MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Osobní finance  |  20.11.2020 11:28:18

Ministryně financí vyzvala poskytovatele nebankovních půjček k aktivní pomoci klientům

Ministryně financí Alena Schillerová písemně vyzvala nebankovní poskytovatele úvěrů, aby vycházeli vstříc klientům, kteří se vlivem epidemie COVID-19 dostali do problémů se splácením. Zástupci bank i největších nebankovních společností přislíbili individuální pomoc dlužníkům během jednání, která vedlo Ministerstvo financí kvůli pokračování nepříznivé epidemiologické situace i po ukončení úvěrového moratoria. Nyní se ministryně obrací také na ostatní nebankovní poskytovatele.

„Se zástupci bank, nebankovních společností i neziskových organizací zabývajících se dluhovým poradenstvím se nám podařilo najít shodu na tom, že si lidé, kteří se dostali do problémů se splácením svých úvěrů v souvislosti s přetrvávající epidemií, zaslouží individuální přístup. Mělo by jím být umožněno splácet po určitou dobu podle jejich finančních možností, a nemělo by na ně být v žádném případě nahlíženo jako na neplatiče,“ upozorňuje místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová.

Česká bankovní asociace vyzvala své členské banky ke společensky odpovědnému přístupu při posuzování žádostí klientů bank o poskytnutí adresných individuálních úlev ve splácení úvěrů ve svém prohlášení ze dne 22. října 2020. Nebankovní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů se k aktivní pomoci svým klientům mohou přihlásit prostřednictvím prohlášení, které z iniciativy Ministerstva financí připravily ve vzájemné spolupráci Česká leasingová a finanční asociace, Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů a neziskové organizace Člověk v tísni a Poradna při finanční tísni.

Individuální dohody s nebankovními poskytovateli úvěrů by měly spočívat především v rozložení sjednaných závazků do většího počtu splátek nebo v možnosti odkladu splátek alespoň po dobu 3 měsíců. Měly by se týkat všech typů úvěrů, na které se vztahovalo zákonné moratorium a u kterých dlužník není v prodlení se splácením. Tento přístup by měli nebankovní věřitelé uplatňovat především u klientů, kteří v období do 31. března 2021 prohlásí či prokážou, že přišli o svůj hlavní příjem nebo se zásadně zhoršila jejich finanční situace.

Dodržování příslibů ze strany bank i nebankovních poskytovatelů úvěrů bude Ministerstvo financí pečlivě monitorovat. Nebudou-li klienti s řešením své individuální situace spokojeni, mohou se s podněty či stížnostmi obracet také na neziskové organizace Člověk v tísni (770 600 800) nebo Poradna při finanční tísni (800 722 722).

„Jako ministryně financí velice oceňuji dohodu s finančním i neziskovým sektorem nad minimálními samoregulačními standardy společensky odpovědného chování. Právě dobrovolná individuální pomoc je cesta, jak ochránit klienty před kolotočem exekucí a insolvencí, což se ve výsledku vyplatí i samotným poskytovatelům úvěrů a společnosti jako celku,“ uzavírá ministryně financí.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688