Export (export.cz)
Ze světa  |  25.11.2020 12:11:02

Indie podporuje ekonomiku masivními investicemi

Indická vláda nadále pumpuje peníze do novým koronavirem zkoušené ekonomiky s cílem ji oživit prostřednictvím stimulů pro jednotlivé sektory ekonomiky. Po říjnovém balíčku opatření, který byl zaměřen zejména na podporu spotřeby, přišla indická vláda s novou sadou podpůrných programů zaměřených primárně na podporu výroby v celkové hodnotě 36 miliard USD.

Ilustrační foto: Shutterstock

?V souhrnu s předchozími vládními balíčky a také opatřeními realizovanými Rezervní bankou Indie ve výši 172 miliard USD se tak celková finanční injekce na podporu a oživení ekonomiky vyšplhala na 403 miliardy USD, tedy 13,4 % hrubého domácího produktu.

ODRAZ OD DNA

Centrální vláda věří, že se ekonomika odrazila od dna, a vydala se na cestu robustního růstu, který by měl nastat ve třetím čtvrtletí právě probíhající finančního roku (říjen–prosinec). Svůj názor opírá o předstihové ukazatele, předně růst indexu nákupních manažerů, růst spotřeby energie, zlepšený výběr daní, zvýšený objem poskytnutých úvěrů, nárůst přímých zahraničních investic, zlepšený odhad vývoje ekonomiky Rezervní bankou Indie (Reserve Bank of India, „RBI“).

Je zřejmé, že oživení ekonomiky vláda připisuje také jí realizovaným opatřením finančního i reformního charakteru.

SOBĚSTAČNÁ INDIE 3.0

V polovině listopadu byl oznámen další balíček opatření, tentokrát zaměřený na podporu jednotlivých sektorů ekonomiky, posílení robustnosti indických hodnotových řetězců a přilákání přímých zahraničních investic. Balíček označovaný jako „Atmanirbhar Bharat 3.0“ ve výši 36 miliard USD (při kurzu 74,1 rupie za dolar) má také podpořit misi „Soběstačné Indie“, což je český překlad v hindštině uvedeného názvu finančního balíčku.

Největší část z tohoto balíčku půjde na podporu výroby v deseti průmyslových sektorech – 19,7 miliardy USD, jež jsou důležité z hlediska zajištění obslužnosti domácího trhu vlastní výrobou a také schopnosti obstát v globálních hodnotových řetězcích. Mezi deseti sektory, jež v rámci programu s názvem „Production Linked Incentives“ („PLI“) získají veřejné zdroje, jsou ty, jež produkují moderní chemické baterie, automobily a komponenty k jejich výrobě, IT výrobky, farmaceutické výrobky, telekomunikační a spojovací zařízení, textilní výrobky, potraviny, vysoce účinné solární moduly, bílá technika a specializované oceli. Odhadované investice do těchto sektorů najdete na webu Velvyslanectví ČR v Dillí.

Zmíněných téměř dvacet miliard dolarů je nad rámec 6,9 miliardy USD, jež byly doposud poskytnuty do výroby mobilních zařízení a komponentů k výrobě z nich, kritických vstupů do výroby, včetně substancí pro výrobu léčiv, a zdravotnických zařízení.

O 1,4 miliardy USD budou posíleny příslušné rozpočtové kapitoly v částech financování domácí zbrojní výroby, zelené energie a průmyslových pobídek.

Zemědělství bude podpořeno 8,8 miliardami USD, jež půjdou na pokrytí meziročně zvýšené spotřeby umělých hnojiv (o 17,8 %). Další injekce ve výši 1,3 miliardy USD podpoří tvorbu pracovních míst na venkově.

Stavební výroba v segmentu výstavby bytů bude podpořena 2,4 miliardami USD. 809 miliónů USD má podnítit zájem soukromých korporací o investice do infrastruktury. Indická banka na podporu vývozu EXIM Bank obdrží 405 miliónů USD na projektové financování exportu.

Pozadu nezůstane ani věda a výzkum. Indie poskytne 121 milionů USD Úřadu pro biotechnologie na výzkum a vývoj vakcíny proti koronaviru covid-19.

Milan Hovorka, velvyslanec

Milan Dostál, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Dillí


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688