mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.11.2020 14:06:00

České firmy dodaly do Moldavska zdravotnickou techniku a materiál

České firmy dodaly do Moldavska zdravotnickou techniku a materiál

23.11.2020 / 13:48 | Aktualizováno: 23.11.2020 / 14:06

Česká republika zareagovala na šíření pandemie COVID-19 v Moldavsku a v rámci své humanitární pomoci financovala dodávku zdravotnické techniky českých firem MZ Liberec a Linet do moldavských nemocnic.

Moldavsko je pandemií koronaviru zasaženo poměrně silně a má jeden z nejvyšších počtů nakažených na milion obyvatel v regionu. Do koronavirové pandemie vykazovalo Moldavsko zlepšování většiny makroekonomických ukazatelů, nyní se výhled Moldavska prudce zhoršil, očekává se pokles HDP minimálně o 3%, realističtější odhady předpovídají pokles až 6,3%.

Pandemie koronaviru zvýraznila především slabiny moldavského zdravotnictví, v nemocnicích je k dispozici často pouze zastaralé vybavení z dob Sovětského svazu a situace je nejhorší v moldavských regionech.

Česká republika byla schopna zareagovat na akutní potřeby moldavského zdravotnictví v době pandemie. Z prostředků určených na humanitární pomoc, jako reakci na pandemii COVID -19, financovala ČR dodávky českých firem do Moldavska. Hlavním dodavatelem byla firma MZ Liberec, která do Moldavska dodala zdrojové mosty. Jedná se o pohyblivý systém, který zásobuje přístroje energií a pacienty medicinálními plyny, umožnuje rozmístění potřebných přístrojů v blízkosti lůžka pacienta a používá se na specializovaných zdravotnických pracovištích (ARO, JIP). Dalším dodavatelem byla firma Linet, která do Moldavska dodala postele pro intenzivní péči o pacienty. Zdrojové mosty a postele byly po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví, práce a sociální ochrany Moldavska, dodány do dvou regionálních nemocnic v Calarasi a Causeni. Dodávka českých výrobků do nemocnic v době krizového stavu a šíření koronaviru je v Moldavsku vysoce ceněna mezi odbornou a laickou veřejností, informacím byl věnován značný prostor v hlavních večerních zprávách.

Moldavská vláda přijala řadu opatření na zmírnění dopadů restrikcí, na podporu ekonomiky a na zvýšení kapacity nemocnic. Omezené rozpočtové zdroje doplňuje podpora externích partnerů, a to ve výši stovek milionů EUR. Kromě Mezinárodního měnového fondu se jedná se především o finance EU, Světové banky, Evropské investiční banky a Evropské banky pro rekonstrukci a rozvoj, tyto instituce v rekci na pandemii navýšily svoji finanční pomoc. Potřeba modernizace zdravotnického systému je nezpochybnitelná a současná krize by mohla být do budoucna katalyzátorem investic do zdravotnictví. České firmy budou mít v tom případě již dobré reference a ve dvou nemocnicích budou moci demonstrovat své možnosti.

Kateřina Šilhánková, diplomat, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688