Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  23.11.2020 10:11:59

48. týden bude ve znamení předstihových indikátorů


Tuzemský ekonomický kalendář nabídne pouze výsledek listopadového konjunkturálního šetření. Pestřejší budou v tomto směru data z eurozóny, která přinesou sérii nejsledovanějších indikátorů sentimentu. Fed i ECB zveřejní zápis z posledního měnového zasedání a vyjednávací týmy EU a Velké Británie se pokusí sjednat vzájemnou obchodní dohodu.

Týden odstartují předběžné výsledky šetření nákupních manažerů za listopad, které dorazí z eurozóny i USA. Koncem října potažmo začátkem listopadu došlo k utažení ekonomických restrikcí v řadě evropských zemí včetně Francie, Belgie, Německa či Portugalska. V jakém rozsahu tímto došlo v posledních týdnech k ekonomickým ztrátám není zcela zřejmé, dnešní zveřejnění PMI indexů tak přinese důležitý update. Lze očekávat rozdílný výsledek ve službách a ve výrobě. Ekonomické uzavírky se totiž vyhnuly průmyslu a byly zaměřeny na služby, především na ty s vysokou mírou sociálního kontaktu. RBI tak očekává, že PMI ve výrobě postihne menší propad než PMI ve službách. Ke zpřísnění ekonomických restrikcí došlo také v některých státech USA, jako například ve Washingtonu, Kalifornii nebo ve státě Ohio. V porovnání s Evropou však byly restrikce oznámeny později a nebudou tím pádem zcela reflektovány ve výsledcích PMI. Dle odhadu trhu tak PMI ve službách v USA spadne o 1,4 bodu na hodnotu 55,5 zatímco v eurozóně se odhaduje pokles o 4,9 bodu na úroveň 42,0.  

V úterý dorazí z dílny ČSÚ konjunkturální průzkum za listopad. Agregátní index se ještě plně nevzpamatoval ze zásahu koronaviru – nejvyšší hodnoty (-0,5 bodu) dosáhl v září a na předkrizové hodnoty tím stále ztrácel zhruba 5 bodů. Naopak říjnové šetření již zaznamenalo zhoršení nálady ve spojitosti s oznámením dalšího kola ekonomických uzavírek. Ty stále přetrvávají, a tudíž se zlepšením sentimentu nepočítáme.

V Německu bude zveřejněn Ifo index, který je tradičně dobrým indikátorem pro stav tamní ekonomiky. Hodnocení aktuální situace dle RBI pokleslo z 90,3 na 86,0 bodů a subinbdex očekávání z 95,0 na 93,5 bodů. 

Ve středu dorazí série dat z USA. Vyhlížet budeme především vývoj osobních výdajů, jelikož ty byly hlavním tahounem tamního ekonomického zotavení a v září zaznamenaly meziměsíční růst o 1,4 %. Nicméně říjnový slabý výsledek maloobchodních tržeb naznačuje, že soukromá spotřeba v říjnu již polevila. Dále dorazí údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a druhý odhad HDP za třetí kvartál, u kterého nejsou očekávány významnější revize. Várku dat uzavře záznam z listopadového zasedání Fedu.

Čtvrteční den bude z hlediska dat klidný. V USA usednou ke stolu při oslavách Dne díkuvzdání. Hlavní událostí tak bude zveřejnění záznamu z posledního zasedání ECB, které může přinést bližší informace o sestavení monetárního stimulu, jehož oznámení se očekává na prosincovém jednání. Trh převážně počítá s tím, že dojde k prodloužení a navýšení nákupu aktiv v rámci programu PEPP.

V závěru týdne Evropská komise zveřejní listopadové konjunkturální šetření v eurozóně. RBI očekává zhoršení sentimentu v průmyslovém sektoru z -9,6 na -11,3 bodů a zhoršení sentimentu ve službách z -11,8 na hodnotu -18,5.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688