Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Investice  |  23.11.2020 11:50:39

I přes pokles je inflace v Česku stále třetí nejvyšší v EU

Česká republika si „uhájila“ pomyslnou bronzovou příčku v žebříčku zemí podle míry inflace. Vůbec nejrychleji v celé Evropské unii rostly v říjnu meziročně spotřebitelské ceny v Polsku (o 3,8 procenta) a Maďarsku (o 3 procenta). V České republice činila inflace 2,9 procenta, což je o 0,3procentního bodu méně než v září.

Žebříček států platících eurem ovládlo Slovensko, kde říjnová meziroční inflace dosáhla 1,6 procenta. O více než procento (konkrétně 1,2) se v rámci eurozóny zvyšovaly ceny ještě v Nizozemsku. Naopak jedenáct zemí Evropské unie vykázalo meziroční pokles cenové hladiny, tedy deflaci. Zároveň se jednalo o členy eurozóny, kde meziroční míra deflace dosáhla 0,3 procenta. Nejhlubší pokles cen vykázalo Řecko, a to o 2,3 procenta.

Přestože se tedy česká koruna znehodnocuje výrazně více, než euro, nemusí to být aktuálně zase tak špatná zpráva. Důležité je, že se inflace dostala pod tříprocentní hranici, tedy pod horní mantinel tolerančního pásma České národní banky vytyčeného pro cílování inflace. Znamená to, že vývoj inflace se de facto vyvíjí s předpovědí naší centrální banky, která tak v nejbližších měsících nebude mít důvod měnit současné nastavení nástrojů měnové politiky v podobě svých úrokových sazeb.

Přestože ceny v Česku stále rostou třetím nejvyšším tempem v celé EU, Česká národní banka ve své aktualizované prognóze z 5. listopadu předpokládá, že inflace se bude v příštích měsících snižovat. Na horizontu měnové politiky (tedy na přelomu let 2021 a 2022) se bude nacházet na úrovni 2,2, respektive 2,1 procenta. K výraznějšímu přiblížení k dvouprocentnímu inflačnímu cíli by ale mělo dojít už v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Podobný vývoj by měla zaznamenat i takzvaná měnověpolitická inflace.

V případě tohoto scénáře může být podle Goldenburg Group měnový vývoj koruny poměrně zdravý, na rozdíl od těch zemí EU, kde cenová hladina bude nadále klesat, a tím dusit ekonomiku proti jejímu růstu.

Zdroj: Matěj Homola, Goldenburg Group

Goldenburg Group je licencovaná společnost kontrolovaná Kyperskou komisí pro burzu a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14 poskytující obsáhlé investiční služby. Chceme poskytovat každému klientovi nejlepší příležitosti k obchodování v několika obchodních oblastech jako jsou forex, akcie, CFD akcie, CFD komodity nebo CFD indexy nabízející nesčetně finančních nástrojů. Začínající investoři ocení příjemné a komplexní obchodní prostředí MT5 platformy, jejíž součástí jsou vysoce rozvinuté a interaktivní obchodní nástroje pro profesionály. Goldenburg Group Vám dává speciální obchodovací příležitosti v dynamickém finančním prostředí s mnoha výhodami pro každého.

Varování před rizikem: CFD jsou složité nástroje a přinášejí vysoké riziko ztráty peněz kvůli pákovému efektu. 84.70 % účtů retailových investorů přichází o peníze dování s CFD s tímto poskytovatele. Měli byste zvážit, zda chápete, jak fungují CFD a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688