Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  29.11.2020 12:18:28

Vláda rozhodla o rozvolnění. PES 3 nicméně začne platit se zpožděním

Různorodá protichůdná vyjádření členů vlády z posledních dnů vnášelo mezi veřejnost novou nejistotu, zda tzv. systém PES bude nyní vůbec brán v úvahu. Nedělní zasedání vlády dle vyjádření z tiskové konference nakonec vedlo k jednomyslnému rozhodnutí rozvolnit stávající opatření v návaznosti na hodnoty vyplývající z posledních 7 dnů systému. Místo, aby však přechod na stupeň 3 začal platit již od pondělí, stane se tak až od čtvrtka 3. prosince. V případě školství navíc až od pondělí 7. prosince.

Teprve až od čtvrtka tedy budou moci otevřít i malé obchody. Končí i nelogické zavření obchodů v neděli. V platnosti zůstanou omezení 15 m2 prodejní plochy na osobu. Otevřít budou moci pro hosty také již restaurace, avšak jen na 50 % kapacity. U stolu budou moci sedět maximálně 4 osoby. Návštěva pohostinství nepůjde absolvovat na „stojáka“.

Od čtvrtka se pak také otevře možnost poskytovat ubytovací služby. Pozitivem je jistě i zrušení zákazu nočního vycházení.

Na vládě se dnes přímo nerozhodlo, od kdy dojde k rozvolnění ve školství. Teprve až následně, nepochopitelně opět jen díky Twitteru, se veřejnost mohla dozvědět, že se tak stane od pondělí 7. prosince. Plně se rozjede výuka na 1. stupni základních škol. Na 2. stupni, středních školách pak rotačně po týdnu. Na vysokých školách se prezenčně mohou začít učit žáci prvních ročníků.

Vzhledem k blížícímu Mikuláši vláda nestanovila nějaké konkrétní pokyny, nicméně čert, anděl i Mikuláš bez roušky budou při návštěvy vnitřních prostor porušovat zákon. Ve 3. stupni PSA již každopádně bude beztrestné, dát si alkohol na veřejnosti.

Sportem ku zdraví a k trvalé invaliditě

Toto rčení by šlo asi příznačně použít k nastaveným "sportovním" pravidlům. Budete-li si chtít nově zacvičit již i ve vnitřních prostorech, budete za dodržení dalších pravidel moci. Kromě omezení počtu osob (10) však budete muset použít roušku. Vzhledem ke kyslíkovému deficitu tak asi nepůjde sportovat na „plný plyn“ a diskutabilní může být jeho zdravotní přínos. Nařízení platí pro běžné občany bez výjimky, tedy i například pro cvičení ve fitness centrech...

Na svatby, bohoslužby a pohřby bude moci nově o 10 osob více, tedy 30. Kultura samozřejmě v daném stupni 3. zůstává bohužel nadále odstavena.

Závěrem možno sdělit, že přestože ministr zdravotnictví Blatný očekává další zlepšení epidemické situace, další rozvolnění restrikcí do konce roku nepředpokládá. Považuje to za "extrémně nepravděpodobné".

30.11. 15:47  Reakce opozice (Mono)
30.11. 15:38  Reakce opozice (Tomáš Suchánek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688