Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.11.2020 05:48:00

V březnu začne rychlé oživení, Fed bez jasného reakčního vzorce

Počet nakažených a počet hospitalizovaných roste a následujících pár měsíců bude výzvou, lidé i vláda se budou snažit přizpůsobit. Vakcína je ale světlo na konci tunelu, firmy mají opět vodítko pro své investice a některá odvětví zase mají naději. V tomto smyslu se pro Yahoo Finance vyjádřil prezident Richmond Fed Tom Barkin s tím, že Fed nyní „dělá docela hodně“. Včetně snížení sazeb a nákupů aktiv, které se z hlediska historie nacházejí „neuvěřitelně vysoko“. Pro ekonomiku je to „hodně podpory“. Jak Barkin vnímá novou strategii Fedu a jaký je jeho pohled na další ekonomický vývoj?

Fed dal podle ekonoma jasně najevo, že na nízké nezaměstnanosti není nic špatného v případě, že v ekonomice neexistují nějaké vážné nerovnováhy. Jinak řečeno, Fed nemusí za každou cenu jednat preventivně v případě, že se nezaměstnanost dostane na nízké hodnoty. Barkin pak podle svých slov nemá problém s tolerováním vyšší inflace v případě, že se předtím pohybovala znatelně pod cílem. Tedy s přechodným přestřelením inflačního cíle, se kterým Fed nyní počítá tak, aby jeho inflační cíl byl symetrický.

Barkin ovšem hovořil i o tom, jaký dopad může mít uvolněná politika Fedu a dlouhé období nízkých sazeb na rovnováhu finančního systému a zadlužení ekonomických subjektů. „Nebudeme mít stabilní ekonomiku bez stabilního finančního systému,“ řekl ekonom s tím, že celkově dnes míra zadlužení v americké ekonomice neleží nadměrně vysoko, i když existují oblasti, kde se nezvykle vysoko nachází.

Fed nyní podle Barkina nehodlá postupovat tak, že by měl nějaký jasný vzorec a podle něj by nastavoval svou politiku: „Nebudeme dělit a sčítat s tím, že když výsledné číslo překročí nějakou hranici, uděláme X nebo Y.“ Další postup je založen na úvaze vedení americké centrální banky. Jak daleko se nyní podle ekonoma nachází americká ekonomika od stavu plné zaměstnanosti, který by měl být významným ukazatelem pro další směr monetární politiky? Barkin uvedl, že hospodářství se rozhodně nachází daleko od toho, kde bylo v únoru letošního roku. Konkrétně odhaduje, že kdyby byla míra participace konstantní, tak namísto nyní vykazovaných 6,9 % nezaměstnanosti by tato dosáhla 9,4 %.

Ekonom dále uvedl, že v ekonomice je nyní asi o 6,6 % méně pracovních míst než před krizí, během krize roku 2008 to přitom bylo 6,3 % a v tomto ohledu je na tom americké hospodářství stále hůř než tehdy. Navíc se přidává významná strukturální nerovnováha: Pracovní místa byla ztracena zejména v sektorech služeb, kde dochází k intenzivnímu kontaktu lidí. Zároveň ale podle Barkina existují sektory, kde zaměstnavatelé nemohou najít zaměstnance. Jde zejména o průmysl, technologie či zdravotní péči. Geograficky došlo k největší ztrátě pracovních míst ve velkých městech, jejich nedostatek naopak panuje ve městech malých. Ve výsledku tak může docházet k tomu, že některé firmy a odvětví budou muset i přes vysokou celkovou nezaměstnanost zvedat mzdy, aby získaly nové zaměstnance.

Zimní útlum a pak nahoru

S novými projekcemi růstu amerického hospodářství přišla banka Morgan Stanley. Její hlavní ekonom Chetan Ahya na Bloomberg markets hovořil o tom, že podle jeho odhadů růst ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku dosáhne 4,3 % (mezičtvrtletní anualizované číslo). V prvním čtvrtletí roku příštího by mělo tempo růstu dosáhnout asi 3,5 %. Morgan Stanley tedy patří k těm, kteří se domnívají, že zima přinese útlum oživení, podle ekonoma by se ale situace měla začít obracet v březnu. Za celý rok 2021 by tak americké hospodářství mělo podle jeho projekcí růst o 5,9 %.

Dosavadní vývoj letošního roku podle ekonoma ukázal, že když dojde k uvolnění restrikcí a sociálního distancování, zvednou se výdaje domácností i firem. Proto čeká, že k něčemu podobnému dojde v březnu a dubnu příštího roku. I Chetan Ahya hovoří o významu vakcíny s tím, že na rozjetí ekonomiky nemusí být k dispozici plošně, ale jen pro ty nejzranitelnější.

Zdroj: Yahoo Finance, Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688