Export (export.cz)
Ze světa  |  23.11.2020 11:19:19

Emiráty sází na nové technologie a rozvoj chytrých měst

Příchodem nové technologie 5G byly položeny základy pro další vlnu inovativních řešení. V zemích Středního východu, zejména ve Spojených arabských emirátech, jsou hnací silou inovačních změn národní transformační agendy. Vlády a společnosti začaly s ohledem na pandemii koronaviru urychlovat sbližování fyzického a digitálního světa.

Ilustrační foto z Dubaje. Foto: Shutterstock

Vzhledem k tomu, že se stále více vlád a podniků snaží dosáhnout hospodářské prosperity a vyšší kvality života občanů a zákazníků, objevují se průlomová řešení. Z pohledu dalšího ekonomického rozvoje se bezesporu jedná o technologie, které budou definovat ekosystémy tzv. Smart Cities. Formální cíle v oblasti inovací chytrých měst ve Spojených arabských emirátech jsou již stanovené iniciativami jako Dubai Vision 2021 a Strategie AI SAE 2031.

DRONES AS A SERVICE

Celosvětově se očekává, že trh s drony dosáhne do roku 2026 hodnoty 92 miliard USD a zaznamená růst o 53,8 %. Využití dronů (koncepce Drones as a Service, DaaS) přináší různé nové příležitosti pro koncové uživatele v odvětvích jako infrastruktura, stavebnictví, logistika a doprava, zemědělství a bezpečnost – a to vše také v rámci rozvoje inteligentních měst. V této souvislosti bude vznikat prostor pro nové aplikační platformy s cílem, aby se Abú Dhabí a Dubaj staly technologicky nejvyspělejšími městy na světě.

BLOCKCHAIN

Podpora blockchainové strategie ve Spojených arabských emirátech je založena na inovačním přístupu ze strany emirátské vlády, která usiluje o 50% podíl bezpapírových transakcí v procesech státní správy do konce roku 2021. Blockchainová platforma státní telekomunikační společnosti du je toho jasným příkladem. Její cloudové systémy a infrastruktura vytváří sítě s vysokou úrovní přizpůsobení a podpory více algoritmů. V současné době je využívána například ke zjednodušení procesu ověřování dokumentů pro vládní subjekty a zároveň zvyšuje uživatelský komfort občanů.

UMĚLÁ INTELIGENCE

Umělá inteligence je pro Spojené arabské emiráty klíčovou oblastí. Vládní strategie umělé inteligence AI 2031, jejímž cílem je co nejlépe využít umělou inteligenci (AI) na podporu občanských, firemních a vládních interakcí prostřednictvím lepšího rozhodování a automatizace. Strategie umělé inteligence obsahuje pět základních pilířů: vytvoření Rady pro umělou inteligenci (workshopy, programy a iniciativy), rozvíjení schopností všech zaměstnanců působících v oblasti technologií, poskytování všech služeb prostřednictvím AI, plnou integraci AI do lékařských a bezpečnostních služeb, a schválení vládního zákona o bezpečném používání umělé inteligence.

Daniel Blažkovec, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út   9:36  China's fixed-asset investment up 4.5% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688