Mazlíček v bytě je v Česku norma. Jejich majitelé najdou bydlení stejně rychle jako ostatní

Češi jsou milovníky domácích mazlíčků. Se zvířetem žije takřka 60 % českých domácností a jejich počet setrvale stoupá. Výrazně tomu napomohl i letošní rok a domácí karantény, které přinesly zvýšený zájem o psy a kočky. Vyplývá to mimo jiné z údajů realitního portálu Bezrealitky. Ten zaznamenal zvýšený počet lidí, kteří nyní hledají nájemní bydlení s domácím mazlíčkem. Z dat zároveň vyplývá, že majitelé mazlíčků najdou bydlení stejně rychle, jako lidé bez zvířat.

Portál při analýze vycházel ze své databáze desítek tisíc anonymizovaných údajů v osobnostních profilech zájemců o pronájem. Do těch mohou zadávat kompletní informace o sobě a své domácnosti včetně informace o „spolubydlení“ se psem nebo kočkou. Počet těch, kteří právě tuto informaci do profilu zadali, stoupl od července přibližně o dvě pětiny. Měsíčně se jedná o zhruba tisícovku domácností. Nejvíce se to projevilo ve velkých městech – tedy Praze a Brně – jejichž obyvatelé byli zasažení lockdownem nejvíce.

Vlastnictví psa nebo kočky přitom zájemce o bydlení nijak neomezuje. Podle portálu Bezrealitky mají lidé, kteří informaci o zvířeti uvedou do svého profilu, totožné šance jako zájemci bez domácích mazlíčků. Na nájmu se v 50 % případů domluví už za dva týdny od prvního kontaktu s majitelem, déle než 3 měsíce hledá nový nájem jen procento zájemců. Což je standardní pro celý trh.

„Možnost domluvit se napřímo s majitelem domu nebo bytu výrazně zvyšuje šance, že nebude mít se zvířetem sebemenší problém. Majitelé jsou také často pejskaři nebo vlastníci koček, takže popovídat si při domlouvání nájmu o domácích mazlíčcích může naopak zvýšit vzájemnou důvěru ,“ zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. „Dokonce mám od jednoho klienta informaci, že byt získal právě kvůli tomu, aby mohl s majitelem společně venčit a pejsci nebyli tak sami. V tomto přístupu jsou myslím Češi světovým unikátem.“

Nový občanský zákoník nájemce k držení domácích mazlíčků opravňuje a majitelům neumožňuje jejich držení zakázat. Nájemci však musí být ohleduplní a chovat zvíře mohou pouze tehdy, pokud nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže.
„Je však jasné, že třeba při pronájmu v zastoupení mohou majitelé chtít vyřadit všechny majitele domácích zvířat. I z toho důvodu preferujeme zmiňovaný přímý kontakt s majitelem a možnost o mazlíčcích dopředu informovat v rámci uživatelského účtu,“ zakončuje Meyer. „Šance domluvy je tak výrazně vyšší.“


Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a jednou z největších realitních služeb celkově.
Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a každý měsíc se jeho prostřednictvím prodá zhruba 800 a pronajme kolem 4000 nemovitostí. Portál mimo jiné nabízí také kompletní správu a pronájem nemovitosti v rámci své služby Bezrealitky Nájem.
Lidem portál na provizích, které by jinak museli zaplatit realitním kancelářím, ušetřil za první pololetí roku 2020 přes miliardu korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy