Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  27.11.2020 16:13:22

Když akciové indexy nejsou bezpečným přístavem (27.11.2020)

Uživatelé tradingových platforem mají k dispozici nástroje profesionálních obchodníků s akciemi, ale podceňují často rizika. Projděme si takovou situaci na konkrétním investičním příkladu.

Vezměme si akciové indexy, které bývají zpravidla dlouhodobou investicí. Jak se však mohou stát nástrojem pro krátkodobé spekulace, při kterých uživatelé tradingových platforem často podceňují rizika?

Před internetem a expanzí mobilních operátorů byla doba, kdy obyčejný zájemce o investování neměl při získávání informací moc na výběr. Nejbližším zdrojem byla často místní knihovna nebo předplacený časopis. Vyžádané reporty od finančních institucí byly často drahé a na počkání – i několik dní.

S dnešní infrastrukturou si však může investor na internetu přečíst zprávu libovolné finanční instituce okamžitě po jejím zveřejnění. Návody, informace a kontakty na seriózní zprostředkovatele obchodů lze v řádu minut dohledat na internetu spolu s recenzemi a zkušenostmi ostatních uživatelů. Podobná informovanost u řadových investorů je bezprecedentní.

S informacemi se rozšířila i nabídka investičních produktů a nástrojů. Populární jsou akciové indexy, do kterých jsou investovány stovky miliard dolarů.

Atraktivita a úskalí akciových indexů při použití tzv. rozdílové smlouvy

Obchodování s akciovými indexy lze umocnit využitím investičního nástroje rozdílové smlouvy (CFD – z anglického contract for difference), který funguje na principu pákového efektu. Tedy doplnění vlastních prostředků o prostředky cizí. Tím lze dosahovat vyšších zisků, ale i ztrát. Velikost finanční páky je regulována Evropským orgánem pro cenné papíry a trhy. Pro retailového obchodníka stanovuje maximální výši finanční páky pro hlavní indexy, včetně výše uvedených, na 1:20, pro vedlejší akciové indexy 1:10 a pro jednotlivé akcie 1:5. Lze tedy předpokládat, že regulátor vnímá obchodování hlavních akciových indexů jako nejméně rizikové ze zmíněných variant, protože při jejich obchodování dovoluje využití nejvyššího pákového efektu.

Pro lepší představu, jak finanční páka v rámci CFD funguje, si uveďme právě modelový příklad akciového indexu. Budeme pracovat s pohybem indexu DAX Cash. Ten měl 18. června 2019 v 8:00 hodin hodnotu 12 062,50. Ve stejný den v 16:00 hodin měl hodnotu 12 342,70. Šlo tedy o nárůst 2,32 %. V tabulce se pákový efekt pohybuje od 1:1 do 1:20. V tomto případě budeme spekulovat na růst. Při poklesu indexu realizujeme ztrátu. Při růstu zisk.

 

 

Poznámka: Modelový výpočet, nezahrnuje poplatky brokerů.

 

Předpokládejme, že zmíněný čas v 8:00 otevřel obchodník pozici a v 16:00 pozici uzavřel. Index v tomto období zaznamenal růst o 2,32 %. Spekulace na růst se tedy vyplatila. Se zvýšením pákového efektu lze pozorovat i odpovídající růst zisku. Zatímco bez jeho použití činil zisk obchodníka při investici 10 000 EUR pouze 232 EUR, při využití pákového efektu 1:10 je tento zisk už 2 320 EUR. Při použití maximální povolené páky u akciových indexů činil zisk dokonce 4 640 EUR. Tedy 46,4 % za jeden den. Otázkou je, zda takovýto výnos může vyvážit riziko, které je rovněž vysoké. V opačné situaci by při využití finanční páky 1:20 dosahovala ztráta v tomto modelovém případě stejné výše 4 640 EUR.

Je pro vás rizikové obchodování vhodné?

Takto rizikové produkty vyžadují silnou disciplínu a zkušenosti s obchodováním. Obchodování akciových indexů přes CFD není vhodné pro obchodníky, kteří se snaží vyhýbat vysokému riziku a spíše oceňují jistotu. Obchodníci, kteří se nebojí riskovat a jsou dostatečně zkušení, by naopak mohli najít zalíbení v podobných nástrojích. CFD totiž umožňují vysoké zisky za využití relativně malého množství vlastního kapitálu. S možností vysokého zisku přichází i hrozba vysokých ztrát. Je proto nutné nakládat s tímto nástrojem s rozmyslem. A v každém případně se podrobně seznámit se všemi základními pojmy.

Vztah k riziku se odvíjí od rizikových profilů v investičním dotazníku. Investiční dotazník je nástroj, který má chránit obě smluvní strany před vstupem do nevhodného obchodu. Povinnost vyplnit investiční dotazník s potenciálním klientem má ze zákona o podnikání na kapitálovém trhu každý obchodník. Investiční dotazník hodnotí zkušenosti a ochotu riskovat. Škála rizikového profilu z dotazníku pak sahá od obchodníka s požadavkem na nejvyšší jistotu, tedy velmi konzervativního profilu, až po agresivní typy, kde investor vyžaduje co nejvyšší zisky a je ochoten podstoupit i vyšší riziko.

 

 

 

Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688