Zuzana Klímová (OrangeAcademy)
Finanční rady  |  22.11.2020 19:08:12

Vrátí se zaměstnanci zpět do svých kanceláří? Ne všichni!

Jednou pandemie koronaviru pomine a budeme na ni v dobrém i zlém vzpomínat. Nic však nebude jako dřív. To už je teď jisté. Někteří zaměstnanci se vrátí zpět do svých kanceláří, budou však vypadat jinak a k pracovnímu stolu v nich nezasednou všichni…

Trend práce na dálku bude pokračovat

Na jaře se mnoha pracovníků dotýkala tvrdá opatření a nařízený home office. Ten však neměl žádnou definovanou podobu. Lidé byli „jen“ zavření doma – unavení a frustrovaní bez možnosti jakéhokoliv kontaktu.

Možná jste ve firmě, kde pracujete, zažili takovou pracovní morálku, která spočívala v individuální práci, zahledění do monitoru svého počítače, aniž byste se zajímali o své kolegy a okolí kolem sebe. Po odpracování osmi pracovních hodin jste se sebrali a šli domů. V následujících měsících bude ale šance na změnu. Zaměstnavatelé se více zaměří na interakci a vzájemnou spolupráci mezi zaměstnanci. 

Co lidé oceňují na home officu?

Největší výhodou na home officu je podle zaměstnanců, kteří si tuto formu práce vyzkoušeli, tak především to, že si mohou práci a čas sami zorganizovat podle sebe. Před pandemií koronaviru pracovalo z domova přibližně 20 % pracovníků, v září to bylo na základě dat LMC s.r.o. (provozovatel prace.cz) kolem 36 %. 

 

Nejdůležitějším aspektem při nastavení práce z domova mezi firmou a zaměstnanci je důvěra. Zaměstnavatelé se v minulosti nejvíce obávali právě toho, že toho budou zaměstnanci zneužívat a ve skutečnosti pracovat nebudou. Nicméně je třeba si uvědomit, že to, že člověk sedí fyzicky v práci neznamená, že bude produktivní a přínosem pro firmu. Paradoxně však přicházejí na to, že když své zaměstnance méně kontrolují a neorganizují jim celou pracovní dobu, ti pak podávají mnohem lepší výkony.

Schůzky pro schůzky se zruší

Určitě jste se v některých firmách setkali s tím, že zaměstnanci dělali, že dělají a svolávali zbytečné schůzky, aby vyplnili pracovní dobu. S tím je teď konec. Rozhodně to mnozí zaměstnavatelé využijí i do budoucna. Neočekává se, že by se home office zavedl natrvalo, standardem však podle předpokladů bude kombinovaná pracovní doba. Režim, kdy lidé částečně pracují z domu a např. dva dny v týdnu pojedou do práce na nutné schůzky, meetingy či porady. Nabízí se i to, že firmy zredukují počty svých kanceláří a tím ušetří na nákladech.

Jak budou vypadat kanceláře po pandemii koronaviru?

Kanceláře si firmy určitě ponechají, i když leckdy v menší míře. Přestěhují se do menších prostor či zruší pronájem svých některých větších (nyní zbytečných) kanceláří. Nicméně co se ale určitě změní, tak celkový pohled na ně a jejich využití. Až budeme mít za sebou ta nejpřísnější opatření, nouzový stav a život se dá více do normálu, stane se pracoviště symbolem sociální interakce a spolupráce. Už nebudeme mít vyhrazené svoje pracovní místo a židli, abychom si v kanceláři mohli odsedět svých obvyklých osm hodin.

Jak koronavirus změní pracovní trh?

Nezaměstnanost se pohybuje okolo 4 %, ale je to jen předpoklad, spíše se mluví o 6 % lidí bez práce.  Mnoha zaměstnancům běží výpovědní lhůta a některé firmy se propouštět teprve chystají. Zatím se však snaží udržet zuby nehty svůj provoz. Ne všem se to ale podaří. Černé scénáře mluví o nezaměstnanosti 10 % v příštím roce. Jak do bude doopravdy ukáže čas…

Zuzana Klímová

Od roku 2011 se věnuje editaci a korektuře textů, vlastní tvorbě, píše texty na webové prezentace, do vlastních i externích e-magazínů. Mnoho let se zabývá redaktorskou činností, tvorbou webových stránek a správou sociálních sítí. Od roku 2019 spolupracuje se společností Orange Academy s.r.o., kde píše články na firemním blogu, natáčí videa na Youtube a podílí se na marketingové strategii. Je garantkou kurzu Online marketing a v tomto rychle se rozvíjejícím se oboru se neustále vzdělává.


Orange Academy

Orange Academy s.r.o. poskytuje jazykové a rekvalifikační kurzy pro jednotlivce i firmy. Školí přední české společnosti, jako jsou ČEZ, RegioJet, RWE a má tisíce spokojených individuálních klientů. Akreditované formy vzdělání pořádá po celé České Republice. Od roku 1990 má více než 20 000 absolventů ve 34 městech. Zaměřuje se na kurzy účetnictví, mzdové účetnictví, personalistiku, daně a online marketing. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688