Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.11.2020 06:07:00

Natixis: Stárnoucí populace a ekonomika – Japonsko ukazuje cestu

Řada asijských ekonomik bude v následujících letech stárnout rychleji než doposud. Platí to o Hong Kongu, Japonsku, Číně, Singapuru, Jižní Koreji, Thajsku a dalších. Populace v produktivním věku tu dosáhla svého vrcholu kolem roku 2015 a starší populace by postupně měla dosáhnout 27% podílu, když v roce 1995 její podíl činil 5 %. Ekonomové francouzské investiční banky Natixis se ptají, co takový trend bude znamenat pro hospodářský vývoj.

Stárnutí populace sebou nese pokles nabídky práce a z tohoto pohledu je brzdou ekonomického růstu. Tlumit lze tento faktor zvýšenou mírou participace, kapitálovými investicemi a politikou, která zlepšuje produktivitu. Nicméně jde o kroky, které mají své limity. Dá se tak čekat, že méně lidí v produktivním věku a rostoucí počet lidí starších povede k tlaku na veřejné finance. Podle ekonomů je tak důležité se na tyto změny připravit ještě v době, kdy se neprojevují jejich důsledky.

Natixis poukazuje i na to, že v zemích, jako je Čína a Thajsko, se ekonomika dostane jednak pod zmíněný demografický tlak, ve stejnou dobu bude stále také čelit takzvané pasti středních příjmů. Podle ekonomů banky pak analýza penzijních systémů, domácích úspor a vývoje HDP na hlavu ukazuje, že na demografické změny je nejhůře připraveno právě Thajsko, opak platí o Singapuru, Tchaj-wanu a Jižní Koreji.

Japonsko ukazuje, že i když ke stárnutí populace dochází v prostředí vysokého produktu na hlavu, stále existují tlaky na pokles produktivity. Roste totiž poptávka po zdravotních službách a následně zaměstnanost v tomto sektoru, který má ale obecně nízkou produktivitu a přes aktivity tímto směrem redukuje produktivitu v celém hospodářství,“ píše Natixis. Rychle stárnoucí populace pak má podle jeho ekonomů negativní dopad i na snahu o zvýšení porodnosti a míry participace, protože politici se orientují zejména na potřeby starších lidí.

V případě Číny se očekává, že v roce 2050 bude každý čtvrtý spadat do skupiny po produktivním věku. Nyní to je přitom jen jeden z deseti. Pokles nabídky práce bude sám o sobě vyvolávat rostoucí mzdové tlaky a brzdit celou ekonomiku. V případě Číny přitom již nyní dochází k poklesu celkové produktivity faktorů a stárnutí populace tak bude představovat další brzdu potenciálnímu růstu. Vhodnou politikou je ekonomická transformace zaměřená na kapitálové investice a vzdělávání.

Přes uvedené překážky ale existuje důvod k optimismu a dává jej zmíněné Japonsko. Posun k sektoru zdravotní péče na poptávkové straně jde totiž ruku v ruce s robotizací na straně nabídkové. V ekonomice došlo k řadě změn, starší lidé mají například vyšší výdaje na cestování a turistický ruch. Výzvou je ale stárnutí populace pro odvětví, jako je vzdělávání, pojišťovnictví či finance. Tchaj-wan zase ukazuje, že tlaky vyvolané stárnutím populace lze tlumit intenzivními kapitálovými investicemi. Vláda tam také svou politikou výrazně podporuje technologický sektor a investice do výzkumu a vývoje.

Natixis ve své analýze mimo jiné porovnává vybrané země podle podílu starší populace a celkových výdajů na zdravotní služby v poměru k HDP. Japonsko má sice vysoký podíl populace po produktivním věku, ovšem jeho výdaje na zdravotní péči nejsou v relativním srovnání zase tak vysoké. Nachází se na podobné úrovni jako ve Francii, kde je ovšem podíl starší populace znatelně nižší. Výraznou výjimku pak představují Spojené státy s relativně nízkým podílem starší populace, ale velmi vysokými výdaji na zdravotní péči:

demografie stáří ekonomika zdravotnictví

Natixis také dává příklady japonských firem, které úplně změnily svou strategii tak, aby odpovídala změnám v demografickém vývoji a zejména vyšší poptávce po zdravotních službách. Například Canon diverzifikoval svou činnost do diagnostických přístrojů, to samé platí o FujiFilm, Olympus zase koupil společnost Arc Medical, Nikon britskou firmu Optos.

Zdroj: Natixis


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688