pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  23.11.2020 00:00:00

Pardubický Kraj míří k provizornímu rozpočtu. Dotace se prozatím vyplácet nebudou

V souvislosti se zrušením superhrubé mzdy a dalším prohloubením propadů v rozpočtech samospráv připravuje Pardubický kraj na rok 2021 pravidla rozpočtového provizoria. S tím souvisí také prozatímní zastavení vyhlášení dotačních titulů kraje do doby, než bude schválen řádný rozpočet kraje.

„Finanční situace samospráv nikdy nebyla v takové nejistotě jako v letošním roce. Kromě přímých dopadů koronavirové pandemie na daňové příjmy se musíme vypořádat s daňovým balíčkem a zrušením superhrubé mzdy, která je sama osobě nesmyslná. Dopad jejího zrušení je obrovský. Stát z mého pohledu dopady zvládne. Obce a kraje nikoliv. Předpokládaný dopad je až osm miliard na kraje a až 25 miliard na samosprávné obce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Z těchto důvodů a pokračování debat nemůžeme připravit krajský rozpočet, protože nemůžeme vycházet z reálných dat. Proto budeme jednat o pravidlech rozpočtového provizoria, což jsem kolegům na pondělním jednání krajské rady navrhl a kolegové, mezi kterými jsou také starostové obcí, návrh plně podporují,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že z tohoto důvodu bude na 30. listopadu svoláno mimořádné jednání krajské rady.

 

Pravidly rozpočtového provizoria se řídí hospodaření kraje v případě, že není před 1. lednem schválen krajský rozpočet. Pravidla jsou zpracovávána v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, tak aby byla zajištěna plynulost hospodaření kraje.

 

Vzhledem k tomu, že nebude jasný objem rozpočtu, se kterým bude kraj hospodařit v příštím roce, rozhodli krajští radní o pozastavení vyhlášení dotačních titulů na rok 2021. „Do doby, než budeme mít schválený rozpočet kraje, nemůžeme zodpovědně nastavit dotační politiku směrem k území. Budeme však jednat o dotacích, které jsou nezbytné pro provoz se zohledněním dílčích poklesů výše dotace. Jedná se například o dotace na provozování senior dopravy, venkovské prodejny, fungování sportovních klubů či knihoven. Jakmile budeme moci sestavit rozpočet a budeme znát jeho parametry, můžeme vyhlásit dotační tituly k pololetí roku 2021 s případným proplacením zpětně za první pololetí,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688