Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)
Finanční rady  |  27.11.2020 10:08:33

Máte přebytky energie z domácí fotovoltaické elektrárny? Prodejte ji výhodně

Česko v rámci Evropy zaostává v podílu vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. Přesto si stále více tuzemských domácností i firem zelenou elektřinu vyrábí po vlastní ose pomocí fotovoltaických panelů. Jak ukazují data Solární asociace, během prvních osmi měsíců letošního roku vzniklo více než 2 700 nových solárních elektráren na střechách rodinných domů a bytovek. To je téměř tolik, jako se jich postavilo během celého minulého roku. Zájem o domácí elektrárny tak neklesl ani při jarní koronavirové krizi.

Jedním z důvodů, proč se o solární panely zajímá stále více lidí, jsou klesající náklady na jejich pořízení. Díky výrobě vlastní zelené elektřiny ze slunečního svitu navíc domácnosti šetří nejen životní prostředí, ale i rodinný rozpočet, a to o tisíce korun ročně. Pokud se navíc rozhodnete prodávat přebytky elektřiny, kterou nestihne vaše domácnost spotřebovat, platí to dvojnásob.

Výkup za férových podmínek

Pokud máte přebytky elektřiny z domácí fotovoltaické elektrárny, můžete ji výhodně prodat za tržní cenu. Energetický start-up bezDodavetele už od června nabízí domácnostem možnost odebírat zelenou elektřinu a plyn za velkoobchodní ceny, a to díky platformě, která virtuálně propojuje zákazníky s tuzemskými výrobci z obnovitelných zdrojů. Stejně férové podmínky teď zákazníkům nabízíme i pro výkup. Vyrobenou elektřinu, kterou jejich vlastní domácnost nespotřebuje, proto vykoupíme za tržní cenu, bez jakýchkoliv poplatků nebo přirážek.

Na prodeji přebytků elektřiny přitom není nic složitého. Naprostá většina domácích fotovoltaických elektráren, které jsou primárně určeny pro napájení rodinného domu, mají instalovaný výkon do 10 kW. Takové elektrárny splňují veškeré podmínky pro provoz bez licence. Nepotřebujete tedy žádné speciální povolení.

Výroba i dodávka přehledně na jedné faktuře

Zajistit výkup přebytků ze své solární elektrárny zvládne i naprostý lajk. Pokud máte správně instalovanou fotovoltaickou elektrárnu, měří se automaticky nejen spotřeba, ale i dodávky elektřiny do distribuční sítě. Odpovědnost za případné odchylky v dodávce už převezmeme my. A za vyrobenou elektřinu vám nedáme o nic méně, než za kolik ji v danou chvíli prodávají velkovýrobci. Vyrobenou a pro jednu domácnost nadbytečnou energii pak může využít třeba váš soused, který je naším zákazníkem.

V praxi to vypadá tak, že množství elektřiny, kterou zákazník vyrobí a dodá do distribuční, vynásobíme před vyúčtováním příslušnou hodinovou cenou, za kterou se v danou chvíli obchodovala na burze. Tuto částku pak porovnáme s námi dodanou elektřinou, a nakonec se už jen proplatí rozdíl obou položek. Všechny informace pak najde zákazník na jedné faktuře

A pokud teprve uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny na váš dům, věřte, že se není čeho obávat. Se vstupními náklady vám pomůže například program Nová zelená úsporám a na trhu se objevují i speciální úvěry pro domácnosti určené k financování domácích elektráren nebo tepelných čerpadel.

Robert Chmelář

Robert Chmelář

zakladatel bezDodavatele

Robert má mnohaleté zkušenosti z marketingu v bankovnictví, pojišťovnictví i energetice. Právě revoluce v bankovnictví ho přivedla na myšlenku založit start-up bezDodavatele a osvobodit lidi od molochů i v energetice.




bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Více na www.bezdodavatele.cz.



Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688