dost prostoru


Objem bankovních úvěrů rezidentům podle údajů České národní banky (ČNB) ke konci října 2020 dosáhl 6,268 bilionu korun, což představuje nárůst o 198 mld. oproti zářijovým 6,070 bilionu korun. Také vklady rezidentů vzrostly, a to na 5,529 bilionu korun z 5,355 bilionu korun za září.

Domácnosti dluží celkem 1,839 bilionu korun, s meziměsíčním nárůstem o 11 miliard korun. Stále jasně dominují – s podílem 77 % – úvěry na bydlení, které stouply na 1,413 bilionu korun (podle ČNB meziměsíční nárůst o 0,7 %). Na druhou stranu spotřebitelské úvěru meziměsíčně poklesly téměř na 265 mld. korun (pokles o 0,1 %).

V případě domácností podíl úvěrů v selhání v říjnu poklesl na 1,5 %.  

V případě úvěrů v Česku působícím (nefinančním) podnikům zaregistrovala ČNB nárůst o 2 miliard korun na 1,164 bilionu korun, přičemž podíl dlouhodobých úvěrů zůstal na 56 %.

Procento úvěrů v selhání se stále drží blízko historických minim i přesto, že v říjnu oproti přechozímu měsíci vzrostl o 0,3 procentního bodu na 3,5 %.

Vypovídací schopnost úvěrů v selhání v případě podniků i domácností ještě stále poznamenávají poskytnuté odklady splátek, ať již na základě dobrovolné dohody bank s klienty, anebo přímo ze zákona v souvislosti s koronavirovou pandemií. Splátkové moratorium totiž skončilo v říjnu.

Podle základního scénáře stress-testů odolnosti bank, provedeného ČNB, by banky zvládly i několikanásobné zvýšení podílu úvěrů v selhání.

Oproti vývoji úvěrů je vhodné porovnávat i vývoj v kladů v bankovním systému, kde říjen přinesl další vzestup korunových úložek i depozit v cizí měně. To platí jak ve vztahu k nefinančním podnikům (o 28,7 miliardy na 1217,3 miliardy korun), tak i domácnostem (o 22,6 miliardy na 2755,9 miliardy korun), a živnostníkům (o necelé 1,2 miliardy na 162,2 miliard korun). Nadále se tak projevuje snaha o hromadění pohotových finančních rezerv, vyvolaná přetrvávající nejistotou ohledně ekonomického vývoje.

K 15. listopadu podle statistik ČNB banky v programu COVID III přijaly žádosti v celkovém objemu za 30,87 miliardy korun (oproti posledním datům z konce října šlo o nárůst ve výši 1,52 mld. korun). Objem v případě schválených úvěrů v programu byl 16,55 miliardy korun a skutečný objem načerpaných prostředků dosáhl 14,13 mld. korun. Tempo zůstává stále přibližně stejné, což je v kombinaci s pokračujícím růstem podnikových vkladů (přes částečný lockdown způsobený druhou vlnou) přece jen překvapující. Dalo by se očekávat, že zájem o zaručené úvěry poroste rychleji, zatímco vklady by měly spíše klesat tak, jak na firemní sektor doléhá druhá vlna.

Miroslav Zámečník, ekonomický analytik České bankovní asociace 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688