Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  26.11.2020 09:29:10

Ropa prudce zdražuje kvůli vakcínám, čeští řidiči si do kapsy sáhnou hlouběji. Sílící koruna nepomůže

Cena ropy na světových trzích se žene vzhůru. Dojde proto k výraznějšímu zdražení pohonných hmot v ČR. Ty zdražovaly už v uplynulých sedmi dnech, a to po třech týdnech zlevňování. V uplynulých sedmi dnech zdražil jak benzín, tak nafta, i když zatím jen mírně. Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem zvýšila o tři haléře na litr a činí 27,77 koruny za litr. Nafta nyní stojí 27,08 haléře za litr, tedy o dva haléře více než před týdnem.    

V příštích sedmi dnech je třeba počítat s cenovým růstem pohonných hmot. Cena ropy Brent během listopadu zatím vzrostla o necelých 30 procent a poprvé od začátku letošního března v těchto dnech a hodinách atakuje úroveň 50 dolarů za barel. Vzpruhu cenám ropy poskytuje vyhlídka na brzký příchod koronavirové vakcíny. V poslední době společnosti Pfizer a Moderna oznámily, že testují látky s účinností zhruba 95 procent. Nadějnou látku vyvíjí také společnost AstraZeneca. Trhy s ropou živí naděje, že by po plošnější aplikaci plně účinné vakcíny nastalo poměrně rychlé oživení například světové letecké dopravy nebo globálního turistického ruchu. Třeba v Číně je nyní intenzita leteckého provozu už na 90 procentech obvyklé úrovně. Letos mezinárodní turistický ruch poklesne podle OECD o 80 procent.  

Informace o vakcíně celkově vnáší na trhy, třeba i akciové, optimismus, který zlepšuje vyhlídky ohledně budoucího ekonomického výkonu globální ekonomiky, tedy i ohledně celosvětové poptávky po ropě. Související růst cen ropy se ještě teprve plně projeví v cenách pohonných hmot v ČR, takže ty právě v příštích sedmi dnech porostou, v rozsahu kolem deseti haléřů na litr.   

Světové trhy také poměrně optimisticky vyhlíží pondělní jednání kartelu OPEC a dalších klíčových světových těžařů v čele s Ruskem. Trhy sází na to, že dojde k prodloužení platnosti letošních rozsáhlých škrtů v těžbě ropy i pro období prvního čtvrtletí 2021. Pokud by k tomuto nedošlo, trhy by byly zaskočeny a cena ropy by se výrazně propadla, ovšem i tak spíše jen přechodě.  

Jen z malé části bude efekt zdražující ropy na růst cen pohonných hmot v ČR tlumit posilování koruny vůči dolaru.  

Ceny pohonných hmot porostou i v dalších evropských zemích. Podle mezinárodního srovnání je benzín v listopadu levnější než v Česku tradičně v Bulharsku či Rumunsku, ale také v Polsku a poněkud netradičně i v Maďarsku a ve Slovinsku. V Rakousku je cenově srovnatelný. Na Slovensku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší. Nafta je levnější než v ČR v zemích, jako je opět Bulharsko či Rumunsko nebo Polsko. V Rakousku, na Slovensku je cenově srovnatelná. V Maďarsku, ve Slovinsku, v Německu, Chorvatsku či Itálii je cena nafty vyšší než v ČR.       


Lukáš Kovanda, Ph.D.     
Národní ekonomická rada vlády (NERV)     
Hlavní ekonom, Trinity Bank  

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste