Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.11.2020 11:35:43

Pražská burza poskočila již čtvrtý týden v řadě. Od pondělí v novém obchodním režimu

  • Beneš potvrzen ve funkci šéfa ČEZ na další 4 roky
  • místopředseda představenstva banky MONETA v týdnu uskutečnil další dva nákupy firemních akcií
  • JPMorgan zpět mezi kvalifikovanými akcionáři banky MONETA
  • počet vydaných akcií O2 klesl pod 301 mil.
  • od pondělí 30. listopadu začíná na pražské burze „obchodování za závěrečnou cenu“

Akciové trhy celosvětově zažívají léta nevídaný optimistický listopad. Vývoj se nevyhýbá ani pražské burze, která se již posunula na 8 měsíční maxima. Index PX se totiž ocitl již nad 968 body, když v uplynulém týdnu posílil o 2,78 %. Hlavním motorem posledních týdnů zůstávají banky, přidaly se nyní výrazně také akcie Avast.

Zmiňovaný softwarový titul se dle predikcí uváděných v minulém týdenním reportu vydaly hned v úvodu týdne výše, když začaly dohánět vývoj na domovském trhu. V Londýně navíc od středy optimismus dále zesílil, když se titul vydal až k 5 GBP. Tedy úrovni, která se v minulosti ukázala jako výraznější technická hranice. V Praze zisky titulu přibržďovalo další posílení koruny, každopádně druhý týden v řadě se udržel nezvykle v přepočtu pod cenou v Londýně.


Hlavním tahounem však byly v týdnu akcie ERSTE, které tím navíc dále posílily svou dominantní váhu v indexu PX již nad 23 %. Při zítřejší poslední listopadové seanci se aktuální situace díky „rozhodnému dnu“ vezme v úvahu pro následnou pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexu (redukci váhy), která pak fyzicky proběhne po 18. prosinci. Akcie ERSTE se každopádně v domovské Vídni ocitly u hranice 25 EUR, která se v červnu stala pro titul stopkou.

Pátý týden v řadě se dařilo také akciím MONETA. Podporou byly i oznámené další tzv. insider nákupy místopředsedy představenstva. Carl Normann Vökt k nakoupeným 4,5 tisícím akciím MONETA z předchozího týdne přidal v úterý další 4 tis. akcií, resp. o den později dalších 1 500. Své vlastnictví akcií MONETA tím zaokrouhlil na 20 tisíc. Jako novinku lze také zmínit aktivitu JPMorgan. Zatímco banka v srpnu oznámila pokles podílu pod procentní hranici, poslední dobou přikoupila a s podílem 1,01 % se stala opět tzv. kvalifikovaným akcionářem banky.

Posílil opět i třetí bankovní titul KB, který nicméně obdobně jako již v minulém týdnu bojoval u hladin, přes které se nedokázal v létě přehoupnout. Rezistence se odrážela i na výrazné likviditě. Majitele vyměnily akcie KB za téměř 707 mil. , čímž se postaraly o téměř třetinu všech objemů obchodů.

V návaznosti na zveřejněné solidní hospodářské výsledky poskočily akcie KOFOLA, které tak vymazaly ztráty po dividendě. K té lze doplnit, že ji akcionáři fyzicky začnou dostávat vyplacenu od středy. Jen krůček vymazání kurzových ztrát po květnové dividendě jsou již také akcie PHILIP MORRIS.  

Svá 1,5letá maxima navýšily akcie O2, když u společnosti došlo k fyzickému snížení základního jmění o dříve nakoupené vlastní akcie. Počet vydaných akcií, mezi které se tak nově budou „dělit“ zisky, se tak snížil na necelých 300,9 mil. Sledovat se nyní bude, zda se společnost navrátí k odkupu vlastních akcií, což by se pro kurz stalo novou podporou.

Zmínit lze v týdnu také zveřejněné dvouciferně růstové hospodářské výsledky CZG, které napomohly firemním akciím dostat se zpět na cenu z IPO. Investoři v návaznosti možná již více začnou u titulu kalkulovat s výhledem dividendy.

Opakované pokusy o růst akciím ČEZ nevydržely, přestože ceny „dlouhodobé“ elektřiny se v týdnu nadechly. Například domácí kontrakt pro rok 2022 se dostal přes 47 EUR/MWh. Novinkou je, že překvapivě již nyní dozorčí rada rozhodla, že šéf Daniel Beneš od ní dostává mandát vést společnost na další 4 roky. Současný mandát mu přitom vyprší až na konci příštího roku.

Proti trhu se vydaly nevýrazně nakonec akcie VIG, když zveřejněné hospodářské výsledky pojišťovny potvrdily negativní dopad letošní koronavirové situace.

Nejvýrazněji proti trhu se však postupně v Londýně vydaly akcie STOCK, což se tedy v návaznosti projevovalo také v Praze. Za prodejním tlakem mohla ještě stát i londýnská skupina M&G. Ta již není největším akcionářem likérky, jelikož oznámila snížení podílu z dřívějších 10,36 % na 9,93 %. Akcionářské prvenství tak zpět získala společnost Western Gate. Ve středu by se každopádně investoři měli od likérky dozvědět údaje o hospodaření a tedy nejspíše i výši finální dividendy za uplynulý fiskální rok.

 

Od pondělí se na pražské burze bude závěrečná aukce uskutečňovat již od 16:10 a po jejím vyhodnocení v 16:15 hod. budou moci investoři dále 10 minut obchodovat právě za v aukci stanovený závěrečný kurz. Přinést by to mohlo zvýšení likvidity.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688