Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  24.11.2020 13:30:25

Další elektroautomobilka míří na Wall Street, prezentuje se jako „jiná“

Zájem o elektromobilitu u investorů neustává. V pondělí to bylo na Wall Street výrazně znát na jednotlivých titulech, když méně než dvouciferné nárůsty byly spíše výjimkou. Například o více než třetinu poskočily na nová historická maxima akcie Xpeng (XPEV), nový rekord vytvořily také akcie NIO (NIO) či LiAuto (LI). Nejsledovanější akcie Tesla (TSLA) sice v porovnání přidaly „jen“ 6,5 %, přesto vůbec poprvé uzavřely nad hladinou 500 USD a trh tak kalifornskou společnost ocenil již na téměř 500 mld. USD. Zhruba pětinový vlastník Elon Musk se v návaznosti ocitl již na druhém místě žebříčku nejbohatších osob (dle Bloomberg Billionaires Index).

Téměř o polovinu (nad 28 USD) však včera na Wall Street posílily akcie CIIG Merger (CIICU), které se ještě v minulém týdnu držely i jen nevýrazně nad hladinou 10 USD. Výrazná růstová vlna posledních dnů je dána oznámením, že firma se v návaznosti na speciální operaci stane součástí britského startupu Arriaval. Firmy, která tvrdí, že již za rok začne produkovat elektroautobusy. Následně ve 3. čtvrtletí 2022 pak rovněž elektřinou poháněné dodávky (2 typy), kterých si známá zasilatelská společnost UPS předběžně objednala 10 tisíc navíc s opcí na dalších 10 tisíc vozů. O další rok později má již mít automobilka, díky také „malému vozu“, v nabídce celkem čtyři elektroautomobily.



BlackRock, ale také Kia a Hyundai

Historie společnosti Arriaval sahá do roku 2015, v současnosti již v různých zemích pro ni pracuje přes 1200 osob. Ve Velké Británii na LinkedIn byla v segmentů startupů letos vyhodnocena jako „No 1“. Letošek je pro firmu evidentně výrazným milníkem. Již počátkem roku automobilky Kia a Hyundai zainvestovaly do firmy na 100 mil. EUR. V rámci dohody mají moci využívat technologie britského startupu (Arrival hovoří o svých 180 patentech). Ve spolupráci již společnost Charge Cars použila technologie firmy pro limitovanou sérii vozů inspirovanou legendárním Fordem Mustang z 60. let, který tak disponuje výkonem 400 kW a zrychlením z 0 na 100 km/h za 4 vteřiny. Naposledy v říjnu pak světově největší investiční skupina BlackRock poskytla firmě na rozvoj dalších 118 mil. USD.

Navíc právě BlackRock jde nalézt coby největšího akcionáře zmiňované společnosti CIIG Merger, která se vlastně na venek právě stane danou automobilkou. Současní akcionáři CIIG Merger nicméně budou v minoritě, když na 88,1 % ve společnosti budou vlastnit současní akcionáři Arrival. Speciální operace má každopádně Arrivalu přinést, díky zejména dalším prostředkům od BlackRock, celkem 660 mil. USD (14,6 mld. ).  

Změna automobilové výroby

Oproti konkurenci se Arrival prezentuje jako naprosto inovativní výrobce, když na haly o rozloze tisíců kilometrů čtverečních máme zapomenout. Vlastně pásová výroba, se kterou jak známo prvotně přišel Henry Ford, se má stát minulostí. Budoucnost a efektivitu Arrival vidí v mikrotovárnách, kdy bude vůz díky převážně robotům smontován na jednom místě. Umožnit to má výrazně modulární platforma každého vozu. Vzniknout tak mají továrny na mnoha místech nejen USA, což má napomoci lokální zaměstnanosti a také snížit environmentální stopu. Jednotlivé moduly mají být právě vyráběny vždy lokálně za pomoci různých partnerů.


USA již v Rock Hill roste továrna na produkci autobusů, v Británii pak v Bicesteru na výrobu dodávek. Na výrobních automatizovaných technologiích se má podílet Fiat, resp. jeho dceřiná Comau.

Nereálné cíle?

Zmiňovaný způsob produkce má být dle firmy podstatně efektivnější, a díky tak i maržím, se má Arrival brzy dostat do zisku i pozitivního cash flow. . Napomoci má i výrazné používání kompozitních materiálů. Oproti tradičním výrobcům mají být provozní náklady zhruba poloviční! Otevřít mikrotovárnu má trvat jen 6 měsíců

Zkrátka v roce 2024 Arrival predikuje své příjmy na 14,1 mld. USD a hrubý zisk na 3,7 mld. USD!roce 2025 se firma chce zařadit mezi TOP 3 EV výrobce. Zmiňuje v daném roce produkci 670 tis. vozů, což tak z hlediska umístění může být teoreticky reálné tak maximálně jen mezi čistě elektroautomobilkami. Plány předních tradičních automobilek jsou jak známo na vyšších úrovních.

 

Parametry vozů

Arrival ke svým plánovaným elektromobilům mnoho specifikací stále neoznámila, o cenách nemluvě. Ve srovnání s vybranou konkurencí prezentuje u dodávek více nákladního prostoru na metr délky, více nosnosti a kupodivu naopak celkovou menší hmotnost samotného vozu. Podobně srovnává i autobusy a obecně jako ostatní výrobci elektromobilů hovoří o podstatné úspoře celkových nákladů oproti tradičním vozům. „Samozřejmě“ Arrival také hovoří i o budoucím autonomním řízení.

Například tak o druhu baterií či jejich kapacitě není nic známo. Jen o možném „širokém“ dojezdu. Autobusy pro 80 až 120 osob by měly mít dojezd 240-400 km. Dodávka s nosností 2 t pak 150-340 km, resp. větší verze s dvojnásobným užitečným nákladem 190-400 km.

Zmínit závěrem snad ještě také lze, že ve vedení Arrival figuruje řada osob s ruskými jmény, resp. kořeny/aktivitami.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 17:30  Společnost UPS zveřejnila výsledky za 1. čtvrtletí roku 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)

Přečtěte si také:

28.04.2022Wall Street jako na houpačce (28.4.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.04.2022Wall Street opět jako na houpačce (13.4.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
09.03.2022Wall Street opět jako na houpačce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.01.2022Wall Street jako na houpačce (20.1.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688