Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  23.11.2020 15:04:10

AstraZeneca: Vakcína AZD1222 splnila primární cílový parametr účinnosti v prevenci onemocnění COVID-19


Dva různé režimy dávkování prokázaly účinnost, přičemž jeden vykazoval lepší profil.

Žádné hospitalizované ani závažné případy onemocnění COVID-19 u účastníků léčených vakcínou AZD1222

Pozitivní výsledky na vysoké úrovni z průběžné analýzy klinického testování látky AZD1222 probíhajícího ve Velké Británii a Brazílii ukazují, že vakcína byla vysoce účinná v prevenci COVID-19, tj. primárního cílového parametru, a nebyly hlášeny žádné hospitalizované případy ani závažné případy onemocnění u účastníků, kterým byla vakcína podávána. Průběžná analýza zahrnovala celkem 131 případů onemocnění COVID-19.

U dávkovacího režimu (n=2741), kdy byla podána polovina dávky vakcíny AZD1222, následovaná podáním plné dávkou v rozmezí nejméně jednoho měsíce, byla prokázána účinnost vakcíny 90 %. Jiný dávkovací režim (n=8895), u kterého byly podány dvě plné dávky v rozmezí nejméně jednoho měsíce prokázal účinnost vakcíny 62 %. Kombinovaná analýza z obou dávkovacích režimů (n=11636) vyústila v průměrnou účinnost 70 %. Všechny výsledky byly statisticky významné (p<= .0001). I nadále bude docházet k dalšímu shromažďování dat a budou provedeny další analýzy za cílem zpřesnit výklad účinnosti  a stanovit dobu trvání ochrany.

Nezávislý monitorovací výbor pro sledování bezpečnosti údajů (DSMB) zjistil, že analýza splnila svůj primární cílový parametr potvrzující vytvoření obranných látek před onemocněním COVID-19 do 14 nebo více dnů po podání dvou dávek vakcíny. Nebyly potvrzeny žádné závažné nežádoucí účinky související s vakcínou. Látka AZD1222 byla dobře tolerována v obou dávkovacích režimech.

AstraZeneca začne nyní s přípravou předložení dat regulačním orgánům z celého světa, které umožňují tzv. „podmíněné nebo urychlené schválení“. Pomocí seznamu prostředků pro nouzové použití (Emergency Use Listing) vydaného Světovou zdravotnickou organizace bude společnost AstraZeneca hledat cestu pro dostupnost vakcín v zemích s nízkými příjmy. Zároveň byla úplná analýza průběžných výsledků předloženo ke zveřejnění v recenzovaném časopise.

 

Profesor Andrew Pollard, hlavní hodnotitel testování oxfordské vakcíny, uvedl: „Tyto výsledky ukazují, že máme účinnou vakcínu, která zachrání mnoho životů. Skvělé je, že jsme zjistili, že jeden z našich dávkovacích režimů může mít účinnost zhruba 90 %, a při použití tohoto dávkovací režimu tak může být při plánovaném dodání očkovacích látek naočkováno více lidí. K dnešní oznámení mohlo dojít jen díky mnoha dobrovolníkům, kteří se účastní naší studie a pracovitému a talentovanému týmu vědců z celého světa.“

Pascal Soriot, výkonný ředitel, uvedl:„Dnešek představuje důležitý milník v našem boji proti pandemii. Účinnost a bezpečnost této vakcíny potvrzují, že bude vysoce účinná proti covidu-19 a bude mít bezprostřední dopad na tento nouzový stav v oblasti veřejného zdraví. Jednoduchá distribuce vakcíny, náš příslib vyrábět vakcínu bez nároku na zisk a závazek zajistit široký, spravedlivý a včasný přístup k vakcíně navíc znamenají, že vakcína bude cenově a globálně dostupná a po jejím schválení budou dodány stovky milionů dávek.“

Souhrnná analýza zahrnovala data ze studie COV002 fáze II/III ve Velké Británii a studie COV003 fáze III v Brazílii. Probíhá vyhodnocení u více než 23 000 účastníků, kterým byly podány dvě dávky, a to buď v režimu s polovinou dávky/plnou dávkou, nebo v režimu dvou plných dávek vakcíny AZD1222 nebo jim byla podána srovnávací meningokoková vakcína MenACWY nebo fyziologický roztok. Tato celosvětová studie hodnotí účastníky ve věku 18 let a více napříč různými rasovými a geografickými skupinami, kteří jsou zdraví nebo lékařsky stabilní.

Klinická hodnocení probíhají také v USA, Japonsku, Rusku, Jižní Africe, Keni a Latinské Americe a plánovaná hodnocení jsou prováděna v dalších evropských a asijských zemích. Celkově společnost očekává, že se do této studie zapojí až 60 000 účastníků z celého světa.

Společnost dělá rychlý pokrok ve výrobě, a to s kapacitou až 3 miliard dávek vakcíny vyrobených v průběhu roku 2021, dokud nedojde ke schválení vakcíny regulačními orgány. Vakcínu lze skladovat, přepravovat a manipulovat s ní za běžných podmínek uchovávání
v chladu (2 až 8 stupňů Celsia/36 až 46 stupňů Fahrenheita) po dobu nejméně šesti měsíců a podávat ji v rámci stávajících zdravotnických zařízení.

 

Společnost AstraZeneca nadále spolupracuje s vládami, mnohostrannými organizacemi
a spolupracovníky z celého světa, aby zajistila široký a spravedlivý přístup k vakcíně, a to bez nároku na zisk, po celou dobu pandemie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688