mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  26.11.2020 12:09:00

Švédský life science sektor nabízí příležitosti pro české firmy

Švédský life science sektor nabízí příležitosti pro české firmy

26.11.2020 / 11:46 | Aktualizováno: 26.11.2020 / 12:09

Navzdory současné ekonomické recesi se life science sektor ve Švédsku dynamicky rozvíjí. Přírodovědecký klastr Stockholm-Uppsala by se měl stát vůbec nejinovativnějším life science regionem na světě. Nové příležitosti ke spolupráci se pro české firmy otevírají například v oblastech zdravotnické techniky, léčiv, či digitálního zdravotnictví.

Life science je jedním z nejdůležitějších a také nejrychleji rostoucích sektorů švédského průmyslu. Do okolí Stockholmu, jednoho z hlavních světových center life science průmyslu, se stále více soustřeďují nejvýznamnější vědecké kapacity a mezinárodní investoři. Přírodovědecký klastr Stockholm-Uppsala je nyní příjemcem vládních investic, které by z něj do roku 2025 měly vytvořit vůbec nejinovativnější přírodovědecký klastr na světě. Vláda také investuje například do biologických léčiv částkou jedné miliardy švédských korun (cca 2,5 miliardy CZK). Kromě vládních výdajů je rozvoj celého sektoru podporován také výraznými soukromými investicemi, které směřují do inovačních hubů, inkubátorů, akcelerátorů a vědeckých parků.

Sektor je otevřený pro mezinárodní spolupráci

Ve švédském life science sektoru je v současné době aktivních přes 1500 firem, více než polovina z nich se aktivně podílí na výzkumu a vývoji. Tato skutečnost je odrazem vysokých vládních výdajů na výzkum a vývoj, které ve Švédsku dosahují 3,4 % HDP, což je v poměru k HDP druhé místo na světě. Firmy jsou nejen vysoce inovativní, ale také zaměřené na zahraniční trhy. Kvůli omezené velikosti švédského trhu mají firmy hned od počátku svého podnikání potřebu být propojené se zbytkem světa. Konkurenční výhodu představuje také vysoká úroveň digitalizace, která přispívá mimo jiné k efektivnější diagnostice a monitoringu a umožňuje vznik nových, průlomových způsobů léčby.

Příležitosti i podpora pro české subjekty

V návaznosti na dynamický rozvoj life science odvětví se nové příležitosti ke spolupráci pro české firmy nabízí v oblastech digitálního zdravotnictví, biotechnologií, zdravotnické techniky, léčiv, domácí péče a výzkumu a vývoje.

Začínající české firmy se v oblasti life science mohou na švédském trhu opřít
o unikátní podpůrný ekosystém. Ten je tvořen huby a vědeckými parky nabízejícími potřebnou infrastrukturu a dále inkubátory a akcelerátory, které vybraným firmám poskytují počáteční kapitál, kontakty, nebo mentoring ušitý na míru.

Rozvíjet podnikání a spolupráci ve švédském life science sektoru je možné i nyní díky obrovskému stupni digitalizace, dostupnosti online platforem a propojení s inkubátory, akcelerátory, či vědeckými parky, které v začátcích podnikání na švédském trhu velmi pomáhají.

K navázání obchodních kontaktů je také k dispozici databáze obsahující více jak 2000 firem z life science sektoru působících ve Švédsku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688