olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  20.11.2020 00:00:00

Olomouc: Prohlídka divadelní budovy i zákulisí jako program letošní Noci divadel

Prohlídka divadelní budovy i zákulisí jako program letošní Noci divadel

20. listopadu 2020 (pá)

Letošní osmý ročník Noci divadel se uskuteční ve výrazně odlišné podobě než v předchozích letech. Divadla se se svými diváky propojí v sobotu 21. listopadu pouze prostřednictvím on-line platforem. Moravské divadlo Olomouc se i tentokrát zapojilo do příprav tohoto divadelního svátku a nabídne video s prohlídkou zákulisí. Oči návštěvníků exkurze bude suplovat kamera, která se společně s průvodkyní Ivanou Plíhalovou podívá do krejčovny, na baletní sál, zkoušku orchestru a samozřejmě i na jeviště. Video bude zveřejněné v sobotu 21. listopadu ve 20 hodin a 20 minut na webu a YouTube kanálu Moravského divadla.

„Současná situace nám bohužel neumožnuje uskutečnit program k Noci divadel v původně zamýšlené podobě. Chtěli jsme využít tento divadelní svátek a oslavit s našimi příznivci kulaté výročí sto let stálé české divadelní scény v Olomouci. Celodenní program měl završit galavečer na jevišti Moravského divadla. To vše vzalo kvůli aktuálním protiepidemickým opatřením za své, přesto jsme se chtěli se všemi fanoušky a podporovateli Moravského divadla setkat aspoň v on-line prostředí a poděkovat jim. O prohlídky našeho divadla bývá obrovský zájem a věříme, že si diváci užijí i tuto nezvyklou virtuální prohlídku,“ sdělil ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Natáčení videa se uskutečnilo během uplynulého týdne. Jako průvodkyně v něm vystupuje členka činohry Moravského divadla Ivana Plíhalová, která se exkurzím věnuje pravidelně a za normálních okolností by tuto sobotu prováděla zákulisím divadla naživo. Během čtyřicetiminutové virtuální prohlídky zavítáme na hereckou zkušebnu, baletní sál či korepetitornu, ale také do vlásenkárny, „převlekovky“ a dokonce i do kanceláře ředitele. „Musím říct, že to před kamerou bylo mnohem náročnější, než když provádím naživo. Běžná prohlídka trvá zhruba půldruhé hodiny, a i když bývá náročná na soustředění, mohu průběžně odpovídat na dotazy návštěvníků a zároveň klást otázky zaměstnancům jednotlivých úseků. Toto natáčení trvalo téměř sedm hodin, točili jsme jednotlivé úseky na přeskáčku, a jelikož jsem mluvila převážně já, bylo velmi náročné dostat do improvizovaného textu všechny důležité informace a zároveň diváky pobavit různými zajímavostmi. Můj velký obdiv patří kameramanovi a střihači Filipu Jančovi, že zvládl z tohoto dlouhého materiálu vytvořit atraktivní a dynamický celek, a chtěla bych mu moc poděkovat za trpělivost, kterou se mnou měl,“ sdělila Plíhalová.

Filip Jančo s Moravským divadlem úzce spolupracuje řadu let, v letošním roce vytvořil například spot Koronové mecenáš či trailer k inscenaci Nedotknutelní. „Při natáčení prohlídky bylo zajímavé, kolik schodů a pater člověk vystoupá a nachodí. Tuším, že jsme s paní Plíhalovou během natáčení nachodili něco přes čtyři kilometry. Celé natáčení bylo velmi pohodové. Na paní Plíhalové bylo znát, že role průvodkyně se pravidelně a s radostí ujímá. Jediné, co nám trošku chybělo, byli samotní návštěvníci. Věřím ale, že se nám prostřednictvím tohoto videa povede divadlo a jeho zákulisí přiblížit všem,“ uvedl Jančo.

Video bude zveřejněné v sobotu 21. listopadu ve 20 hodin a 20 minut na webu a YouTube kanálu Moravského divadla. Jeho úvodní část však můžete vidět už o několik hodin dříve. Moravské divadlo se totiž připojí k devítihodinovému telemostu s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den), který organizuje Institut umění – Divadelní ústav. Komponované pásmo složené z živých vstupů i předtočených záznamů propojí tři desítky divadel z České republiky. Sledovat tento telemost bude možné na facebooku Noc divadel nebo YouTube kanálu jsmeIDU. Vstup Moravského divadla je naplánovaný na 15.50 hodin a vedle zmíněného videa s úvodní části prohlídky divadla uvidíte i rozhovor moderátora akce, Ondřeje Cihláře z divadla Vosto5, s ředitelem Moravského divadla Davidem Gernešem.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night. V letošním roce proběhne Noc divadel v šesti evropských zemích, kromě České republiky také na Slovensku, v Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a Bulharsku.

Fotografie:

| Poslední úprava: 20. listopadu 2020 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688