Michaela Prátová (OrangeAcademy)
Finanční rady  |  29.11.2020 19:05:12

Daňové změny 2021. Jaké novinky se týkají zaměstnanců?

O novinkách na příští rok se již napsalo mnoho článků. Je tedy jasné, že v roce 2021 bude hlavním tématem zrušení superhrubé mzdy. Neměli bychom však zapomínat také na další změny, které se dotknou zaměstnanců. A nebude jich málo.  


Novela přináší změny pro zaměstnance i zaměstnavatele

Zmiňovaná novela s číslem sněmovního tisku 910 obsahuje mnoho dalších návrhů na změnu. Mezi nejpodstatnější body rozhodně patří superhrubá mzda, stravenkový paušál, cestovní náhrady, referenční ceny elektřiny u elektromobilů, příjmy plynoucí do zahraničí a technická úprava některých pojmů v legislativě. Pojďme si některé body projít podobněji…

Sněmovní tisk 910 byl postoupen do Senátu. Ten jej bude projednávat v polovině prosince 2020. 

Stravenkový paušál nahradí stravenky

Již od roku 2021 se zaměstnanci dočkají peněžitého příspěvku na stravování namísto papírových stravenek. Záleží však na rozhodnutí zaměstnavatele. Ať už se rozhodne jakkoliv, bude se jednat o daňově uznatelný náklad. 

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení nové sazby daně

Na základě pozměňovacího návrhu má dojít k očekávanému zrušení superhrubé mzdy. Rovněž se počítá se zavedením progresivního zdanění se sazbou 15 % a 23 %. Základ daně pro sazbu 23 % má být částka přesahující 48násobek průměrné mzdy. Ta je pro rok 2021 stanovena na 1 701 168 Kč ročně. Nová pravidla se budou týkat již mzdy za leden 2021. 

Vyšší sleva na dani a limit pro daňový bonus

Základní sleva na dani se zvýší na úroveň průměrné hrubé mzdy za předminulý rok. Aktuálně se jedná o částku 34 125 korun pro rok 2021. Částka se však nedá dělit 12 (počtem měsíců). Otázkou tak je, jak vy vypadal výpočet zálohy na daň u zaměstnanců. Je možné, že tuto část Senát z novely vypustí. Vláda také schválila zrušení limitu výše daňového bonusu na vyživované dítě. V současnosti se jedná o 60 300 Kč za rok.

Daňově uznatelné výdaje u elektromobilů

V minulosti se pro účely pracovních cest vycházelo jen ze skutečně prokázaných výdajů za spotřebovanou elektřinu. V roce 2020 byla vydána vyhláška č. 358/2019 Sb. pro účely poskytování cestovních náhrad. Stanovena byla na 4,80 Kč za 1 kilowatthodinu elektřiny. Referenční cena elektřiny se týkala pouze elektromobilů a hybridních vozidel zapůjčených nebo nezahrnutých do obchodního majetku podnikatele.

Nově bude moci poplatník daňově uplatnit tato silniční motorová vozidla zahrnutá v obchodním majetku, pořízená na finanční leasing, do nájmu nebo užívaná na základě smlouvy o výpůjčce uzavřené s věřitelem, a to na dobu zajištění dluhu převodem vlastnického práva.

Příjmy plynoucí do zahraničí

Podle současné legislativy je povinnost oznámit příjmy plynoucí do zahraničí
daňových nerezidentů ze zdrojů na území České republiky, a to do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém má být provedena srážka.

Výjimku mají příjmy osvobozené nebo nedaněné v ČR, které nepřesáhnou 100 000 Kč.

Změna v návrhu se týká lhůty pro podání oznámení o příjmech plynoucích do zahraničí v souladu se zákonem podle § 38da, a to ve dvojím režimu. Záleželo by na tom, zda se jedná o příjem se srážkou daně nebo osvobozený příjem v České republice.

Bc. Michaela Prátová

Obor účetnictví jí učaroval již před mnoha lety, kdy absolvovala kurz Mzdové účetnictví. Poté našla uplatnění jako mzdová účetní ve výrobní společnosti, následně své znalosti využila při dálkovém studiu vysoké školy v oboru Finance a daně. Pro společnost Orange Academy s.r.o. začala pracovat jako lektorka rekvalifikačního kurzu Mzdové účetnictví se základy personalistiky již v roce 2013. Ráda sleduje vývoj účastníků, kteří si zvolí rekvalifikační kurz účetnictví. Díky jejich zpětné vazbě a kladným recenzím ví, že má její práce smysl.


Orange Academy

Orange Academy s.r.o. poskytuje jazykové a rekvalifikační kurzy pro jednotlivce i firmy. Školí přední české společnosti, jako jsou ČEZ, RegioJet, RWE a má tisíce spokojených individuálních klientů. Akreditované formy vzdělání pořádá po celé České Republice. Od roku 1990 má více než 20 000 absolventů ve 34 městech. Zaměřuje se na kurzy účetnictví, mzdové účetnictví, personalistiku, daně a online marketing. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688