Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  25.11.2020 13:32:38

Globální dluh na konci roku bude dosahovat rekordní výše - 277 bilionů USD

Celý svět, jak je všeobecně známo, žije na dluh a v žádném případě to nevypadá, že by se něco mělo změnit. Ba naopak, dluhy rostou ve všech sektorech a to enormním tempem. Bohužel, současná krize rozjela tiskárny na plné obrátky a dluhová bublina se neustále nafukuje a zadělává na možné budoucí problémy. Celý svět nyní bojuje s pandemií koronaviru, která přinesla jednu z nejhorších krizí, kterou kdy lidstvo zažilo. Na druhé straně však vzniká další velký problém, dluhová zátěž pro nás a následující generace. S virem si určitě poradíme a opět půjdeme dále, nicméně nám bude tikat druhá časovaná bomba a to dluhová. Je jasné, že dluhy již nejdou splatit, možná tak časem. Jakmile se bude ekonomice opět dařit, je potřeba je začít postupně dluhy umořovat nebo je alespoň držet na uzdě.

Politika centrálních bank napříč světem, se nese v duchu "dopování" ekonomik dalším a dalším tištěním nekrytých „papírků“. Nejde jen o kvantitativní uvolňování. Centrální banky stále dál vymýšlejí další zásahy, kterými chtějí podpořit ekonomiku a vymanit se z této krize. Tyto kroky se mohou snadno vymknout kontrole, dnešnímu globálnímu hospodářství stačí málo a "bubliny", které tu jsou, mohou kdykoliv splasknout a vytvořit nemalé problémy.

Svět si bude pamatovat rok 2020 nejen tím, že jej zasáhla jedna z největších krizí v historii, ale rovněž tím, že letošní rok bude dluhově rekordní a přepíše veškeré dluhové tabulky.

Podle nedávné prognózy institutu pro mezinárodní finance (IIF) bude na konci roku činit globální dluh napříč všemi sektory rekordních 277 bilionů USD. Bohužel to nemusí být konečné číslo, jelikož vlády, firmy, napříč celým světem utrácejí enormním tempem, aby zmírnili dopady dnešní krize.

Od počátku roku do konce záři vzrostl globální dluh o cca 15 bilionů USD a to na hodnotu cca 272 bilionů USD, ještě v roce 2019 činil cca 257 bilionů USD. Tedy nárůst o cca 5,83 %. Na konci roku 2020 to bude nárůst oproti roku 2019 o cca 7,78 % (277 bilionů USD). Na tomto dluhovém balíku 15 bilionů USD se podílely vyspělé země z téměř 50 %. Celkový dluh těchto zemí v poměru k HDP stoupl ve 3. čtvrtletí 2020 na 432 % HDP z cca 380 % HDP v loňském roce.

Pokračující růst dluhů a daná dluhová zátěž představuje a bude představovat jeden z podstatných hnacích faktorů pro růst ceny zlata a jiných drahých kovů.

Centrální banky napříč celým světem budou i nadále udržovat nízké, ne-li záporné úrokové sazby, ve snaze podpořit a oživit trhy. Levné peníze budou nafukovat dluhovou bublinu do extrémních rozměrů. Holubičí zpěv bude i nadále v trendu a jestli se dočkáme nějakého jestřábího signálu, který by naznačil růst úrokových sazeb, to je pravděpodobně daleká budoucnost.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.





Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má čtyři kamenné prodejny, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop a kamennou prodejnu v Bratislavě. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.

31.12. 01:10  Dotaz na autora příspěvku. (Miloš Hübner)
26.12. 14:07  Dluh není globální (Vít Henok)
25.11. 14:17  Nic nenaznačuje že by se systém měl hroutit. (totimužebytjedno)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688